Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Πόσο πληρώνουν οι Ευρωπαίοι αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης – Η θέση της Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωποι με μεγάλες ανατιμήσεις βρίσκονται οι Ευρωπαίοι στην αντλία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης.

Με βάση τα πιο πρόσφατα συνολικά στοιχεία της Eurostat που παρουσιάζει σήμερα ο ΟΤ για ολόκληρη την Ευρώπη, οι ανατιμήσεις από τις αρχές του έτους φτάνουν ακόμη και το 25% για την αμόλυβδη των 95 οκτανίων και έως το 44% για το πετρέλαιο κίνησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι τιμές διαμορφώνονται μετά από τους φόρους, οπότε έχουν συνυπολογιστεί οι μειώσεις που είχαν κάνει στο μέτωπο αυτό ευρωπαϊκές χώρες για να βοηθήσουν τους πολίτες τους -έως και τις 2 Μαΐου που αφορούν τα στοιχεία της Eurostat.

Η Ελλάδα παραμένει η τρίτη πιο ακριβή χώρα στις τιμές της αμόλυβδης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το ένα λίτρο πωλείται πλέον κατά μέσο όρο πάνω από 2,1 ευρώ. Πρωταθλήτριες στον τομέα αυτό είναι η Ολλανδία και η Δανία όπου όμως τα συνολικά μέσα εισοδήματα είναι πολύ υψηλότερα από αυτά της χώρας μας. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Την Τετάρτη 4 Μαΐου οι μέσες πανελλαδικές τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα διαμορφώνονταν ξανά σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με την απλή αμόλυβδη να ξεπερνά τα 2,12 ευρώ, η σούπερ αμόλυβδη τα 2,28 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης τα 1,88 ευρώ το λίτρο.

Πηγή: Παρατηρητήριο Τιμών Υπουργείο Ανάπτυξης

Πώς καθορίζονται οι φόροι στα καύσιμα στην Ελλάδα

Όπως εξηγεί το δελτίο τιμών του Παρατηρητηρίου Τιμών, ο Φ.Π.Α. στα καύσιμα από 01-06-2016 ανέρχεται στο 24%. Ο συντελεστής ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) σε βενζίνες και πετρέλαια διαμορφώνεται σε 700 και 410 € ανά χίλια λίτρα αντίστοιχα, από 01/01/2017. Για το πετρέλαιο θέρμανσης και για χρονική περίοδο από 15/10 κάθε έτους έως και την 30/4 του επομένου έτους, ορίζεται μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ ύψους 280 €/1.000 λίτρα. Ο συντελεστής ΕΦΚ στο Υγραέριο διαμορφώνεται σε 430 €/1.000 κγρ, από 01/01/2017.

Από τις πιο φθηνές χώρες η Κύπρος

Πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις της φορολογίας των καυσίμων, ή είχαν από παλιότερα χαμηλή φορολογία κι αυτό εξακολουθεί να αντικατοπτρίζεται στις τιμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κύπρος που σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί από τις χαμηλότερες τιμές στην αμόλυβδη που διαμορφώνονται στα επίπεδα των 1,53 ευρώ το λίτρο σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat. Εκεί το πετρέλαιο κίνησης είναι πιο ακριβό από την αμόλυβδη καθώς η τιμή φτάνει τα 1,75 ευρώ το λίτρο.

Η περίπτωση της Ουγγαρίας

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί επίσης η Ουγγαρία η οποία στο σχετικό πίνακα παρουσιάζει μικρή μείωση στην τιμή της αμόλυβδης από τις αρχές του έτους. Αυτό οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να θέσει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων με την ανάλογη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό αλλά και στις εταιρείες του κλάδου. Ο Όρμπαν επανεξελέγη ως πρωθυπουργός τον Απρίλιο και μένει τώρα να φανεί εάν θα συνεχιστεί να ισχύει το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων το οποίο κανονικά λήγει στις 15 Μαίου.

Καίνε οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού έχουν σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών καθώς ο πόλεμους στην Ουκρανία απειλεί να αλλάξει ολόκληρο τον ενεργειακό χάρτη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία ήταν μέχρι τώρα εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. Πλέον το πετρέλαιο μπρεντ έχει φτάσει ούτε λίγο ούτε πολύ τα 112 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό έχει σκαρφαλώσει στα 109 δολάρια τα βαρέλι. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια αποτελούν το βασικό λόγο για το ράλι του πληθωρισμού στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς προκαλούν με τη σειρά τους απανωτές αυξήσεις στο καλάθι βασικών προϊόντων που χρειάζονται τα νοικοκυριά.

Το ράλι του πετρελαίου Brent

Το ράλι του πετρελαίου Brent

Πηγή: Bloomberg

Ελλάδα

Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα εκδηλώθηκαν συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης τους.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα, Πέμπτη, στην Αγία Μαύρα Ηλείας, η Πυροσβεστική τονίζει ότι είναι οριοθετημένη, ενώ για την πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας αναφέρεται ότι επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 2 ελικόπτερα.

Παράλληλα στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρεται ότι σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Μαγνησία, αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης καθώς και σε Δωδεκάνησα, Σάμο και Ικαρία.

Περισσότερα

Ελλάδα

Στροφή στο πετρέλαιο: Πλώρη για την Ευρώπη βάζει στόλος με 3 εκατ. βαρέλια ντίζελ

Δημοσιεύθηκε

στις

Πέντε πλοία που μεταφέρουν σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ πρόκειται να σαλπάρουν από λιμάνια της Ασίας με προορισμό την Ευρώπη τον Αύγουστο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Vortexa. Οι μεταφορές από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη πρόκειται επίσης να αυξηθούν.

Οι ροές ντίζελ – το οποίο χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες, τις μεταφορές κλπ – προς την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα των διαταραχών της αγοράς που προκαλούνται από τις υψηλότερες τιμές στον κόμβο του Άμστερνταμ, του Ρότερνταμ και της Αντβέρπης (ARA) σε σχέση με την Ασία, δήλωσαν traders.

Το ντίζελ που θα φορτωθεί από την Ινδία και τη Βόρεια Ασία τον Αύγουστο χρειάζεται σχεδόν ένα μήνα για να φτάσει στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι θα βρίσκεται στον προορισμό του όταν τελειώνει το καλοκαίρι.

Η στροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο προβλέπεται να αυξηθεί φέτος, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) να προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 380.000 βαρέλια ημερησίως.

Διαβάστε αναλυτικά στοι newmoney.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Πέθανε ο Γιώργος Μάγκας

Δημοσιεύθηκε

στις

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Μάγκας.

Την δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε ο Σπύρος Μπιμπίλας το απόγευμα της Πέμπτης 18/8 μέσα από μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΕΗ θέλησε να αποχαιρετήσει τον ταλαντούχο καλλιτέχνη μέσα από ένα μακροσκελές μήνυμα γράφοντας: «Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα ότι έφυγε από κοντά μας ο βιρτουόζος του κλαρίνου κ βασιλιάς των πανηγυριών , ο υπέροχος Γιώργος Μάγκας! Τον γνώρισα σε μια περιοδεία μας με τον Γιάννη Μόρτζο πριν 20 χρόνια στα Γιάννενα σε μια ταβερνούλα και μου είπε μαζί με την υπέροχη σύντροφο του την Τζούλη, ότι με αγαπούν και με θαυμάζουν. Γίναμε φίλοι!

Μας κάλεσε όλο τον θίασο στο πανήγυρι κ όταν μπήκαμε όπως μας είδε, είπε με την ωραία φωνή του, καλωσορίζω τον θίασο του αγαπημένου μου Σπύρου Μπιμπίλα.. Δεν ήξερα πως να το μαζέψω, γιατί εγώ απλά συνεργαζόμουν με τον θίασο του Γιάννη Μόρτζου… Γελάσαμε τόσο πολύ… Καλό ταξίδι υπέροχε Γιώργο Μάγκα, θα μας λείψεις πολύ… Κουράγιο Τζούλη».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα