Κυριακή 3 Ιουλίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά αυγολέμονο           

Δημοσιεύθηκε

στις

    

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα γιουβαρλάκια:

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

50 γρ. ρύζι Καρολίνα

1 κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη

1 αυγό

4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

αλάτι

Επιπλέον:

3 κουτ. σούπας αλεύρι γ.ό.χ.

1.000-1.200 ml ζεστό ζωμό κρέατος

300 γρ. σάλτσα ντομάτας

30 ml ε.π. ελαιόλαδο

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

αλάτι

Για το αυγολέμονο:

2 αυγά

1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα:

άνηθο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ζυμώνετε καλά. Αφήνετε τον κιμά στην άκρη για 30΄, κατόπιν πλάθετε μέτριους κεφτέδες, τους οποίους πασπαλίζετε με το αλεύρι. Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζετε τον ζεστό ζωμό μαζί με τη σάλτσα τομάτας και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τους κεφτέδες. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και βράζετε σε μέτρια χαμηλή φωτιά για 35΄. Μπορείτε να προσθέσετε 2-3 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα στη σούπα. Μόλις τα γιουβαρλάκια είναι έτοιμα αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία τους για 15΄. Ετοιμάζετε το αυγολέμονο χτυπώντας με το αναδευτήρι τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτετε τους κρόκους και τέλος σε ροή τον χυμό από το λεμόνι και μισό φλιτζάνι από τη ζεστή σάλτσα. Περιχύνετε τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο και κουνάτε την κατσαρόλα για να ενσωματωθεί στη σάλτσα. Σερβίρετε με ψιλοκομμένο άνηθο.

Μαγειρική

Πίτσα «παζλ» με αλλαντικά και λαχανικά      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τη ζύμη:

7 γρ. μαγιά ξερή

½ κουτ. γλυκού ζάχαρη

375 γρ. αλεύρι τύπου «00»

ε.π. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα:

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

200 γρ. τοματάκια ψιλοκομμένα κονκασέ

1 χούφτα φύλλα βασιλικού

1 μπάλα μοτσαρέλα, σε λεπτές φέτες

έ.π. ελαιόλαδο

Για τη γαρνιτούρα:

φέτες πεπερόνι

καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες

μαύρες ελιές, σε φέτες

κάππαρη

ψητές πιπεριές Φλωρίνη

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε τη μαγιά με 250 ml ζεστό νερό (όχι καυτό) και τη ζάχαρη, καλύπτετε με μεμβράνη και αφήνετε σε ζεστό μέρος για 10′. Ρίχνετε το μισό αλεύρι σε μπολ και προσθέτετε το μείγμα της μαγιάς, ανακατεύοντας με κουτάλι. Αφήνετε στην άκρη σε ζεστό μέρος για 10΄ μέχρι να σχηματιστούν μικρές φουσκάλες. Σε ένα σκεύος ζεσταίνετε1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1΄-2΄. Προσθέτετε τις τομάτες και σιγοβράζετε για 15΄. Ανακατεύετε μέσα και τον βασιλικό και αλατίζετε. Προσθέτετε στη ζύμη το υπόλοιπο αλεύρι, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1 κουτ. γλυκού αλάτι και ομογενοποιείτε σε μπάλα. Kατόπιν την πλάθετε για 5΄. Τη μεταφέρετε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και αφήνετε σε ζεστό μέρος για 30΄. Ζυμώνετε τη ζύμη για 3΄ σε καθαρή, ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια να γίνει μαλακή. Την αφήνετε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί για 10΄, καλυμμένη με αλουμινόχαρτο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Ανοίγετε τη ζύμη σε ορθογώνιο ταψί καλύπτοντας τη βάση. Κόβετε μια λεπτή λωρίδα ζύμης από τη μακριά πλευρά και 3 λεπτές λωρίδες ζύμης από τη μικρή πλευρά και στριφογυρίζετε σε κορδόνια. Τεντώνετε ξανά τη ζύμη -αν χρειαστεί- για να καλυφθεί πάλι η βάση. Τοποθετείτε τα κορδόνια στη ζύμη και δημιουργείτε ένα πλέγμα από 8 τετράγωνα. Απλώνετε λίγη σάλτσα στα τετράγωνα και μοιράζετε τη μοτσαρέλα. Καλύπτετε τα μισά με πεπερόνι και καυτερή πιπεριά και τα υπόλοιπα με ελιές, κάππαρη και ψητές πιπεριές. Ψήνετε για 15΄.

Περισσότερα

Μαγειρική

Ταλιατέλες με πελτέ και σκόρδο          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. ταλιατέλες

Για τη σάλτσα:

30 ml ε.π. ελαιόλαδο

8-10 σκελίδες φρέσκο σκόρδο, σπασμένες ή χοντροκομμένες

1 ½ κουτ. σούπας τοματοπελτέ

50 ml λευκό ξηρό κρασί

½ κουτ. γλυκού θυμάρι, φρέσκο ή ξερό

10 φύλλα βασιλικό, φρέσκο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

μπόλικο φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

Αν δεν χρησιμοποιήσετε φρέσκα σκόρδα, μειώνετε την ποσότητα του σκόρδου στις 2 σκελίδες ξερού.

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζετε τις ταλιατέλες al dente. Τις σουρώνετε και κρατάτε 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρετε τα σκόρδα, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους και να μαλακώσουν, χωρίς να καούν και μαυρίσουν. Προσθέτετε τον τοματοπελτέ, το κρασί, το νερό που κρατήσατε, το θυμάρι, πιπέρι και λίγο αλάτι. Ρίχνετε μέσα τις ταλιατέλες και ανακατεύετε ώστε να ενωθούν με τη σάλτσα. Όταν η σάλτσα έχει δέσει, προσθέτετε τα φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα. Σερβίρετε με επιπλέον βασιλικό και μαύρο πιπέρι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Παστίτσιο με κιμά κοτόπουλου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 πακέτο πένες βρασμένες αλ ντέντε

1/2 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

1 αβγό ελαφρά χτυπημένο

700γρ. κιμά από στήθος κοτόπουλου

2 πιπεριές Φλωρίνης, σε κυβάκια

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

1 καρότο ξυσμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

2 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο

1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την επικάλυψη

500γρ. γιαούρτι στραγγιστό

3 αβγά

1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε πολύ καλά μια κατσαρόλα και μετά ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πιπεριές, το πολτοποιημένο σκόρδο και το καρότο για 2 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό και ανάλογο αλατοπίπερο. Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Στο τέλος, προσθέτετε τον μαϊντανό και το βασιλικό και αφήνετε να κρυώσει. Στο μεταξύ, έχετε βράσει τις πέννες σε αλατισμένο νερό και τις έχετε στραγγίξει. Τις ρίχνετε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και τις ανακατεύετε με λίγο ελαιόλαδο και το χτυπημένο αυγό. Πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύετε ξανά. Από πάνω απλώνετε τον μαγειρεμένο κιμά του κοτόπουλου και τον ανακατεύετε ελαφρά με τις πέννες. Χτυπάτε τα αυγά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με το γιαούρτι, το τριμμένο τυρί και το ελαιόλαδο. Περιχύνετε το φαγητό με το μίγμα του γιαουρτιού, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να κάνει μια ωραία κρούστα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα