Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν είναι αρχηγικό κόμμα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

«H λειτουργία μας είναι βαθιά δημοκρατική, με την πολιτική έννοια του όρου, και όχι επίπλαστα δημοκρατικοφανής», επισημαίνει σε συνέντευξη του, στη «Γ», ο βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Μάρκου.

Επιπλέον, την επομένη της επιβεβαίωσης της απόλυτης κυριαρχίας του Αλέξη Τσίπρα, στην εσωκομματική εκλογή για την ανάδειξη του προέδρου, σημειώνει με νόημα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ως κόμμα της Αριστεράς, δεν είναι αρχηγικό κόμμα. Μια μικρή αναδίφηση στους όρους λειτουργίας του, εν τη πράξη, το αποδεικνύει».

Και σε ό,τι αφορά μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Κώστας Μάρκου υπενθυμίζει: «Για τον στόχο αυτό, εδώ και πολύ καιρό έχουμε απευθύνει κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής (και όχι μόνο σε αυτό) για μια προγραμματική σύγκλιση».

 Για πρώτη φορά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχαν χθες σε εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Θεωρείτε ότι αυτό ήταν το καλύτερο για το κόμμα σας;

 Καλύτερο για το κόμμα μας είναι αυτό που αποφασίζει το ίδιο το κόμμα, και όχι αυτό που ενδεχομένως θα ήθελαν εξωγενείς παράγοντες. Με αυτήν την έννοια, η δεδομένη καταληκτική διαδικασία που προέκυψε από το συνέδριο μας βρήκε πίσω της συντεταγμένο το σύνολο του κομματικού μηχανισμού, όπως  και το σύνολο του κομματικού ακροατηρίου.

Γιατί, πιστεύετε, ουδείς από την εσωκομματική αντιπολίτευση έθεσε υποψηφιότητα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα; Μήπως επειδή είναι αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία του;

H λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι βαθιά δημοκρατική με την πολιτική έννοια του όρου, και όχι επίπλαστα δημοκρατικοφανής. Η ανταλλαγή απόψεων συνιστά εργαλείο  γείωσης με την κοινωνική πραγματικότητα. Η πολιτική απόφαση του συνεδρίου μας εγκρίθηκε ομόφωνα, μετά από την διατύπωση των όποιων θέσεων κατατέθηκαν. Αυτονόητο, λοιπόν, είναι ότι καταληκτικά ο Τσίπρας προκύπτει να είναι ο φυσικός εκφραστής αυτών των θέσεων. Σε συνδυασμό με την ηγετική φυσιογνωμία του, η μοναδική αυτή υποψηφιότητα αποτελούσε το επιστέγασμα της βούλησης του «όλου» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα αρχηγικό κόμμα, είναι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα;

Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ως κόμμα της Αριστεράς, δεν είναι αρχηγικό κόμμα. Μια μικρή αναδίφηση στους όρους λειτουργίας του, εν τη πράξη, το αποδεικνύει. Η τήρηση των θεμελιωδών καταστατικών του αρχών, η επεξεργασία νέων και η υπακοή της πολιτικής πρακτικής όλων των μελών του, από τον πρόεδρο έως το πιο καινούριο μέλος, είναι θεμελιακό χαρακτηριστικό μας.

Είναι διαφορετικό πράγμα ένα δημοκρατικό, αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με επικεφαλής έναν εμπνευσμένο ηγέτη, και διαφορετικό ένα κόμμα με έναν επικεφαλής από τον οποίο εξαρτάται η ύπαρξη του.

Καλέσατε, ως κόμμα, τους πολίτες να ψηφίσουν στην χθεσινή εκλογική διαδικασία, «για να τούς στείλουμε πίσω τον λογαριασμό», όπως ανέφερε το σλόγκαν σας, αλλά όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν επωφελείστε από την αναπόφευκτη φθορά της κυβέρνησης. Πού αποδίδετε το γεγονός αυτό;

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι το πιο αξιόπιστο στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι η ραγδαία πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επίσης, θα συμφωνήσω ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους ισχυροποιούν αυτή την αποτύπωση. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ξέρετε, τον πρώτο καιρό της διακυβέρνησης Μητσοτάκη το αφήγημα της ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί με θηριώδη ποσοστά. Τώρα ότι ναι μεν πέφτει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνει. Η τελική ώρα του «λογαριασμού» είναι οι κάλπες, και μόνον αυτές.

 Σας φοβίζει η άνοδος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και η συσπείρωση του, όπως αυτή αποτυπώθηκε από την υψηλή προσέλευση στην εκλογή που έκανε για το όνομα του;

Αναμφισβήτητα, όχι. Ο τρόπος που το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής  μεθοδεύει τις εσωτερικές του διαδικασίες, είτε αυτές είναι εκλογή αρχηγού είτε είναι η επιλογή του ονόματος του  είτε είναι το συνέδριο του, αφορούν το ίδιο. Είναι προφανές ότι αυτές οι διαδικασίες δεν προδικάζουν κανένα εκλογικό αποτέλεσμα. Το εκλογικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τις θέσεις που ένας πολιτικός οργανισμός υιοθετεί. Μπορούμε, λοιπόν, αν μπορούμε, να κάνουμε ολόκληρη κουβέντα για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, όταν τις δούμε.

Κατά πόσο είναι πιθανή μια μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής;  

Η στρατηγική μας επιλογή, απότοκος της επιλογής μας για την απλή αναλογική, είναι μια κυβέρνηση προοδευτικής, δημοκρατικής, συμμαχίας. Για τον στόχο αυτό, εδώ και πολύ καιρό έχουμε απευθύνει κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής (και όχι μόνο σε αυτό) για μια προγραμματική σύγκλιση.Η πιθανότητα υλοποίησης της είναι σε απόλυτα θετική συσχέτιση με ένα υψηλό εκλογικό αποτέλεσμα στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ross Daly και Κέλλυ Θωμά στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Νέα μεγάλη συναυλία ετοιμάζει η «Πoλυφωνική» για το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία παραδοσιακής μουσικής, στον Αύλειο χώρο του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος, με τον διάσημο μουσικό- λυράρη, Ross Daly, την επίσης καταξιωμένη μουσικό στην λύρα, Κέλλυ Θωμά αλλά και την Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής «Ηλιοδωρια» της «Πολυφωνικής» , με την διεύθυνση του Γιάννη Παναγιωτόπουλου.

Ο Ross Daly, γεννήθηκε στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς, αλλάζοντας πολλούς τόπους διαμονής, λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία με την παρότρυνση της μητέρας του, η οποία ήταν αρκετά φιλόμουση. Αρχικά με κλασική μουσική και με όργανα όπως πιάνο, βιολοντσέλο κι αργότερα κιθάρα, με την οποία είχε ασχοληθεί περισσότερο σαν έφηβος.

Σε νεαρή ηλικία θα αρχίσει ταξίδια σε διάφορες χώρες, από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι και χώρες της Άπω Ανατολής. Σκοπός του ήταν η αναζήτηση και εμβάθυνση στις μουσικές παραδόσεις των τόπων αυτών. Το 1970 και 1972 επισκέφθηκε για μικρά διαστήματα την  Κρήτη  και το 1975 οπότε και αποφάσισε να μείνει στο νησί  όπου διδάχτηκε την κρητική λύρα από έναν σπουδαίο δάσκαλο και δεξιοτέχνη της εποχής, τον Κώστα Μουντάκη, διαγράφοντας έκτοτε μία διεθνή καριέρα στην παραδοσιακή μουσική, με δισκογραφία, συναυλίες, Πανεπιστημιακές διδαχές κ.α..

Η Κέλλυ Θωμά γεννήθηκε το 1978 στον Πειραιά.  Το 1995 ξεκίνησε να ασχολείται με τη λύρα με δάσκαλο τον Ross Daly. Από το 1998 ταξίδευσε με τον ίδιο και το συγκρότημα του «Λαβύρινθος» σε πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Μέσα από αυτή την εμπειρία, έχει συνεργαστεί με

καταξιωμένους μουσικούς διαφόρων παραδόσεων του κόσμου, γεγονός που έχει συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση του ιδιαίτερου ήχου, που χαρακτηρίζει το παίξιμό της.

