Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το τελευταίο συνέδριο πριν από τις εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Το συνέδριο της ΝΔ που ξεκίνησε προχθές στην Αθήνα, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και το τελευταίο πριν από τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Γιατί, ακόμα και αν οι εκλογές γίνουν σε 12 μήνες, όπως επανέλαβε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά πάσα πιθανότητα, του χρόνου τέτοια περίοδο θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα αμιγώς προεκλογικό πρόγραμμα περιοδειών και ομιλιών του πρωθυπουργού, ενώ παράλληλα, κάθε υποψήφιος θα… τρέχει για σταυρό στην εκλογική του περιφέρεια.

Έτσι, το συγκεκριμένο συνέδριο ήταν μία καλή ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα προς όλα τα μέλη και στελέχη του κόμματος. Και το μήνυμα αυτό λέει πως οι επόμενες εκλογές, της απλής αναλογικής, θα αποτελέσουν την «μητέρα των μαχών» και όχι «πρόβα εκλογών», όπως πολλοί ίσως νομίζουν.

Και αυτό, όχι μόνο γιατί όσο πιο κοντά στην αυτοδυναμία βρεθεί η ΝΔ με την απλή αναλογική τόσο πιο ισχυρή αυτοδυναμία θα μπορεί να έχει στις δεύτερες εκλογές. Αλλά και γιατί κανένας δεν πρέπει να βάζει το χέρι του στην φωτιά για το εάν… θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές. Το σκηνικό που θα διαμορφωθεί με την απλή αναλογική δεν μπορεί να το ξέρει κάποιος. Ωστόσο, είναι μάλλον βέβαιο πως οι πιέσεις που θα ασκηθούν για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας δεν θα είναι λίγες ή μικρές. Και σε αυτό το ενδεχόμενο, η ΝΔ δεν έχει παρά να αποτελέσει τον ισχυρό εταίρο μίας κυβέρνησης συνεργασίας και να αποφύγει να πέσει σε μία παγίδα συγκυβέρνησης όπου θα καλείται να αναστείλει μέρος του προγράμματός της.

Πάντως, καλό είναι κανένας να μην βάζει το χέρι του στη φωτιά και για τον χρόνο των εκλογών. Μπορεί ο πρωθυπουργός να λέει και να ξαναλέει ότι οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της θητείας, όμως κανένας δεν ξέρει πως θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Αύριο, όλος ο πλανήτης θα στηθεί να ακούσει την ομιλία του Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία. Έτσι, το διάστημα μέχρι την επόμενη άνοιξη δείχνει να είναι πολύ μακριά…


Ροή ειδήσεων

Advertisement