Κυριακή 3 Ιουλίου 2022
Connect with us

Υγεία

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Νικάμε την υπέρταση, κερδίζουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής

Δημοσιεύθηκε

στις

H υπέρταση – ή σταθερά αυξημένη δηλαδή αρτηριακή πίεση- αποτελεί την πιο συχνή χρόνια νόσο και έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θνησιμότητας, νοσηρότητας και κακής ποιότητας ζωής.

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα θνησιμότητας και νοσηρότητας διότι συνδέεται ισχυρά με την εμφάνιση στεφανιαίων συνδρόμων και εμφραγμάτων, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας και τύφλωσης.
Υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση παγκοσμίως από τους οποίους λιγότεροι από 1 στους 5 την έχει ρυθμίσει επαρκώς.
Από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης υπέρτασης είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη σημασία της αρτηριακής υπέρτασης στην κακή υγεία του πληθυσμού, έβαλε στόχο την μείωση της κατά 25% στα επόμενα χρόνια.
Για αυτό το σκοπό εξήγγειλε δράσεις και καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης την 17η Μάϊου.
ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΙ
Η υπέρταση είναι μια ασυμπτωματική νόσος με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να έχουν υπέρταση και να μην το ξέρουν. Για αυτό αποκαλείται και ‘σιωπηλός δολοφόνος’. Η υπέρταση δεν δίνει προειδοποιητικά σημεία παρά μόνο όταν έχει κάνει σημαντικές βλάβες στα ζωτικά όργανα του ασθενούς όποτε τα συμπτώματα προκαλούνται από τις επιπλοκές της.Όταν τα συμπτώματα συμβαίνουν αποτελούν εκδηλώσεις από διαταραχές της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων π.χ. πρωινοί πονοκέφαλοι, αίσθημα ταχυπαλμίας ή αρρυθμίας, διαταραχές όρασης, εμβοές ώτων κ.λ.π.
Επίσης η σοβαρή υπέρταση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, εύκολη κόπωση, άγχος, θωρακικό άλγος κ.λ.π.
Για τους παραπάνω λόγους, ο μόνος τρόπος για να μη ξεφύγει της προσοχής και διάγνωσης μας είναι η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ιδιαίτερα μετά τα 65 έτη.
Παρόλο που η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να γίνει με αυτόματα πιεσόμετρα σωστά και γρήγορα στο σπίτι και είναι αυτό που συνιστούμε, εντούτοις χρειάζεται να εκτιμηθεί και από το γιατρό για να υπολογισθεί ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος του ασθενούς και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ…
Η σύγχρονη ιατρική έχει πολλά όπλα για την επιτυχή ρύθμιση της υπέρτασης και την αντιμετώπιση των επιπλοκών της. Βασικός ρυθμιστικός παράγοντας όλου αυτού είναι η σωστή συνεργασία γιατρού και ασθενούς.
Ο υπερτασικός ασθενής πρέπει να κατανοήσει και να εφαρμόσει ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος όχι μόνο θα βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και στη σημαντική μείωση της πιθανότητας να υποστεί στο μέλλον ένα έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό. Έτσι θεωρείται αδιαπραγμάτευτη σε αυτούς τους ασθενής η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της κατανάλωσης άλατος και αλκοόλ καθώς και η υιοθέτηση φυσικής άσκησης στην καθημερινότητα τους. Ιδιαίτερα όσον αφορά το αλάτι, ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι η μεγαλύτερη ποσότητα προσλαμβάνεται από ‘κρυφές πηγές΄ και όχι μόνο από το μαγειρικό αλάτι και για αυτό θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος στην ποσότητα άλατος των τροφίμων που αγοράζει ή αυτών που καταναλώνει εκτός σπιτιού. Τέλος οι φαρμακευτικές θεραπείες που έχουμε είναι πολλές, με πολλά ευεργετικά αποτελέσματα για το καρδιαγγειακό πέρα από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και με πολύ χαμηλό προφίλ παρενεργειών. Παράλληλα όλο και νέες θεραπείες έρχονται στο προσκήνιο καθημερινά ενισχύοντας τις δυνατότητες μας. Σημαντική παράμετρος όμως είναι η σωστή λήψη αυτών αφού φαίνεται από μελέτες ότι το 50% των ασθενών δεν παίρνει σωστά ή και καθόλου τα φάρμακά του.
(*) Ομάδα Εργασίας Αρτηριακής Υπέρτασης Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Υγεία

«Μήλον της έριδας» οι τομογραφίες..

ΕΟΠΥΥ: Κριτήρια ποιότητας για τις τιμές, κλιμακωτές χρεώσεις με κριτήρια

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ποιοτικά κριτήρια για τους αξονικούς και μαγνητικού τομογράφους προτίθεται να εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ για την τιμολόγηση των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών. Τα κριτήρια όμως που φαίνεται πως έχει επιλέξει, βρίσκουν αντίθετους τόσο τους εκπροσώπους των ιατρικών φορέων πρωτοβάθμιας περίθαλψης που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, τους εκπροσώπους των εταιριών που παράγουν τα ιατρικά μηχανήματα, αλλά και την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των ασφαλισμένων ασθενών, παραπέμπουν στην επιστημονική τεκμηρίωση που εφαρμόζεται στις χώρες του εξωτερικού και επισημαίνουν ότι «η μελέτη που έχει γίνει από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ» αποδομείται από έγγραφο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας. Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι η ίδια μελέτη του ΕΟΠΥΥ «επικαλείται αποσπασματικά δεδομένα που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού» και «καταλήγει σε συμπεράσματα αλά καρτ».

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι πρόεδρο πέντε φορέων εργαστηριακών γιατρών και εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων σε επιστολή τους προς την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, τα «ποιοτικά κριτήρια» που προτίθεται ο ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, σύμφωνα με έρευνα από εκπροσώπους των εταιριών που παράγουν ιατρικά μηχανήματα αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, αλλά και σύμφωνα με την επιστημονική γνωμοδότηση της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας.

Το συντονιστικό όργανο των φορέων ΠΦΥ, αναφέρει πως «οι κατασκευάστριες εταιρείες αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, παρουσίασαν επιστημονικά δεδομένα τα οποία αντιτίθενται στην συλλογιστική και στο αποτέλεσμά της, που χρησιμοποίησε ο ΕΟΠΥΥ για να παρουσιάσει τα ποιοτικά κριτήρια που προτίθεται να εφαρμόσει.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία σε έγγραφο που έχει στείλει ήδη στον ΕΟΠΥΥ αποδομεί ουσιαστικά την «μελέτη» που έχει γίνει από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, έχοντας σίγουρα την κατάρτιση και την επιστημονική γνώση που καθιστά αδιαμφισβήτητα αξιόπιστη και έγκυρη την γνωμοδότησή της.

Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η μελέτη η οποία καταρτίστηκε από τον ΕΟΠΥΥ φαίνεται να καταλήγει σε αλά καρτ συμπεράσματα, προφασίζεται επιστημονική τεκμηρίωση και επικαλείται αποσπασματικά δεδομένα που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματα στα οποία ήθελε να καταλήξει!

Ζητείται να υπάρξει κατ’ αντιπαράθεση διαβούλευση με τους CEOs ή τους βιοτεχνολόγους των κατασκευαστριών οίκων ιατρικών μηχανημάτων αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, με την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία και με την ΕΕΑΕ, για την παρουσίαση από πλευράς τους των επιχειρημάτων που καθιστούν αναξιόπιστη την τεκμηρίωση των στελεχών του ΕΟΠΥΥ».

Αντίστοιχα, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, στην επιστολή της προς την κ. Καρποδίνη,  μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία των μελών της για τη σύνδεση των ποιοτικών κριτηρίων με την τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων στον αξονικό και μαγνητικό τομογράφο.

Οι ακτινολόγοι, σχολιάζοντας τις προτάσεις και τα στατιστικά που τους έχουν σταλεί από τον ΕΟΠΥΥ για το θέμα, επισημαίνουν τα παρακάτω:

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται κατηγοριοποίηση των εξετάσεων αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας σε απλές και σύνθετες. Χαρακτηρίζουν την κατηγοριοποίηση αυτή ως άστοχη, αδόκιμη και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.

Προτείνεται οριζόντια αντιμετώπιση των κριτηρίων για τις μεθόδους χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι πρακτικές που εξασφαλίζουν ποιότητα και αξιοπιστία και οι οποίες δεν σχετίζονται μόνο με τον αριθμό των τομών ενός αξονικού ή την ένταση πεδίου του μαγνητικού τομογράφου.

Τα προτεινόμενα κριτήρια που σχετίζονται με την τεχνολογία των μηχανημάτων θεωρούν ότι είναι ανεπαρκή και η εφαρμογή τους δεν θα οδηγήσει στην επιθυμητή ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ προς τους πολίτες, αλλά θα αποτελέσουν ακόμη ένα λόγο, ώστε οι νέοι ακτινολόγοι να «φλερτάρουν» με τη φυγή τους στο εξωτερικό.

 

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Πόσο καιρό αντέχουν τα ωμά τρόφιμα στο ψυγείο-Τι λέει ο ΕΦΕΤ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποια είναι τα ευπαθή (ή ευαλλοίωτα) τρόφιμα. Τι συνιστά ο ΕΦΕΤ για την σωστή φύλαξή τους στο ψυγείο. Τι πρέπει να προσέχουμε με τα νωπά προϊόντα. Οι βασικοί κανόνες συντήρησης.

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ασφαλούς διατροφής και γι’ αυτό τα ευπαθή (ευαλλοίωτα) τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο. Για πόσο καιρό όμως είναι ασφαλές να το καταναλώσουμε και πότε είναι προτιμότερο να μπει στην κατάψυξη;

Σύμφωνα με ενημερωτικό οδηγό που είχε εκδώσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) πριν από λίγα χρόνια, ως ευαλλοίωτα τρόφιμα χαρακτηρίζονται εκείνα που περιέχουν μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και υγρασίας, επομένως συμβάλλουν στην γρήγορη ανάπτυξη μικροοργανισμών. Τέτοιου είδους τρόφιμα είναι, μεταξύ άλλων:

Το κρέας
Τα πουλερικά
Τα αυγά
Τα γαλακτοκομικά
Τα ψάρια
Τα οστρακοειδή
Τα τρόφιμα αυτά πρέπει πάντοτε να συντηρούνται σε ψυχρό περιβάλλον (έως 5 βαθμούς Κελσίου). Υπάρχουν, όμως, και άλλα που τα βάζουμε στο ψυγείο για να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό. Τέτοια τρόφιμα είναι π.χ. τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η διάρκεια φύλαξης
Πόσο καιρό όμως μπορούμε να έχουμε με ασφάλεια τα ωμά τρόφιμα στο ψυγείο; Ο ΕΦΕΤ συνιστά τους εξής χρόνους διατήρησης:

Στη συντήρηση (1 έως 5 βαθμοί Κελσίου)

Νωπό κρέας: 3-5 ημέρες
Κιμάς: 1-2 ημέρες
Κοτόπουλο: 1-2 ημέρες
Ψάρι: 1 ημέρα
Στην κατάψυξη (-18 βαθμοί Κελσίου)

Λαχανικά: 8 μήνες
Κιμάς: 3-4 μήνες
Βοδινό: 6-10 μήνες
Χοιρινό: 4-6 μήνες
Κοτόπουλο: 9 μήνες
Βασικοί κανόνες συντήρησης
Για να έχει, όμως, το ψυγείο τη σωστή θερμοκρασία και να συντηρεί σωστά τα τρόφιμα, πρέπει να προσέχετε πως τα τοποθετείτε. Ο ΕΦΕΤ τονίζει τα εξής:

Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο σας
Μην τοποθετείτε σε αυτό τρόφιμα που δεν είναι καλυμμένα ή σε κλειστά δοχεία/περιέκτες
Μην βάζετε ποτέ στα ψηλά ράφια τα ωμά κρέατα/πουλερικά, γιατί μπορεί να στάξουν στα προϊόντα που βρίσκονται σε χαμηλότερα ράφια.
Μην τοποθετείτε ποτέ ζεστό φαγητό στο ψυγείο
Να αποθηκεύετε το νωπό κρέας/πουλερικά χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα
Να ελέγχετε πάντοτε την ημερομηνία λήξης των τροφίμων πριν τα καταναλώσετε. Να πετάτε όσα έχουν λήξει ή αλλοιωθεί
Να αποψύχετε, να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά το ψυγείο, τα ράφια και τα δοχεία του

www.iatropedia.gr

Περισσότερα

Υγεία

Τέταρτη δόση: Σε ποιούς δεν προσφέρει τίποτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο ερευνητής παρουσιάζει τις ομάδες που καλό θα ήταν να προχωρήσουν σε τέταρτη δόση αλλά και τις περιπτώσεις που τα οφέλη είναι πολύ λίγα.

Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει με αφορμή την αξία της τέταρτης δόσης του εμβολίου, έκανε με μία μακροσκελή αναφορά του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Ο ερευνητής παρουσιάζει τις ομάδες που καλό θα ήταν να προχωρήσουν σε τέταρτη δόση αλλά και τις περιπτώσεις που τα οφέλη είναι πολύ λίγα.

Όπως αναφέρει ο κ. Παυλάκης:

«Δέχτηκα ξαφνικά ένα «τσουνάμι» ερωτήσεων για την 4η δόση εμβολίου, ώστε νομίζω ότι δεν μπορώ να αποφύγω μια τοποθέτηση.

Τα εμβόλια έκαναν τη δουλειά τους και κατέβασαν θανάτους και σοβαρές νοσηλείες 10-30 φορές από πέρυσι. Για το καλοκαιρινό κύμα που θεριεύει, βασιστείτε σε καλές μάσκες, καθαρό αέρα, αποστάσεις, τεστ και φάρμακα.

Ο χρησμός της Επιτροπής Εμβολιασμών

Η πιο σοβαρή απάντηση είναι ρωτήστε το γιατρό σας που σας ξέρει. Αλλά αυτό έχει δυο προβλήματα: αρκετοί Έλληνες δεν έχουν γιατρό τον οποίον εμπιστεύονται, και αρκετοί γιατροί δεν ξέρουν πολλά για τα καινούρια εμβόλια, όπως του κοροναϊού. Mερικοί γιατροί αισθάνονται άβολα να δίνουν συμβουλές χωρίς να κατέχουν απόλυτα το θέμα.

Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν οι θεσμοθετημένοι σύλλογοι γιατρών και οι επιτροπές που εξετάζουν καινούρια προβλήματα και βγάζουν επικαιροποιημενες οδηγίες.

Ένας λόγος που ξέσπασε το τσουνάμι ερωτήσεων για την 4η δόση είναι ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών έβγαλε ένα Δελφικό χρησμό που δεν περιλαμβάνει ειδικές οδηγίες για το τι να κάνει συγκεκριμένα η κάθε κατηγορία πολιτών. Όπως και με τα άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, οι πολίτες απαιτούν συγκεκριμένες οδηγίες, όχι να τα αφήνουμε όλα στην ερμηνεία και καλή θέληση του κάθε ένα. Το θετικό στην απόφαση της Επιτροπής είναι ότι άνοιξε την πλατφόρμα εμβολιασμού για όλους όσους θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.

Το παρακάτω είναι η προσωπική μου γνώμη και εσείς να την διαβάσετε και μετα να κάνετε όσα λένε οι υπεύθυνες Επιτροπές και οι Ιατρικές Εταιρίες που ασφαλώς θα βγάλουν παραπάνω οδηγίες, τόσο για τους γιατρούς όσο και για το κοινό.

Πριν πάμε στην τέταρτη δόση, να πω το μεγάλο μυστικό που σε αυτό εστιάζουν λίγοι:

Τα εμβόλια δεν είναι το κύριο πράγμα που πρέπει να κοιτάμε τώρα. Περίεργο να το λέει ένας φανατικός υποστηρικτής των εμβολίων, αλλά κοιτάξτε γύρω σας. Όλοι μολύνονται δεύτερη και τρίτη φορά. Τα εμβόλια δεν προφυλάσσουν από την μόλυνση. Και δυστυχώς, κάθε καινούρια μόλυνση με αυτό τον ιο δημιουργεί έξτρα κίνδυνο για επιπλοκές.

Η τέταρτη δόση δεν προσφέρει τίποτα στους…
Αν η στάμνα πάει πολλές φορές στη βρύση, μπορεί τη μια να σπάσει.

Η 4η δόση δεν προσφέρει τίποτα σχεδόν σε υγιείς τριτοδοσιτες η και δι-δοσιτες που έχουν ήδη μολυνθεί το τελευταίο εξάμηνο, πιθανότατα με Ο2 και έχουν αναρρώσει.

Αν έχετε κάνει 3 δόσεις εμβολίου και έχετε μολυνθεί με κορωνοιο δεν χρειάζεστε εμβόλιο, χρειάζεστε προστασία με άλλους τρόπους για να μην ξαναμολυνθειτε από την καινούρια Ο5 τον επόμενο μήνα στο γλέντι του χωριού.

Τρεις προτάσεις για την τέταρτη δόση:

1. Ευπαθείς ομάδες: Ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, διαβητικοί, υπερτασικοί κλπ.

2. Τέταρτη δόση στο εξάμηνο από την τρίτη η από τη μόλυνση. Ο λόγος είναι ότι αρκετοί σε αυτές τις ομάδες είτε δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία, είτε η ανοσία χαμηλώνει πιο γρήγορα από το γενικό πληθυσμό. Όσοι έχουν κάνει δυο δόσεις, ιδιαίτερα πριν από εξάμηνο:
Ισχυρή σύσταση να κάνουν την τρίτη δόση, γιατί έτσι αναπτύσσουν αντισώματα κατά της Ο.

3. Όσοι έχουν κάνει δυο η τρεις δόσεις και έχουν μολυνθεί πρόσφατα από κορωνοιο:

Δεν χρειάζεστε άλλο εμβόλιο, χρειάζεστε προστασία από την επαναμόλυνση με Ο5 η ότι άλλο έλθει μέχρι το χειμώνα, που θα έχουμε καινούρια εμβόλια. Αποστάσεις, μάσκες καλές στο πρόσωπο, καθαρισμό αέρα, αποφυγή εσωτερικών χώρων, συχνά τεστ, και απομόνωση οι μολυσμένοι, ώστε να κόψουμε την αλυσίδα μεταδόσεων.
(Τα 3 σημεία έγιναν 4, όπως οι 3 Σωματοφύλακες που ήταν 4)

4. Αυτοί που έκαναν 3 δόσεις, δεν έχουν μολυνθεί και είναι νέοι και υγιείς (α) δεν χρειάζονται τέταρτη δόση, χρειάζονται τα υπόλοιπα, και (β) μπράβο τους και τους ζηλεύω…

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα