Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Λαμπρά εγκαίνια για το νέο πνευματικό κέντρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί τα εγκαίνια του νέου πνευματικού κέντρου και του εκθετηρίου του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου Πατρών, απέναντι από την εκκλησία, στο πάρκο.

Τα εγκαίνια του νέου αυτού χώρου, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για την πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Πατρών, κ. Χρυσόστομο αμέσως μετά την αρχιερατική θεία λειτουργία, συνεπικουρούμενος από τον Επίσκοπο Κερνίτσης.
Πρόκειται για έναν καλαίσθητο και λειτουργικό χώρο, ο οποίος θα φιλοξενεί πνευματικές συνάξεις, ομιλίες κι άλλες εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου και της Ιεράς Μητρόπολης. Παράλληλα, θα λειτουργεί και εκθεσιακός χώρος, όπου οι επισκέπτες θα βρίσκουν είδη ευσεβείς, εικόνες, βιβλία, δώρα για βαπτίσεις και γάμους, μοναστηριακά προϊόντα, κ.α.
Ο Μητροπολίτης Πατρών μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου χώρου, στον Ιερό Ναό, μάλιστα στην εποχή που η Εκκλησία δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, παράλληλα, με το λειτουργικό και αυστηρά λατρευτικό εκκλησιαστικό της έργο. Επίσης, αναφέρθηκε στην ξεχωριστή και ύψιστη δωρεά από τον Θεό, να κατέχει η πόλη και η Μητρόπολη τον Τάφο, τον Σταυρό του μαρτυρίου και την Τιμία Κάρα του Πρωτοκλήτου, τα οποία φυλάσσονται στους δύο εμβληματικούς ναούς (νέο και παλιό) και στη μεγάλη σημασία που έχει αυτό για την Πάτρα κι όλους τους πιστούς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επισκεψιμότητα στο Ναό, σχολείων όλων των βαθμίδων απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ στο τέλος ευχαρίστηκε όλους όσοι εργάστηκαν και συνεργαστήκαν για να ολοκληρωθεί το έργο, επαινώντας ιδιαίτερα, τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης, Αρχιμ. π. Αρτέμιο Αργυρόπουλο.
Να σημειωθεί, πως ο Μητροπολίτης Πατρών ανακοίνωσε πως ολοκληρώνεται σύντομα και η αγιογράφηση του Ιερού Ναού, ενώ θα αρχίσουν σημαντικές εργασίες αποκατάστασης από τη φθορά του χρόνου, στον εσωτερικό και εξωτερικό του χώρο.
Παρόντες μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Άγγελος Τσιγκρής και Ιάσονας Φωτήλας, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, η αντιδήμαρχος, Βίβιαν Σαμούρη που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Πατρέων, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Αχαΐας, Αντώνης Κουνάβης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Αντώνης Χαροκόπος και Γιώργος Αγγελόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πάτρα Ενωμένη», Κώστας Σβόλης και Θεόδωρος Ξυλιάς, ο επικεφαλής της «Νέα Πάτρα», Νίκος Νικολόπουλος, ο επιχειρηματίας, Ν. Καρακίτσος, και πλήθος πιστών.

 

Εκκλησιαστικά

Άγιον Όρος: Εκοιμήθη ο γέροντας Νικόδημος της Καψάλας

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκοιμήθη ο Γέρων Νικόδημος του Ιερού Κελλίου Αγίου Νεκταρίου στην Καψάλα του Αγίου Όρους.

Ο  κατά κόσμον Δημήτριος Ράγγας, με καταγωγή από την Κόνιτσα Ιωαννίνων ασκήτευσε πολλά χρόνια δίπλα στον Όσιο Παΐσιο και στον Γέροντα Ισαάκ τον Λιβανέζο.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του μετείχε στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Ναός Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού: Απομακρύνθηκε ο πατέρας Δημήτριος Λουπασάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εδώ και περίπου 20 μέρες, ο πατέρας Δημήτριος Λουπασάκης έχει απομακρυνθεί ησύχως από τον ιερό ναό των Αγίων Ισιδώρων του Λυκαβηττού. Μαζί και οι ακόλουθοι του μοναχοί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται στην Κρήτη, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας η μητέρα του.

Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι η μετακίνησή του στην Κρήτη σηματοδοτεί την αποχώρησή του από τους Αγίους Ισιδώρους και τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα για το ναό του Λυκαβηττού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Αγίους Ισιδώρους έχει οριστεί ιερέας από τη μονή Πετράκη, προκειμένου να έχει τη διαχείριση του ναού. Επίσης, έχουν σταματήσει οι καθημερινές λειτουργίες και οι προβολή τους μέσω της σχετικής σελίδας στο Facebook.

Ο πατέρας Λουπασάκης μετέβη στην Κρήτη μετά από επιστολή του ιδίου του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιστολή ο κ. Ιερώνυμος καλούσε τον πατέρα Δημήτριο να εγκαταλείψει τους Αγίους Ισιδώρους, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιούνταν άμεσα η λήψη μέτρων τόσο από την Εκκλησία όσο και από τις αρχές, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής επελέγη να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να μην δοθεί έκταση στο θέμα.


Η προαναγγελία του αρχιεπισκόπου

Στα τέλη του Οκτωβρίου, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας στην «Κ», είχε αναφερθεί στο θέμα.

Ειδικότερα:

– Υπάρχουν μέσα στην Εκκλησία συμπεριφορές που απομακρύνουν τους πιστούς; Το θέμα στους Αγίους Ισιδώρους τι είναι και πώς θα αντιμετωπιστεί;

– Οσοι δεν έχουν ασχοληθεί με τα εκκλησιαστικά, κάνουν ένα λάθος. Νομίζουν ότι πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο. Πολλές φορές έχει γίνει. Οι χριστιανικές οργανώσεις έτσι ξεκίνησαν, απλώς ήταν πιο ευγενικές. Εδώ υπάρχει πολλή αλαζονεία. Το ’50-’60 όλη η Ελλάδα κυβερνιόταν από τις χριστιανικές οργανώσεις. «Ζωή», «Σωτήρας», Καντιώτης κ.λπ. Ολοι αυτοί έτσι ξεκίνησαν. Ετσι ξεκινάει κι αυτό τώρα. Εχει όμως μια αλαζονεία, δεν ξέρουμε με ποια ελατήρια. Μας απασχόλησε και μας απασχολεί. Πολλοί άνθρωποι που πονάνε πήγαν εκεί και έρχονται εδώ απογοητευμένοι. Είναι φαινόμενο που ήρθε και θα φύγει. Η Εκκλησία έδωσε εντολή στον άγιο Λαρίσης, τότε αρχιμανδρίτη, και έκανε μια έρευνα πολύ καλή και τον παραπέμπει στα δικαστήρια. Πολύ σκληρό κείμενο, αλλά όχι μακριά από την πραγματικότητα. Ηρθε η ευθύνη σε μένα. Εγώ τι είμαι; Στρατιωτικός διοικητής, διευθυντής αστυνομίας ή είμαι και πατέρας; Πείτε ότι έχετε παιδί που παρεκτρέπεται, δεν θα προσπαθήσετε να το συμβουλέψετε; Είπα να σηκώσω ένα βάρος, αλλά να γίνω και πατέρας. Δεν είναι μόνο αυτός, είναι 16 παιδιά, 25-30 ετών. Μια κοινότητα χωρίς νομική ύπαρξη. Τους κάλεσα, μίλησα με τα παιδιά, τους είπα «θέλετε να γίνετε μοναχοί, εδώ δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει μοναστήρι». Δεν πρέπει να τα βοηθήσω;

– Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν, πηγαίνουν σε έναν άνθρωπο που λέει ότι η θεραπεία βρίσκεται σε έναν σταυρό που ανήκει προσωπικά σε αυτόν, όχι στην Εκκλησία.

– Φαίνεται ότι πείστηκαν να φύγουν, θα τους δώσω ένα μοναστήρι παλιό στη Βάρη που θα γίνει κανονικό μοναστήρι, με νόμο, παρακολούθηση κ.λπ. Θα έχουν κανόνες, θα πειθαρχούν κάπου. Τους έδωσα περιθώριο λίγων ημερών και περιμένω σε πέντε μέρες απάντηση. Αν πουν ότι δέχονται, θα το παρακολουθήσουμε. Αν πουν «μένουμε εδώ», θα γίνει ό,τι λένε οι κανόνες της Εκκλησίας και ό,τι λένε οι νόμοι του κράτους.

Αν πάνε σε νόμιμο μοναστήρι και πάνε οι αφελείς, είναι υπόλογοι οι ίδιοι, αλλά θα είναι κάτι που ελέγχεται, ενώ τώρα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Δεν επιτρέπεται η εργαλειοποίηση του σταυρού. Θα μπει σε μια προθήκη στη μονή που θα πάνε και όποιος θέλει μπορεί να προσκυνάει.

– Αυτό που φημολογείται ότι έχετε δεχθεί πιέσεις από ισχυρά πρόσωπα για τον ιερέα των Αγίων Ισιδώρων ισχύει;

– Ποτέ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

ΦΩΤΟ: Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Πολιούχου Αγίου Ανδρέου

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατάμεστος ο Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου στην σημερινή εορτή. Η Πάτρα γιορτάζει. Σε λίγο ξεκινά η λιτανεία

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα