Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Βαρβαρήγου: «Ελεύθερη» η Πάτρα-«Δεν υπάρχει έως αυτή την ώρα περιστατικό οξείας ηπατίτιδας στην περιοχή» 

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Ευτυχώς ανυπόστατες οι πληροφορίες για κρούσμα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας στην Αχαΐα και ειδικότερα στην Πάτρα.

Η διασαφήνιση έρχεται με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό από την γνωστή Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αναστασία Βαρβαρήγου και εμπεριέχεται ως μονοσήμαντη και κάθετα αρνητική απάντηση στο ερώτημα της «Γ», αν όντως υπάρχει καταγεγραμμένο περιστατικό το οποίο διεγνώσθη με οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας στην Πάτρα ή γενικότερα στην περιοχή.

Ειδικότερα η ανησυχία που δημιουργήθηκε από τα τρία περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα επαυξήθηκε από την είδηση περί νέου περιστατικού στην περιοχή «Δεν υπήρξε περιστατικό ύποπτο για οξεία ηπατίτιδα στην Πάτρα του οποίου η κλινική εξέταση και ο εργαστηριακός έλεγχος να οδήγησε σε τέτοια γνωμάτευση. Δεν προσήλθε τέτοιας φύσεως περιστατικό στα Επείγοντα ούτε νοσηλεύτηκε στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ ούτε στο Καραμανδάνειο και επιπρόσθετα κανένα παιδί δεν παρέμεινε ως περιστατικό με οξεία ηπατίτιδα σε κατ οίκον νοσηλεία».

Η ίδια, επεξηγώντας περαιτέρω, αποκλείει το ενδεχόμενο να εξέτασε παιδίατρος ύποπτο κρούσμα, το οποίο φέρεται να είχε ανεβασμένους τους ηπατικούς δείκτες, χωρίς ως όφειλε και ορίζει το πρωτόκολλο να ενημερώσει τον ΕΟΔΥ για το θέμα και κάτι τέτοιο δεν συνέβη. «Συμπερασματικά, αφού δεν νοσηλεύτηκε κανένα παιδί σε καμία παιδιατρική κλινική, ούτε μεταφέρθηκε στα Επείγοντα σαν ύποπτο, οδηγούμεθα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να νοσεί ένα παιδί από την επικίνδυνη νόσο της οξείας ηπατίτιδας και να μην υπάρχει καμία αναφορά όπως ορίζουν οι οδηγίες» .

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Νεογνολογίας, συνιστά στους γονείς να μην ανησυχούν υπέρμετρα και να πανικοβάλλονται αλλά με ψυχραιμία να επιτηρούν τα παιδιά τους και στην περίπτωση εμφάνισης κάποιων συμπτωμάτων που να προϊδεάζει για κάποια μορφή ίωσης ή να έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά της οξείας ηπατίτιδας (πυρετός, συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα κοιλιακό άλγος εμέτους , κόπωση αλλαγή της χρώσης του λευκού των οφθαλμών)να επικοινωνούν άμεσα με τον παιδίατρό τους, ο οποίος είναι σε θέσει να κάνει με ασφάλεια τη διάγνωση».

Παράλληλα η κα Βαρβαρήγου γνωστοποιεί ότι τα τρία περιστατικά που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ ως ύποπτα για οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας αφορούσαν την περιοχή της Αθήνας και επιβεβαιώθηκαν χθες ότι όντως είχαν προσβληθεί από οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας «Υπάρχουν σαφείς οδηγίες που αναφέρουν ότι κάθε περιστατικό με κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα οξείας ηπατίτιδας που έχει αποκλειστεί ότι οφείλεται στους 5 γνωστούς ιούς ηπατίτιδας (A, B,C, D,E) ή σε άλλη λοιμώδη αιτιολογία και παραμένει αδιευκρίνιστο το αίτιο να αναφέρονται άμεσα στον ΕΟΔΥ. Έτσι θα υπάρχει σαφής χαρτογράφηση των περιστατικών που ενδεχομένως θα προκύψουν» καταλήγει η κυρία Βαρβαρήγου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement