Connect with us

Αθλητισμός

Άγγελος Ποστέκογλου: Ο Έλληνας προπονητής που γράφει ιστορία

Published

on

Η Σέλτικ γιορτάζει το 52ο πρωτάθλημα της ιστορίας της, το οποίο φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή ενός Έλληνα. Όχι του Γιώργου Γιακουμάκη, ο οποίος σκόραρε 15 γκολ και έβαλε το δικό του λιθαράκι. Δεν αναφερόμαστε στον Έλληνα επιθετικό, αλλά στον προπονητή του συλλόγου, τον πιο επιτυχημένο Έλληνα τεχνικό των τελευταίων ετών και παράλληλα τον λιγότερο προβεβλημένο.

Ο Άγγελος Ποστέκογλου οδήγησε τους Κέλτες στην κατάκτηση του τίτλου και μετά την καταξίωση στην Ασία και την Αυστραλία, παίρνει τα εύσημα και την αναγνώριση που του αναλογούν και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Αφού έχασε τρία από τα έξι πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος και έπεσε έξι βαθμούς πίσω από τη Ρέιντζερς μέχρι τη χειμερινή διακοπή, η Σέλτικ έχει πλέον 31 αγώνες αήττητη στο πρωτάθλημα, έχοντας κερδίσει και το Λιγκ Καπ. Ο Ποστέκογλου είπε ότι το επίτευγμα είναι «δύσκολο για μένα να το κατανοήσω».

«Αν μου έλεγες πριν από 12 μήνες ότι θα στεκόμουν εδώ – δεν ήμουν καν σίγουρος ότι θα ήμουν σε αυτή την ήπειρο πόσο μάλλον να ήμουν προπονητής αυτού του ποδοσφαιρικού συλλόγου. Το όνειρο ήταν πάντα να διευθύνω έναν διάσημο σύλλογο και να προσπαθήσω να επηρεάσω μία ομάδα. Όταν κάτι είναι σχεδόν μια δια βίου εμμονή και τελικά φτάνεις εκεί, είναι δύσκολο να το εκφράσεις με λόγια».

Από τη Νέα Φιλαδέλφεια στην Αυστραλία και η έμπνευση από τον πατέρα του

Ο Άγγελος Ποστέκογλου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο πατέρας του, Δημήτρης και η μητέρα, του  Βούλα, έχασαν τις δουλειές τους μετά την επιβολής της Χούντας το 1967 και το 1970 η οικογένεια μετανάστευσε στην Αυστραλία.

Ο πεντάχρονος Άγγελος άφησε την πατρίδα του και μεγάλωσε στη Βικτόρια της Μελβούρνης. Από μικρός ήταν… ερωτευμένος με το ποδόσφαιρο και η σχέση με τον πατέρα του που «έφυγε» το 2018, ήταν εκείνη που του έδωσε το μεγαλύτερο κίνητρο να γίνει ένας σπουδαίος προπονητής ποδοσφαίρου.

«Οι άνθρωποι αλλάζουν χώρα για μια καλύτερη ζωή. Οι δικοί μου δεν είχαν μια καλύτερη ζωή στην Αυστραλία αλλά πήγαν εκεί για να έχω εγώ περισσότερες ευκαιρίες και αυτό δεν το ξεχνάω. Το κίνητρο μου για να γίνω προπονητής ποδοσφαίρου ήταν πάντα το να φτιάχνω ομάδες τις οποίες ο πατέρας μου θα απολαμβάνει να παρακολουθεί».

 

Από την Παναχαϊκή, σε μεγάλες κορυφές σε Αυστραλία και Ασία

Η πρώτη και μοναδική φορά που ο Άγγελος Ποστέκογλου προπόνησε μία ελληνική ομάδα ήταν το 2008 στην Παναχαϊκή, όπου δεν είχε τα εφόδια και τα εχέγγυα που ήθελε και αποχώρησε. Από εκείνη την περίοδο και έπειτα ξεκίνησε η… εκτόξευσή του. Τα πρωταθλήματα με την South Melbourne και την Brisbane Roar τον έφεραν στον πάγκο της Εθνικής Αυστραλίας, την οποία οδήγησε στον Πανασιατικό πρωτάθλημα το 2015.

Από το 2018 μέχρι και το 2021 θα αναλάβει τα ηνία της ιαπωνικής Jokohama Marinos και το 2019 οδήγησε το κλαμπ στο πρώτο του πρωτάθλημα μετά από 15 χρόνια, έχοντας παράλληλα απορρίψει την πρόταση να αναλάβει την Εθνική Ελλάδος.

Ο πρώτος Έλληνας σε έναν τόσο σπουδαίο σύλλογο

Τον Ιούνιο του 2021 ο Άγγελος Ποστέκογλου που είναι παντρεμένος με την Γεωργία και έχουν τρεις γιούς, θα γίνει ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που θα αναλάβει έναν τόσο μεγάλο σύλλογο, όπως είναι αυτός της Σέλτικ. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα θα γράψει ακόμη μεγαλύτερη ιστορία, καθώς ποτέ και κανείς άλλος προπονητής από την χώρα μας, δεν έχει κατακτήσει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπως αυτό της Σκωτίας.

Η αναγνώριση; Καθολική.

Ο πρώην μέσος των Χαρτς, Μάικλ Στιούαρτ στο Sportscene είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν αμείλικτος. Το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό όταν σκέφτεσαι το δύσκολο ξεκίνημα που είχαν στη σεζόν και την πίεση που άρχιζε να αυξάνεται στην ομάδα και στον Ποστέκογλου. Είμαι σίγουρος ότι όταν μπήκε μέσα θα είχε διαισθανθεί πόσο απογοητευτικό ήταν το μέρος. Οπότε, το να το αλλάξει τόσο γρήγορα και να δημιουργήσει μια τόσο θετική ατμόσφαιρα, είναι μια τεράστια δουλειά που έχει κάνει».

Ο πρώην μάνατζερ της Χιμπέρνιαν Τζακ Ρος, του έβγαλε το καπέλο: «Όταν κοιτάς πώς παίζει η ομάδα του – είναι αρκετά προδιαγεγραμμένο. Με αυτό εννοώ ξέρεις τι να περιμένεις όσον αφορά τα ανεστραμμένα μπακ και η αρχική θέση των ακραίων παικτών του είναι τόσο ψηλά και επιθετική. Είναι πραγματικά δύσκολο να παίξεις εναντίον του και ήταν μια πρόκληση για πολλούς προπονητές της Premiership να τον αντιμετωπίσουν. Και κοιτάτε πώς έχει στρατολογήσει – πήγε σε μια διαφορετική αγορά και στρατολόγησε Ιάπωνες παίκτες επειδή τους ήξερε και τους υποστήριξε για να του παράσχει ό,τι χρειαζόταν. Είναι ενδιαφέρον να βλέπεις έναν μάνατζερ από διαφορετικό υπόβαθρο να έρχεται και να βάζει τη δική του σφραγίδα».

Πηγή naftemporiki.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement