Άρθρα-Συνεργασίες
Για τη Διεθνή Ημέρα του Νοσηλευτή
Δημοσιεύθηκε
2 μήνες πρνστις

Της Βίβιαν Σαμούρη, Αντιδημάρχου Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων
Στις 12 Μαΐου 2022, που γιορτάζουμε – εν μέσω κερδοσκοπικού χαρακτήρα σφοδρής οικονομικής ύφεσης και στοχευμένης αποδόμησης της Δημόσιας Υγείας, για χάρη του ιδιωτικού τομέα – τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών/τριών, μια και μόνον κίνηση οφείλουμε να κάνουμε, ως ελάχιστη πράξη ηθικής αμοιβής των συγκεκριμένων εργαζομένων, στο εξαιρετικά δύσκολο έργο που εκλήθησαν υπό αντίξοες συνθήκες να επιτελέσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της covid -19 και συνεχίζουν αδιάλειπτα να επιτελούν: Να συνταχθούμε στο πλευρό τους, να συνδράμουμε με παντοίους τρόπους στον αγώνα τους ενάντια στους χαμηλούς μισθούς, τα εξαντλητικά ωράρια, τις εξευτελιστικές αμοιβές σε νυχτερινές βάρδιες και αργίες, την υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας, την έλλειψη απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής κ.τ.λ.
Οι νοσηλευτές μας και, κατ’ επέκταση, οι λοιποί λειτουργοί της Υγείας, δεν έχουν ανάγκη από βαρύγδουπους λόγους επιβράβευσής τους και χειροκροτήματα , διότι δεν περίμεναν τον κορωνοϊό, για να επιδείξουν τη δέουσα αυταπάρνηση… Με τον ίδιο απίστευτο, ηρωικό, τολμώ να πω, τρόπο, σώζουν, ανέκαθεν, ανθρώπινες ζωές… Και ιδίως την τελευταία δεκαετία…
Από τότε, δηλαδή, που ξεκίνησε η αποδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας… Από τότε που ψηφίστηκε… βιαίως η σημαντική συρρίκνωση των μισθών τους, η εντατικοποίηση της εργασίας τους, η απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειάς τους…
Συνιστά, λοιπόν, υποκρισία, να έρχονται σήμερα, όλοι οι αξιωματούχοι των τελευταίων κυβερνήσεων και να απεραντολογούν σπουδαιοφανώς, αποθεώνοντας τους νοσηλευτές μας…
Σχετικά θέματα
-
Φεστιβάλ στις γειτονιές-Ξεκινούν από σήμερα οι εκδηλώσεις με συναυλία στο Μπεγουλάκι από το «Στέκι των Καλλιτεχνών»
-
Η Πάτρα αποκτά σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη!
-
Η αφίσα για την συγκέντρωση στο Ρίο με θέμα την Υπογειοποίηση του τρένου
-
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2022: Φοίβος Μέντης- 18.003 μόρια
-
Εγκαινιάστηκε το νέο υπαίθριο θέατρο
-
Τα ζώδια σήμερα(28/6)
Άρθρα-Συνεργασίες
ΑΠΟΨΗ: Στην τρίτη φάση της πανδημίας
Δημοσιεύθηκε
18 ώρες πρνστις
29 Ιουνίου 2022 15:45
Ο κορωνοιός είναι πάντα εδώ και από καιρό σε καιρό, φροντίζει να μας το… θυμίζει. Και μας το θυμίζει κάθε φορά που εμείς ρίχνουμε τις «ασπίδες» και παραδιδόμαστε στην ανεμελιά.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στις μέρες μας, εν μέσω θέρους. Μία νέα σημαντική αύξηση κρουσμάτων, που δεν έχει σημασία σε ποια παραλλαγή ή υποπαραλλαγή οφείλεται. Γιατί, τελικά, οφείλεται μόνο στο γεγονός πως η άρση των περιοριστικών μέτρων της Πολιτείας συνδυάστηκε με μία ισχυρή αίσθηση «νέας ελευθερίας» σε ατομικό επίπεδο.
Κακά τα ψέματα. Δεν ζούμε στην πρώτη φάση της πανδημίας, τότε που αγνοούσαμε σχεδόν ολοκληρωτικά τον «εχθρό» και βλέποντας να δημιουργεί θύματα, προσπαθούσαμε να τον αποφύγουμε κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια μας.
Δεν ζούμε ούτε καν στη δεύτερη φάση της πανδημίας, τότε που άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα εμβόλια και με αδημονία, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας τα περίμενε ως σωτηρία.
Ζούμε πλέον σε μία τρίτη φάση της πανδημίας, κατά την οποία η επιστήμη έχει αποκωδικοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τον ιό και όλοι έχουμε καταλάβει πως τα εμβόλια δεν σηματοδοτούν το τέλος της πανδημίας.
Ό,τι συνέβη μέχρι τώρα, ήταν μία πορεία γνώσης της ανθρωπότητας. Με σωστές και λανθασμένες αποφάσεις. Και κατά τη γνώμη μας, με ισχυροποίηση της άποψης ότι μόνο η αλήθεια της επιστήμης μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο απέναντι σε τέτοιου είδους μεγάλες απειλές.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε όμως ότι ο άνθρωπος δεν ξέρει πολλά ακόμα. Δεν ξέρει ούτε καν τους οργανισμούς που βρίσκονται τριγύρω του. Και κάθε φορά, ξεκινάει να βαδίζει στα τυφλά, σε έναν μακρύ δρόμο προς τη γνώση.
Θα ήταν ευχής έργο, αυτή η αίσθηση να υπάρχει σε όλους μας, δηλαδή σε κάθε πολίτη. Και όχι μόνο στους ερευνητές και του επιστήμονες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Γιατί εάν είχαμε όλοι συνειδητοποιήσει αυτή τη μακρά και δύσκολη πορεία γνώσης του ανθρώπου προς τη γνώση, τότε μάλλον θα ήμασταν λιγότερο ανέμελοι και ίσως πιο υπεύθυνοι για τον εαυτό μας και τους άλλους, γύρω μας.
Ο άνθρωπος όμως είναι ένα ον που κάνει λάθη. Και ξανακάνει. Και ξανακάνει… Μέχρι τελικά να μάθει από τα λάθη του. Οπότε, ας μην είμαστε και πολύ αυστηροί με τους εαυτούς μας και την ανθρώπινη φύση μας.

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ
Γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά να κλαίνε. Κάποιοι σε απόγνωση, να φωνάζουν, άλλοι να δακρύζουν. Και κάπου παραπέρα, παραταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ.
Αυτό ήταν το σκηνικό που στήθηκε μια μέρα εδώ και πολλά χρόνια στη Μυρτιά Αιγίου, όπου κάτοικοι είχαν αναγάγει σε ζήτημα ζωής και θανάτου τη (μη) λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή τους.
Οι άνδρες των ΜΑΤ διατάχθηκαν κάποια στιγμή να προχωρήσουν, να σπάσουν τον κλοιό των κατοίκων και να ανοίξουν τον δρόμο στα συνεργεία για να ξεκινήσουν το έργο της εγκατάστασης. Εκείνη τη στιγμή το… δράμα κορυφώθηκε, χωρίς ευτυχώς παραπέρα παρατράγουδα.
Ο εκεί βιολογικός καθαρισμός έγινε και λειτουργεί με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα, όπως άλλωστε και όλοι ανά την Ελλάδα, σε αρκετά μέρη της οποίας, επίσης, τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στην εγκατάσταση τους.
Κάτι ανάλογο βιώνουμε στις μέρες μας με τις ανεμογεννήτριες, που πήραν στο κάδρο της άρνησης τη θέση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Προχθές, λοιπόν, ήταν οι βιολογικοί καθαρισμοί, χθες οι κεραίες, σήμερα οι ανεμογεννήτριες, αύριο θα είναι κάτι άλλο, νέο, που θα αντιμετωπίζεται με έντονη επιφύλαξη, έως και εχθρότητα.
Είναι ένας συνδυασμός άγνοιας, πολιτικής σκοπιμότητας και στενής τοπικιστικής αντίληψης, μπολιασμένης με γερές δόσεις ατομικού συμφέροντος, που πυροδοτεί τις σημερινές αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες. Και για να μην πάμε μακριά, να υπενθυμίσουμε ότι μετά από τις περυσινές, καταστροφικές, πυρκαγιές, στα ανέλεγκτα (και ανεξέλεγκτα) μέσα κοινωνικής δικτύωσης διοχετεύθηκε και ανακυκλώθηκε ο ισχυρισμός ότι αυτές ήταν το αποτέλεσμα εμπρησμών, ώστε στη συνέχεια, στις καμένες εκτάσεις, να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα!
Βιώνοντας τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτοξεύονται στα ύψη, είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε μια χώρα προικισμένη με ήλιο και αέρα.
Ως εκ τούτου, η στροφή μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος, ώστε να εξασφαλίσουμε σε έναν ικανοποιητικό βαθμό και την ενεργειακή αυτονομία μας. Χρειάζεται να διαθέτεις υψηλό δείκτη νοημοσύνης για να αντιληφθείς το προφανές;
Σε πολλές περιπτώσεις, πάντως, η απάντηση δίνεται από την οργισμένη αντίδραση κάποιου για τον «τσουχτερό» λογαριασμό της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου ενέργειας, όταν δεν κρίνει σκόπιμο να έχει στο σπίτι του ηλιακό θερμοσίφωνα, αν και μπορεί.
Άρθρα-Συνεργασίες
ΑΠΟΨΗ: Η Οθ. Αμαλίας και το κυκλοφοριακό μπάχαλο στην Πάτρα
Δημοσιεύθηκε
2 ημέρες πρνστις
28 Ιουνίου 2022 14:15
Μαρτύριο έγινε για τους διερχόμενους οδηγούς η Όθωνος Αμαλίας χθες.
Γιατί ξεκινάει ένα έργο (ποδηλατόδρομος) που έτσι κι αλλιώς προκαλεί στένωση της οδού και την ίδια ώρα, όχι μόνο δεν έχει φροντίσει ο Δήμος να απαγορεύεται η στάθμευση στην αριστερή πλευρά του δρόμου, αλλά τα οχήματα εξακολουθούν να παρκάρουν «κάθετα» και κάποιοι να… διπλοπαρκάρκουν μάλιστα, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.
Ένας δρόμος ταχείας αλλά και «βαριάς» κυκλοφορίας της Πάτρας, μετατρέπεται ξαφνικά σε… μονοπάτι λοιπόν. Και μετά… συστήνεται υπομονή στους οδηγούς!
Όμως, όχι, δεν μπορεί να γίνονται έργα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Και κανένας δεν μπορεί να συστήσει «υπομονή» από τη στιγμή που οι αρμόδιοι δεν έχουν κάνει ούτε τα αυτονόητα για να διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
Τα έργα όμως – και οι συνοδές ενέργειες που θα έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν – είναι μόνο μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά είναι η σκοπιμότητα και η αξιοποίηση του ποδηλατόδρομου. Και το ερώτημα είναι απλό: Θα μετατραπεί η Όθωνος Αμαλίας σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας για να μπορεί να έχει και ποδηλατόδρομο ή… ό,τι να ‘ναι; Και για να μετατραπεί η Όθωνος Αμαλίας σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, χρειάζονται και άλλα έργα. Όπως χρειάζεται επίσης και ένας δρόμος στον οποίο θα διοχετεύεται η βαριά κίνηση στον οριζόντιο «διάδρομο» της πόλης. Τι θα γίνει λοιπό με την Μαιζώνος και την Κορίνθου; Τι θα γίνει με τη διανοιγμένη Κανακάρη; Φανάρια και ταμπέλες έχουν ήδη τοποθετηθεί σε πολλά σημεία, αλλά περιμένουν… Τι, άραγε; Γιατί έχουμε φτάσει στα μέσα του 2022 και αντιδρομήσεις, πεζοδρομήσεις και άλλα έργα που θα έπρεπε να έχουν ήδη τελειώσει, βρίσκονται σε εκκρεμότητα;
Εδώ και πολύ καιρό έχουμε γράψει η πως Πάτρα έχει ανάγκη από ένα νέο συνολικό κυκλοφοριακό σχέδιο. Δεν το βλέπουμε. Βλέπουμε μόνο αποσπασματικούς σχεδιασμούς που μένουν στη μέση και ποδηλατόδρομους που δημιουργούνται σε δρόμους πολύ μεγάλης κυκλοφορίας…
Ροή ειδήσεων
Τα ζώδια σήμερα(30/6)
Ανεμογεννήτριες στο Πλατάνι«Να μην δώσει η κυβέρνηση άδεια εγκατάστασης»
Με «άρωμα» Αχαϊας το νέο Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ
Εκτός Power Pass… λόγω δήλωσης-Δεκάδες περιπτώσεις και στην Πάτρα
Εμπορικός Σύλλογος Πατρών: Ισχυρές ενδείξεις για συμφωνία ανάμεσα στις παρατάξεις των Γ. Βαγενά και Κ. Ζαφειρόπουλου
Πελετίδης: Επιβάλλεται να έχουμε υπόγειο σιδηρόδρομο, προαστιακό και γραμμικό πάρκο στην επιφάνεια
Έρχεται “βουνό” υποχρεώσεων-Ο Ιούλιος μπαίνει με βαρύ φορτίο πληρωμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Στήθος κοτόπουλου με πάπρικα και πέστο βασιλικού
Ξεκινάει ο ψηφιακός μετασχηματισμός 315 Δήμων
Μεγάλη συμβολή στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: «Έφυγε» ο Μιχάλης Λέγουρας-Βαρύ πένθος για το Γιώργο Μπαλάση
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έσβησε” στα 45 της η ‘Ελσα Κανελλοπούλου
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα7 ημέρες πρν
Πάτρα: Ανατροπή οχήματος στην Παραλία
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται το Σάββατο (25/6)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Μοιραίο τσίμπημα σφήκας για 60χρονο στις Ιτιές
-
Ελλάδα4 ημέρες πρν
Ξυλοκόπησαν 38χρονο μέχρι θανάτου
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: Κινητοποίηση για πυρκαγιά σε κατάστημα εστίασης
-
Ελλάδα6 ημέρες πρν
Τραγωδία στη Ζάκυνθο: Αυτοκτόνησε με κουζινομάχαιρο έπειτα από καβγά με τη σύντροφό του