Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν είναι αρχηγικό κόμμα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

«H λειτουργία μας είναι βαθιά δημοκρατική, με την πολιτική έννοια του όρου, και όχι επίπλαστα δημοκρατικοφανής», επισημαίνει σε συνέντευξη του, στη «Γ», ο βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Μάρκου.

Επιπλέον, την επομένη της επιβεβαίωσης της απόλυτης κυριαρχίας του Αλέξη Τσίπρα, στην εσωκομματική εκλογή για την ανάδειξη του προέδρου, σημειώνει με νόημα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ως κόμμα της Αριστεράς, δεν είναι αρχηγικό κόμμα. Μια μικρή αναδίφηση στους όρους λειτουργίας του, εν τη πράξη, το αποδεικνύει».

Και σε ό,τι αφορά μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Κώστας Μάρκου υπενθυμίζει: «Για τον στόχο αυτό, εδώ και πολύ καιρό έχουμε απευθύνει κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής (και όχι μόνο σε αυτό) για μια προγραμματική σύγκλιση».

 Για πρώτη φορά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχαν χθες σε εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Θεωρείτε ότι αυτό ήταν το καλύτερο για το κόμμα σας;

 Καλύτερο για το κόμμα μας είναι αυτό που αποφασίζει το ίδιο το κόμμα, και όχι αυτό που ενδεχομένως θα ήθελαν εξωγενείς παράγοντες. Με αυτήν την έννοια, η δεδομένη καταληκτική διαδικασία που προέκυψε από το συνέδριο μας βρήκε πίσω της συντεταγμένο το σύνολο του κομματικού μηχανισμού, όπως  και το σύνολο του κομματικού ακροατηρίου.

Γιατί, πιστεύετε, ουδείς από την εσωκομματική αντιπολίτευση έθεσε υποψηφιότητα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα; Μήπως επειδή είναι αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία του;

H λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι βαθιά δημοκρατική με την πολιτική έννοια του όρου, και όχι επίπλαστα δημοκρατικοφανής. Η ανταλλαγή απόψεων συνιστά εργαλείο  γείωσης με την κοινωνική πραγματικότητα. Η πολιτική απόφαση του συνεδρίου μας εγκρίθηκε ομόφωνα, μετά από την διατύπωση των όποιων θέσεων κατατέθηκαν. Αυτονόητο, λοιπόν, είναι ότι καταληκτικά ο Τσίπρας προκύπτει να είναι ο φυσικός εκφραστής αυτών των θέσεων. Σε συνδυασμό με την ηγετική φυσιογνωμία του, η μοναδική αυτή υποψηφιότητα αποτελούσε το επιστέγασμα της βούλησης του «όλου» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα αρχηγικό κόμμα, είναι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα;

Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ως κόμμα της Αριστεράς, δεν είναι αρχηγικό κόμμα. Μια μικρή αναδίφηση στους όρους λειτουργίας του, εν τη πράξη, το αποδεικνύει. Η τήρηση των θεμελιωδών καταστατικών του αρχών, η επεξεργασία νέων και η υπακοή της πολιτικής πρακτικής όλων των μελών του, από τον πρόεδρο έως το πιο καινούριο μέλος, είναι θεμελιακό χαρακτηριστικό μας.

Είναι διαφορετικό πράγμα ένα δημοκρατικό, αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με επικεφαλής έναν εμπνευσμένο ηγέτη, και διαφορετικό ένα κόμμα με έναν επικεφαλής από τον οποίο εξαρτάται η ύπαρξη του.

Καλέσατε, ως κόμμα, τους πολίτες να ψηφίσουν στην χθεσινή εκλογική διαδικασία, «για να τούς στείλουμε πίσω τον λογαριασμό», όπως ανέφερε το σλόγκαν σας, αλλά όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν επωφελείστε από την αναπόφευκτη φθορά της κυβέρνησης. Πού αποδίδετε το γεγονός αυτό;

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι το πιο αξιόπιστο στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι η ραγδαία πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επίσης, θα συμφωνήσω ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους ισχυροποιούν αυτή την αποτύπωση. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ξέρετε, τον πρώτο καιρό της διακυβέρνησης Μητσοτάκη το αφήγημα της ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί με θηριώδη ποσοστά. Τώρα ότι ναι μεν πέφτει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνει. Η τελική ώρα του «λογαριασμού» είναι οι κάλπες, και μόνον αυτές.

 Σας φοβίζει η άνοδος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και η συσπείρωση του, όπως αυτή αποτυπώθηκε από την υψηλή προσέλευση στην εκλογή που έκανε για το όνομα του;

Αναμφισβήτητα, όχι. Ο τρόπος που το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής  μεθοδεύει τις εσωτερικές του διαδικασίες, είτε αυτές είναι εκλογή αρχηγού είτε είναι η επιλογή του ονόματος του  είτε είναι το συνέδριο του, αφορούν το ίδιο. Είναι προφανές ότι αυτές οι διαδικασίες δεν προδικάζουν κανένα εκλογικό αποτέλεσμα. Το εκλογικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τις θέσεις που ένας πολιτικός οργανισμός υιοθετεί. Μπορούμε, λοιπόν, αν μπορούμε, να κάνουμε ολόκληρη κουβέντα για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, όταν τις δούμε.

Κατά πόσο είναι πιθανή μια μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής;  

Η στρατηγική μας επιλογή, απότοκος της επιλογής μας για την απλή αναλογική, είναι μια κυβέρνηση προοδευτικής, δημοκρατικής, συμμαχίας. Για τον στόχο αυτό, εδώ και πολύ καιρό έχουμε απευθύνει κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής (και όχι μόνο σε αυτό) για μια προγραμματική σύγκλιση.Η πιθανότητα υλοποίησης της είναι σε απόλυτα θετική συσχέτιση με ένα υψηλό εκλογικό αποτέλεσμα στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ: Ο Εμπορικός Σύλλογος ετοιμάζει… e-market

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι έτοιμο το σχέδιο για την υλοποίηση του e-market του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας.

Πρόκειται για το επίσημο e-shop που θα διαμορφωθεί στον διαδικτυακό αέρα για λογαριασμό του Εμπορικού Συλλόγου, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό όλα τα καταστήματα – μέλη του φορέα που έχουν παρουσία στο διαδίκτυο και στα social media.

Η πλατφόρμα αυτή θα έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει τις καταχωρήσεις των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε διάφορες υποενότητες, ανάλογα με το είδος που δραστηριοποιούνται και την κατηγορία τους.

Σκοπός είναι η πλατφόρμα αυτή να «διαβάζεται» εύκολα από τη Google ώστε να μπορεί ο χρήστης – καταναλωτής  να την βρίσκει άνετα, ενώ στόχος είναι το e–market να έχει μια ανάλογη προσαρμογή με τις σελίδες κοινωνικής διαδικτύωσης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Εμπορικού Συλλόγου το e–market θα έχει άμεση σχέση με τη λειτουργία του Open Mall και μέσω αυτού θα γίνονται οι διάφορες προσφορές, τα δώρα, τα happenings και οι εκπλήξεις.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αγορές μέσω διαδικτύου έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά την καραντίνα και στις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ πλέον ένα ποσοστό πάνω από το 30% διαθέτει το δικό της e-shop και ένα ακόμα μεγαλύτερο (πάνω από 80%) σελίδα στα social media.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε Αίγιο και Πάτρα ο Μ. Σακελλαρόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Την ερχόμενη Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στο Αίγιο, στο Πολιτιστικό κέντρο Αλέκος Μέγαρης στις 20.00 και την Παρασκευή 9/12 επίσης στις 20.00 στην Πάτρα ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος θα παρουσιάσει το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ενός λεπτού σιγή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Στην εκδήλωση που θα γίνει στην Πάτρα με τη διοργανωτική σφραγίδα της «Γωνιάς του Βιβλίου» της οικογένειας Παπαχρίστου, θα μιλήσουν η Ντάνα Αντωνοπούλου, δικηγόρος και η Θεοδώρα Χασάπη ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια. Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος που έχει ξαναέρθει στην Πάτρα, θα υπογράψει αντίτυπα του νέου του βιβλίου και θα συνομιλήσει με το κοινό. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στις 8 το βράδυ στο Bibliotheca Due Piani, στην Αγ. Νικολάου και Κορίνθου.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Επίθεση κατά σούπερ μάρκετ από ομάδα αντιεξουσιαστών

Δημοσιεύθηκε

στις

Καταδρομική επίθεση κατά σούπερ μάρκετ από ομάδα αντιεξουσιαστών, στην Πάτρα, αργά τη νύχτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες   οι αντιεξουσιαστές αντιδρώντας στην ακρίβεια, προχώρησαν σε “επίθεση” κατά 3 καταστημάτων.

Συγκεκριμένα με αιφνιδιστικό τρόπο έφθασαν στα σούπερ μάρκετ σπάζοντας με αιχμηρά αντικείμενα τις προσόψεις τους.

Οι επιθέσεις έγιναν στα τρία σούπερ μάρκετ στις οδούς Νοτάρα, Ηρώων Πολυτεχνείου και Σούδας.

Παράλληλα σκόρπισαν τρικάκια με συνθήματα κατά της ακρίβειας.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα