Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Άγιος Χριστόφορος: Τιμάται σήμερα η μνήμη του

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα 9 Μαΐου εορτάζει ο πολιούχος του Αγρινίου και προστάτης των οδηγών, ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Χριστόφορος. Καταγόταν από ημιβάρβαρη φυλή και ονομαζόταν Ρεμπρόβος. Είχε γιγαντιαίο παράστημα και ηράκλεια δύναμη, ενώ ήταν τόσο πολύ άσχημος που αποκαλείτο «κυνοπρόσωπος».

Όταν ήταν ακόμη κατηχούμενος στον χριστιανισμό, εγκαταστάθηκε σε επικίνδυνη δίοδο ποταμού και μετέφερε επί των ώμων του εκείνους που επιθυμούσαν να περάσουν απέναντι. Μια μέρα του παρουσιάστηκε ένα μικρό παιδί, το έβαλε στους ώμους του, όμως όσο προχωρούσε, το βάρος του παιδιού αυξανόταν. Μόλις πέρασαν, κατάκοπος είπε στο παιδί ότι και όλο τον κόσμο να σήκωνε, δεν θα ήταν τόσο βαρύς. Το παιδί τού απάντησε: «Μην απορείς, διότι δεν μετέφερες μόνο τον κόσμο όλο, αλλά και τον πλάσαντα αυτόν. Είμαι Εκείνος στην υπηρεσία του Οποίου έθεσες τις δυνάμεις σου και σε απόδειξη αυτού φύτεψε το ραβδί σου και αύριο θα έχει βλαστήσει», και αμέσως εξαφανίσθηκε. Ο Ρεμπρόβος φύτεψε την ράβδο και την επομένη την βρήκε πράγματι να έχει βλαστήσει. Μετά το περιστατικό αυτό βαπτίσθηκε με το όνομα Χριστόφορος, δηλαδή αυτός που μετέφερε τον Χριστό.

Αργότερα είδε Χριστιανούς να κακοποιούνται από τους ειδωλολάτρες, από αγανάκτηση επενέβη και διατάχθηκε η σύλληψή του. Για τον σκοπό αυτό απεστάλησαν διακόσιοι στρατιώτες. Τον βρήκαν έτοιμο να γευματίσει ένα κομμάτι ξερό ψωμί. Ένας από τους στρατιώτες, ειρωνευόμενος τον Χριστόφορο, του είπε ότι ευχαρίστως θα γινόταν Χριστιανός, εάν είχε την δύναμη να τους χορτάσει όλους με το κομμάτι εκείνο του άρτου. Τότε ο Άγιος άρχισε να προσεύχεται στον Χριστό και το τεμάχιο του άρτου πολλαπλασιάσθηκε. Βλέποντας οι στρατιώτες το θαύμα αυτό, προσέπεσαν στα πόδια του Αγίου και τον παρακαλούσαν να τους γνωρίσει καλύτερα τον Θεό του. Όταν ο αυτοκράτορας Δέκιος πληροφορήθηκε το γεγονός, τους μεν στρατιώτες συνέλαβε και αποκεφάλισε, ο δε Χριστόφορος υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια και πέθανε δι’ αποκεφαλισμού το 251.

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement