Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Η πρώτη χώρα που επιδότησε  λογαριασμούς ρεύματος»-Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας στη «Γ» για τη στήριξη νοικοκυριών

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

 Η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, κατέστησε σαφές ο υπουργός Περιβάλλοντος και  Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Πάτρα για την έναρξη της κατασκευής του έργου «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης» στη Δυτική Ελλάδα.

Λίγο πριν από την επισημοποίηση του έργου, που έγινε σε  μια συμβολική εκδήλωση στον  πολυχώρο «Royal», που  συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια και τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), ως φορέας υλοποίησης, ο κ. Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του εκτενώς στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Από την 1η Ιουλίου προχωράμε σε μια δραστική θεσμική παρέμβαση, αποσυνδέουμε την τιμή της χονδρικής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου και βάζουμε πλαφόν  τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική ώστε όλες οι κατοικίες, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, να δουν πολύ χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνοντας: «Απορροφούμε το 85% της αύξησης στα νοικοκυριά, το 82% της αύξησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 90% έως 95% της αύξησης στους αγρότες».

 ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1,5% – 2% ΤΟΥ ΑΕΠ

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση της «Γ» για το κατά πόσο η κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα τα μέτρα ενίσχυσης, καθώς ανέμενε μια συντονισμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση  στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Σκρέκας απάντησε: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να επιδοτεί τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Συστήσαμε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης κι ερχόμαστε και δίνουμε αναδρομικά το 60% της  επιπλέον αύξησης που δεν καλύψαμε το προηγούμενο διάστημα Η Ελλάδα δίνει  επιδοτήσεις που αντιστοιχούν στο 1,5 με 2% του ΑΕΠ της χώρας,  όταν η μέση στήριξη στην Ευρώπη είναι στο 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ των χωρών. Άρα, η Ελλάδα δίνει τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αναλογικά με την οικονομία της και με τον πληθυσμό της για να στηρίξει και να προστατεύσει τα νοικοκυριά από αυτήν την εκρηκτική ενεργειακή κρίση».

 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement