Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Πάνε ταμείο για την έκτακτη ενίσχυση-Πρώτη πληρωμή, μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, στη σταφίδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα στις επόμενες μέρες, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας, και βέβαια άλλων περιοχών της Πελοποννήσου, η έκτακτη στρεμματική ενίσχυση η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα από τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η σχετική απόφαση, Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), για την ενίσχυση των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας φέρει την υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Σκυλακάκη. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (Κανόνας de minimis) καθορίζεται σε 54,70 ευρώ/στρέμμα καλλιέργειας.
Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας είναι οι δικαιούχοι της συνδεδεμένης που καταβάλλεται στους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας σύμφωνα με το ΟΣΔΕ του 2021. Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ημέρα πληρωμής των παραγωγών σταφίδας.
Σύμφωνα με την Παναιγιάλεια Ένωση, η ενίσχυση δεν ξεπερνά τα 0,15 λεπτά/κιλό και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το κόστος καλλιέργειας που έχει εκτοξευτεί στο 1,40 ευρώ το κιλό. Όπως καταγγέλλεται, η κυβέρνηση υλοποιεί μόνο ένα μέρος από τις δεσμεύσεις της, αποφεύγοντας να υλοποιήσει υποσχέσεις που είχαν δοθεί για εγγυημένη τιμή παραγωγού και ενισχύσεις κοντά στο 1 ευρώ/κιλό προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί που προκάλεσε η κρίση.
«Το κράτος δεν έχει συνέχεια! Η τιμή παραγωγού αυτή την εποχή έχει πέσει στα 90 λεπτά το κιλό. Με μια μέση απόδοση περίπου στα 450 κιλά το στρέμμα η ενίσχυση των 54,70 ευρώ είναι πολύ μικρή για τον επαγγελματία παραγωγό» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Μίλτος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής στην Π.Ε.Σ.
Παράλληλα ο κ. Σπυρόπουλος επαναφέρει το αίτημα για χρηματοδότηση της απόσυρσης των απούλητων αποθεμάτων που βρίσκονται στις αποθήκες από τις εσοδείες 2020-’21.
«Τα αποθέματα παραμένουν υψηλά. Σε τρεις μήνες θα ξεκινήσει ο τρύγος και με αυτή την κατάσταση φαίνεται ότι θα υπάρξει ένας πολύ θερμό φθινόπωρο. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για μια καλή παραγωγή είναι πολύ δύσκολα τα δεδομένα με αυτή την εικόνα της τιμής» τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Καστανιώτης είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά κατά την οποία συμφώνησαν στην άμεση προώθηση πρωτοβουλιών για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Μεταξύ άλλων ο κ. Καστανιώτης υπογράμμισε πως απαιτούνται μέτρα στήριξης των σταφιδοπαραγωγών, πρόγραμμα απορρόφησης των παλιών αποθεμάτων σταφίδας, μέτρα ενίσχυσης των αμπελοκαλλιεργητών που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση (κορωνοενισχύσεις) και ολοκλήρωση της καταγραφής ζημιών και άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε πληγέντες αγρότες από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Γεωργαντάς, στο πλαίσιο αποκατάστασης της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αμπελοοινική αγορά έθεσε, με την υπ’ αριθμ. 955/115194 (Β’ 2192) Απόφασή του, σε ισχύ το πρόγραμμα του μέτρου πρώιμης συγκομιδής (πράσινος τρύγος) για το έτος 2022.
Για την ένταξη στον εν λόγω μέτρο, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση στις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής. Η υποβολή των αιτήσεων λήγει σήμερα Τετάρτη 11 Μαΐου 2022.
Διευκρινίζεται πως ειδικά το αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2022, δύνανται οι ενδιαφερόμενοι, προς διευκόλυνσή τους, να το υποβάλουν έως τις 31 Μαΐου 2022.
Τα λοιπά δικαιολογητικά, δηλαδή, το αντίγραφο αμπελουργικού μητρώου, τη φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας, το αντίγραφο του εκκαθαριστικού της εφορίας ή της φορολογικής δήλωσης, ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου – παραγωγού, καθώς και την φωτοτυπία της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης, με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου, κατατίθενται εντός της προβλεπόμενης αρχικής προθεσμίας, ήτοι, στις 11 Μαΐου 2022.
Οι σταφιδοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για την μη ένταξη της σταφίδας στον «πράσινο τρύγο».

Περισσότερα

Ροή ειδήσεων

Advertisement