Τα εισιτήρια της συναυλίας [€ 10- γενική είσοδος], θα διατίθενται από την 1η Σεπτεμβρίου, στα γραφεία της «Πολυφωνικής», Κορίνθου 280- Γούναρη, καθημερινά 10-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα, τηλ. 2610222248 & 2610279679. www.polyphonikipatras.gr

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

55 ασθενείς εκπέμπουν SOS!

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της έλλειψης αίματος για ακόμη ένα καλοκαίρι οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

 

Την ώρα που η ζωή τους «κρέμεται» από την τακτική μετάγγισή τους σε αίμα καλούνται να… αντέξουν! Για πόσο όμως, όταν εδώ και χρόνια κάθε καλοκαίρι και κυρίως, τον Αύγουστο βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της έλλειψης αίματος, οδηγώντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους σε απόγνωση.

Δυστυχώς, κανείς μέχρι σήμερα από τους αρμόδιους φορείς, δεν έχει καταφέρει να λύσει τον γρίφο της επιβίωσης 55 και πλέον θαλασσαιμικών ασθενών που μεταγγίζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, δίνοντας τέλος στην αγωνία τους.

Σε νέα του παρέμβαση ο Αχαϊκός Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία εκπέμπει για ακόμη μία φορά SOS, επισημαίνοντας πως οι όποιες προσπάθειές του να βρεθεί λύση στο πρόβλημα έπεσαν στο κενό!

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «για μία ακόμη φορά σε λιγότερο του ενός μήνα βρίσκεται και πάλι στη δυσάρεστη θέση να αναφερθεί στο πρόβλημα των ελλείψεων αίματος, μία κατάσταση η οποία εξακολουθεί να υφίσταται θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των θαλασσαιμικών ασθενών που μεταγγίζονται στο Π.Γ.Ν.Π.

Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, 55 συμπάσχοντες παραμένουν χωρίς μετάγγιση λόγω αναβολών για διάστημα οκτώ με δέκα ημέρες. Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ο Αύγουστος από μόνος του είναι ένας δύσκολος μήνας λόγω διακοπών και αδειών. Επιπλέον λόγω του covid, πολλοί αιμοδότες αποκλείονται από την αιμοδοσία λόγω νόσησης. Αναγνωρίζοντας και κατανοώντας την προσπάθεια που καταβάλλεται από το Κέντρο Αίματος για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας πήρε την πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με έναν από τους τοπικούς αιμοδοτικούς συλλόγους της Αχαΐας, ώστε να συνδράμει με τον τρόπο του και να βοηθήσει τους πάσχοντες από θαλασσαιμία.

Ύστερα από δική μας παρέμβαση και κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο του συλλόγου προσφέρονται να μας στηρίξουν εμπράκτως με μονάδες αίματος.

Για την πρωτοβουλία αυτή ενημερώθηκαν εγγράφως τόσο η διοίκηση του Π.Γ.Ν.Π Ρίου όσο και οι θεράποντες ιατροί των πασχόντων.

Για λόγους πιθανών γραφειοκρατίας τους οποίους δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε

βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση για μία ακόμη φορά να γινόμαστε μπαλάκι όσων εμπλέκονται και αρνούνται να δώσουν λύση στο πρόβλημα αυτό που ταλανίζει και έχει γίνει ο εφιάλτης όλων μας».

 

ΟΛΓΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ: ΜΑΣ ΡΩΤΟΥΝ ΑΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ…

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Όλγα Κανελλοπούλου μιλώντας στη «Γ», επισημαίνει πως τα περιθώρια για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς κάθε καλοκαίρι είναι ασφυκτικά και αναρωτιέται «ποιος συμμερίζεται την αγωνία μας;  Αναλάβαμε την πρωτοβουλία σαν Σύλλογος να βρούμε μία προσωρινή λύση απευθυνόμενοι σε αιμοδοτικό σύλλογο της περιοχής μας, ο οποίος αποδέχτηκε το αίτημά μας να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν. Κι ενώ ενημερώσαμε για την εξέλιξη αυτή το Κέντρο Αίματος περιμένουμε ακόμη μία απάντηση για το αν μπορεί ή όχι να γίνει δεκτή η προσφορά αυτή. Προσωπικά μεταγγίστηκα τελευταία φορά στις 29 Ιουλίου και ενώ έπρεπε ήδη να έχω υποβληθεί σε μετάγγιση με ενημερώνουν πως θα είμαι τυχερή αν υπάρχει αίμα τη Δευτέρα. Κι όλα αυτά ενώ και οι τακτικές μας μεταγγίσεις γίνονται μετ’ εμποδίων, καθώς επί της ουσίας υπομεταγγιζόμαστε. Ο ρόλος μας δεν είναι να λύσουμε το πρόβλημα του συστήματος και της λειτουργίας του, αλλά να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις. Πρέπει να δοθεί ένας τέλος στον εφιάλτη που ζούμε», τόνισε.

 

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ιπτάμενα χαλιά, μαγεία και μυστήριο  

Η παράσταση  «Αλαντίν the show» κάνει «στάση» στο Royal Theater στις 26 Αυγούστου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια, ζωντανεύει  σε μια θεαματική θεατρική παράσταση και έρχεται και στην Πάτρα την Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 8.45 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Royal Theater. Πρόκειται για την παράσταση «Αλαντίν the show», ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα με ιπτάμενα μαγικά χαλιά, εναέριους ακροβάτες, μυστηριώδεις μάγους, circus performers και πολλές ακόμη εκπλήξεις που θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «ταξιδεύουμε στη μακρινή Ανατολή, πετάμε πάνω στο μαγικό χαλί, γνωρίζουμε και γινόμαστε φίλοι με το Τζίνι, χορεύουμε και τραγουδάμε για τη χαρά της ζωής. Μια παράσταση, που μας μιλάει για τη μαγεία που κρύβουμε μέσα μας και τη δύναμη της φιλίας και της καλοσύνης  Ένα έργο της Παγκόσμιας λογοτεχνίας που έχει συγκινήσει και εξάψει την ανθρώπινη φαντασία, σε μία θεατρική υπερπαραγωγή που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους. Μια παράσταση που εξυμνεί την ανθρώπινη θέληση και μιλά για την αιώνια μάχη του δίκαιου με το άδικο, της αγάπης με το μίσος.

Ένα παραμύθι, βγαλμένο μέσα από τις Χίλιες και μια νύχτες, που με τη μαγεία και την αστερόσκονη της Ανατολής, μας θυμίζει ότι αν πιστέψουμε στον εαυτό μας, τα πάντα μπορούν να συμβούν!».

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου

Μουσική: Χάρης Γκατζόφλιας

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Δανάη Πανά

Χορογραφίες: Λευτέρης Κωνσταντίνου

Ακροβατικές χορογραφίες: Daniel Arrando

Φωτισμοί: Τρύφωνας Κεχαγιάς

Sound design: CatLeap Sounds (Τσεσμελόγλου Δημήτρης)

Βοηθός σκηνοθέτη: Χρυσούλα Μπουγιουκλή

Υπεύθυνος Κατασκευής Σκηνικών: Αλέξανδρος Παπαϊωακείμ

Επιμέλεια Μαγικών: Λένιος Καραμελένιος

Παραγωγή: Kolossaion Productions, Θέατρο του Βορρά

Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Δαλλές, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Όλια Μήτσιου, Σάββας Τραπεζάνογλου, Ευτυχία Ψωμά, μαζί η circus performer Στέλλα Δροσινού και οι ακροβάτες Χριστίνα Γιαννιώτη και Λουσία Λονέγκρο.

Tιμή προπώλησης: 11€. Τιμή εισιτηρίου: 13€

Εισιτήρια προπωλούνται στο https://www.viva.gr/tickets/theater/tour/alantin/

και στα Royal Theater, Γωνιά του Βιβλίου, Φάρος Εν Πάτραις, οπτικά Καραμούζης, Café Bistro Queen.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα