Σάββατο 21 Μαΐου 2022
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Λαμπρή πανήγυρη-Παρουσία αρχών και πλήθους πιστών στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με θρησκευτική λαμπρότητα, παρουσία αρχών, σωμάτων ασφαλείας, φορέων αλλά και πλήθους πιστών, γιόρτασε χθες η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σπάτα στη Δυτική Αχαΐα.

Χθες το πρωί, εορτή της μετακομιδής του αγίου Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας, τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία στο ιστορικό Μοναστήρι παρουσία αρχών και φορέων από την Αχαΐα και την Ηλεία.
Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο βουλευτής της ΝΔ Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, o βοηθός περιφερειάρχη Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, οι δήμαρχοι Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς και Ανδραβίδας Κυλλήνης Ιωάννης Λέντζας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής, η υποψήφια βουλευτής Αχαΐας Έλενα Κονιδάρη, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός δ/ντής Δυτικής Ελλάδας υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης, ο συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου υποστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης, ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας Θεόδωρος Τσάτσαρης, κ.ά.
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Στην Πάτρα πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου όπου τελέστηκε αρχιερατική Θεία λειτουργία μετά Θείου κηρύγματος.
Γιόρτασε, επίσης, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στη Λεύκα Πατρών και χθες το απόγευμα τελέστηκε παράκληση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών και λιτάνευση της ιεράς εικόνας παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων και των κατοίκων της συνοικίας που έχουν προστάτη τον Άγιο.
Ο Μητροπολίτης προχθές τέλεσε μέγα αρχιερατικό εσπερινό μετά αρτοκλασίας στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στην περιοχή Μπάλα Πατρών και χθες το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία ενώ το απόγευμα στον εσπερινός και την παράκληση χοροστάτησε ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Εκκλησιαστικά

Εορτάζει σήμερα η Αγία Ιουλία

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Την εορτή των Αγίων Ιουλίας, Φαεινής και Γαλατείας τιμά σήμερα η Εκκλησία μας.

Η Αγία Ιουλία, μαζί με άλλες Παρθενομάρτυρες Τεκούσα, Αλεξανδρία, Κλαυδία, Φαεινή, Ευφρασία, Ματρώνα και Θεοδότη, κατάγονταν από την Άγκυρα της Γαλατίας και ήταν  αφιερωμένες ολόψυχα στην υπηρεσία του Ευαγγελίου. Θεωρείτο από τις μεγαλύτερες υπηρέτριες και αθλήτριες της χριστιανικής πίστης.

Προθυμότατες πάντοτε στα έργα του ελέους και της φιλανθρωπίας, συνεργάζονταν συγχρόνως στο να ελκύουν ειδωλολάτρισσες στους κόλπους της Εκκλησίας.

Καταγγέλθηκαν για το έργο τους και αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα. Τότε παραδόθηκαν από τον άρχοντα Άγκυρας Θεότεκνο στους στρατιώτες για να τις διαφθείρουν. Επειδή όμως, χάριτι Θεού, διαφυλάχτηκαν αγνές, όλες τις έπνιξαν στα βάθη της εκεί λίμνης.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Αγία Ιουλία προσέφερε σημαντικό φιλανθρωπικό έργο και προσπαθούσε να ελκύσει ειδωλολάτρισσες στους κόλπους της Εκκλησίας και βρήκε μαρτυρικό θάνατο με πνιγμό.

 

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Τιμάται η Μεσηπεντηκοστή

Δημοσιεύθηκε

στις

Eορτή της Μεσηπεντηκοστής η σημερινή και σε αρκετούς ναούς της Πάτρας θα τελεστούν θείες λειτουργίες. Πρόκειται για δεσποτική εορτή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία τελείται 25 ημέρες μετά Πάσχα, ήτοι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Παραλύτου, σε ανάμνηση της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού στον Ναό του Σολομώντος (Ιω. ζ’ 14).

Συμπίπτει με το μέσο του χρονικού διαστήματος, το οποίο μεσολαβεί μεταξύ δύο σημαντικών εορτών της χριστιανοσύνης, του Πάσχα και της Πεντηκοστής.

Η καθιέρωση της εορτής στα χρόνια του Βυζαντίου έγινε λόγω παρερμηνείας της ανωτέρω ευαγγελικής περικοπής, που περιλαμβάνει τη φράση «…της εορτής μεσούσης…».

Την περίοδο του Βυζαντίου γιορταζόταν με μεγαλοπρέπεια, παρουσία του αυτοκράτορα, του πατριάρχη και πλήθους λαού

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 16 Μαΐου κάθε χρόνο εορτάζει ο Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος. Έζησε τον 4ο αιώνα. Τα πλούτη των γονιών του δεν στάθηκαν ικανά να τον εμποδίσουν να γίνει μαθητής του μεγάλου αθλητή της ερήμου, Παχωμίου.

Αν και νεαρός στην ηλικία, είχε αξιοθαύμαστη εγκράτεια και φρόνηση, ώστε ο Παχώμιος να τον έχει σε μεγάλη υπόληψη. Εκείνο όμως που διέκρινε κανείς ιδιαίτερα στον Θεόδωρο ήταν οι πολλές του γνώσεις στα ιερά γράμματα. Ήταν δεινός μελετητής της Αγίας Γραφής καθώς και παλαιοτέρων συγγραμμάτων σοφών Πατέρων.
Έτσι ο Παχώμιος τον όρισε να διδάσκει στους υπόλοιπους μοναχούς. Στην αρχή μερικοί από αυτούς αντέδρασαν, διότι δεν ήθελαν να τους μορφώνει ένα παιδί, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.
Η ικανότητα όμως του Θεοδώρου, θεμελιωμένη σε ταπεινό φρόνημα, κατάφερε να πείσει όλη την αδελφότητα να τον ακούει πρόθυμα. Μάλιστα, μετά από χρόνια ομόφωνα τον εξέλεξαν ηγούμενο της Μονής. Πέθανε τον Μάιο του 367 και δίκαια του δόθηκε ο τιμητικός τίτλος του ηγιασμένου.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα