Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: …Και η Ελλάδα σε καλοκαιρινό σκηνικό

Published

on

 

 

 

O πόλεμος στην Ουκρανία, η ακρίβεια και η ενεργειακή ανασφάλεια, έβαλαν σε δευτερότριτη μοίρα την πανδημία. Πόσο μάλλον όταν τα πιο πολλά περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη εγκαταλειφθεί και ειδικά στην Ελλάδα, κοιτάζουμε προς το καλοκαίρι και μία σημαντική αναζωπύρωση των εσόδων από τον τουρισμό.

Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται και να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει ότι η ελληνική κοινωνία, «σκασμένη» μετά από δύο χρόνια περιορισμών, δείχνει μία ακατάβλητη διάθεση να κερδίσει κάτι από τον χαμένο χρόνο και να απολαύσει εκδρομές, διακοπές και εξορμήσεις. Φάνηκε αυτό κατά την έξοδο του Πάσχα, θα φανεί πάλι στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και φυσικά, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που είναι οι κατ’ εξοχήν μήνες διακοπών των Ελλήνων. Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν άλλωστε και τα επιδημιολογικά στοιχεία που εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Αυτή η τάση λοιπόν, σε οικονομικό επίπεδο σημαίνει ότι μάλλον δεν θα υπάρξει ύφεση στην Ελλάδα εν μέσω θέρους. Μπορεί να εμφανιστεί όμως η ύφεση – και μάλιστα έντονη – το προσεχές φθινόπωρο, όταν οι στοιβαγμένοι λογαριασμοί θα περιμένουν τους Έλληνες να επιστρέψουν από τις διακοπές.

Αντίστοιχα, μπορεί να εμφανιστεί το φθινόπωρο και ένα νέο κύμα της πανδημίας. Ένα κύμα, που στο αισιόδοξο σενάριο, θα είναι το πιο ήπιο, καθώς δεν θα βρεθούμε μπροστά σε κάποια νέα και χειρότερη μετάλλαξη. Ωστόσο, κάποια περιοριστικά μέτρα θα επανέλθουν, έστω και έτσι. Ενώ υπάρχει βέβαια και το απαισιόδοξο σενάριο, κάποιας άλλης μετάλλαξης που θα θέσει εκ νέου σε συναγερμό τον πλανήτη.

Και κάτι ακόμα: Δεδομένου πως η κρίση στην Ουκρανία δεν φαίνεται να «σβήνει» τόσο εύκολα, η επερχόμενη χειμερινή σαιζόν θα είναι από τις πιο δύσκολες σε επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας.

Ας είμαστε προετοιμασμένοι λοιπόν… Και για τις διακοπές του καλοκαιριού, αλλά και για αυτά που μπορεί να βρούμε μπροστά μας το φθινόπωρο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement