Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ικανοποίηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας-Απεμπλοκή για την ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Την απόλυτη ικανοποίησή της εκφράζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας (ΕΑΥΑ) για την πρόσφατη ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων σχεδίου νόμου από το Υπουργείο Υγείας «Περί της διαδικασίας εισαγωγής για ακούσια νοσηλεία».

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της ΕΑΣΥ Χάρης Τσίτσικας και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Μπαλάσης, το σχέδιο νόμου ορίζει την αλλαγή της διαδικασίας αυτής, αφαιρώντας την αρμοδιότητα εκτέλεσης της αποκλειστικά από την Ελληνική Αστυνομία όπως ίσχυε και αποδίδοντάς την σε εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό.
Ειδικότερα, «η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι οι διακομιδές ατόμων με ψυχικές ασθένειες θα διενεργούνται όπως η μεταφορά οποιουδήποτε άλλου ασθενή σε νοσοκομείο για εξέταση ή νοσηλεία. Η διαδικασία της μεταφοράς, η οποία τελεί υπό τον συντονισμό του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρήσεων Υγείας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) πραγματοποιείται αρχικά με επίσκεψη στον τόπο κατοικίας ή διαμονής του φερόμενου ως ψυχικά ασθενή, από μικτό κλιμάκιο, το οποίο αποτελείται από έναν Ψυχίατρο, έναν Νοσηλευτή της Κοινοτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας και έναν Αστυνομικό. Αμέσως μετά από την επίσκεψη του μικτού κλιμακίου, ακολουθεί η μεταφορά του φερόμενου ως ψυχικά ασθενή στην Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Η μεταφορά πραγματοποιείται με κατάλληλα διαμορφωμένο όχημα της Κοινοτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας και με την συνοδεία του ψυχίατρου και του νοσηλευτή. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η μεταφορά του φερόμενου ως ψυχικά ασθενή πραγματοποιείται με την συνοδεία Αστυνομικής δύναμης,
Σημειώνουν δε πως «αυτή η νομοθετική ρύθμιση ήρθε ως αποτέλεσμα της πολυετούς προσπάθειας της Ένωσης μας η οποία ανέδειξε το θέμα, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και τη συμβολή της υφυπουργού για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη, σε συνάντηση παρουσία του βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονα Φωτήλα και με το Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, παρουσία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη.
«Η καθιέρωση της νέας αυτής διαδικασίας θα επιφέρει μια ουσιαστική βελτίωση στον τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτεία του συνανθρώπους μας με ψυχικές ασθένειες, απεμπλέκοντας παράλληλα τις Αστυνομικές Υπηρεσίες από ένα πάρεργο που δημιουργούσε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, απασχολώντας προσωπικό και μέσα από την κύρια αποστολή τους. Αυτή της πρόληψης και της καταστολής της εγκληματικότητας», καταλήγει η ανακοίνωση.


Ροή ειδήσεων

Advertisement