Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

«Στο σχολείο των σκιών»-Από τις 18 Μαΐου το Φεστιβάλ στην Πάτρα που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα που έχει στο επίκεντρο τον Καραγκιόζη και φιλοδοξεί να ρίξει φως και να φέρει στην επιφάνεια δημιουργικές και διαφορετικές πλευρές της σπουδαίας λαϊκής τέχνης του θεάτρου σκιών, το Φεστιβάλ του Σχολείου των Σκιών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου με δράσεις που θα αρχίσουν νωρίς το πρωί και θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ στα Παλαιά Σφαγεία.

Το Μαύρο Θέατρο Πάτρας, σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας υλοποιεί το καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο «ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι εκπαιδευτικοί φορείς που συμμετέχουν στην πρόταση είναι το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών (υπεύθυνη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα: Μαρία Φραγκή) που εποπτεύει επιστημονικά το έργο και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας, Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων (υπεύθυνη: Βασιλική Μαντζουράτου).

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η εκδήλωση των σχολείων που συμμετείχαν στη δράση θα είναι το Φεστιβάλ του Σχολείου των σκιών που θα γίνει με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαΐου, στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας, στην αίθουσα Κ6 (αίθουσα Καρναβαλιού) από τις 9.00 π.μ. έως τις 12 μ.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τέσσερις παραστάσεις Καραγκιόζη, μία από κάθε σχολείο. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν:
-«Ο Καραγκιόζης παντρεύεται» από το 46ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών με συμμετοχή στην παράσταση 18 μαθητών από την τάξη Γ1. Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Σοφία-Παναγιώτα Βλαχάκη, Ανδρεοπούλου Ευφροσύνη, Μαγκαφά Μαρία.
-«Ο Καραγκιόζης ηλεκτρολόγος» από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών με συμμετοχή στην παράσταση 23 μαθητών από την τάξη Ε. Συμμετέχει η εκπαιδευτικός Παναγιώτα Λαμπρακάκη.
-«Ο Καραγκιόζης στο κάστρο Σαραβαλίου» από το Δημοτικό Σχολείο Σαραβαλίου Αχαΐας με συμμετοχή στην παράσταση 42 μαθητών από τις τάξεις Γ1 και Γ2. Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Χαρίκλεια Μελαχροινού, Γιώτα Φαρμάκη, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου.
-«Ο Καραγκιόζης και το μαγικό φίλτρο» από το 32ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών με συμμετοχή στην παράσταση 13 μαθητών από την τάξη Δ1. Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Δήμητρα Μπακοθανάση και Μαρία Σίνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Φεστιβάλ του Σχολείου των Σκιών θα παίξουν 96 μαθητές, εμπλέκονται δημιουργικά 9 εκπαιδευτικοί, ενώ θα το παρακολουθήσουν συνολικά 180 μαθητές από τα συγκεκριμένα σχολεία και πολλοί γονείς μαθητών.
Η εκδήλωση-Φεστιβάλ του Σχολείου των Σκιών (Τετάρτη 18/5) θα κλείσει με την παράσταση του Κ. Μακρή και του Γ. Νταγιάκου «ΤΟ ΚΙΟΥΠΙ», που θα αρχίσει στις 21.00 σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό-υπαίθριο χώρο των Παλαιών Σφαγείων.

ΕΚΘΕΣΗ «ΤΟ ΊΝΣΤΑΓΚΡΑΜ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ»

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Σχολείου των Σκιών περίοπτη θέση κατέχει μια θεματική έκθεση από την ιστορία του Καραγκιόζη, που θα φιλοξενηθεί από τις 18 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου στην αίθουσα Κ4 (αίθουσα συνεδρίων -εκδηλώσεων) των Παλαιών Σφαγείων.
Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα έχει τίτλο «Το Ίνσταγκραμ του Καραγκιόζη», θα γίνουν στις 18/5 στις 20.00.
Η έκθεση φιλοξενεί πρωτότυπο και σπάνιο αρχειακό υλικό, τα τεκμήρια της ιστορικής διαδρομής και της εξέλιξης του λαϊκού ήρωα και της συνοδείας του στην πόλη μας. Θα εκτεθούν μοναδικές ρεκλάμες μεγάλων δασκάλων και δεξιοτεχνών του θεάτρου σκιών που γεννήθηκαν ή δραστηριοποιήθηκαν στην Πάτρα, του Βασίλαρου που χρησιμοποίησε το 1930 και άλλων καραγκιοζοπαικτών όπως του Γιάνναρου (Γιάννη Μουρελάτου), του Νιόνιου Αλεξόπουλου, του Σωτήρη Ασπιώτη, του Τάκη Παλαιοθόδωρου που χρησιμοποίησε παλαιότερα και ο πατέρας του Κώσταρος (Κώστας Παλαιοθόδωρος) και του Κώστα Μακρή, ρεκλάμες που χρησιμοποιήθηκαν στο θρυλικό θέατρο Ρεκόρ (πλατεία Μαρούδα) όταν ζωντάνεψαν οι παραστάσεις του θεάτρου σκιών από τη δεκαετία του ΄60 έως και τη δεκαετία του ΄80.
Η ιστορική διαδρομή του πατρινού Καραγκιόζη μέσα από μοναδικές ρεκλάμες αποτελεί ταυτόχρονα και ολοζώντανο απόηχο, ξεχωριστή απεικόνιση της προσέγγισης της κοινωνικής πραγματικότητας του περασμένου αιώνα, με σχολιαστή, δράστη, συμμετέχοντα και ήρωα τη σκιά του πιο αγαπημένου λαϊκού χαρακτήρα. Είναι ουσιαστικά η απλή αλλά καθόλου απλοϊκή ματιά στην καθημερινότητα άλλων εποχών, μία πολύτιμη καταγραφή των γεγονότων, των καταστάσεων και των προβληματισμών από την πλευρά του λαού, αυτών που αποτέλεσαν διαχρονικά το κοινό του.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για επισκέψεις σχολείων και κοινού από 19 Μαΐου μέχρι και 1 Ιουνίου 2022, καθημερινά (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) από τις 9:00π.μ. έως τις 2:00μ.μ.


Ροή ειδήσεων

Advertisement