Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Λύση άμεση και πρόσφορη- «Ο Πατραϊκός κρύβει 200.000.000 βαρέλια πετρέλαιο και μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου»

Τι κρύβει το ελληνικό υπέδαφος σε υδρογονάνθρακες, οι προτάσεις που κατατέθηκαν σε ημερίδα από τον  κεντρικό ομιλητή, Καθηγητής Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης πανευρωπαϊκά, με υποβόσκουσα την απειλή μιας επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης έχει ήδη «εισπραχθεί» σε βαθμό απόλυτο με τη μείωση του οικογενειακού κορβανά στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της υπάρχουσας κατάστασης αλλά και του σοβαρού ενδεχομένου επέκτασης της κρίσης πολυεπίπεδα, πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα ημερίδα για τα πετρέλαια του Πατραϊκού με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδη.

Ο κ. Ζεληλίδης αμφισβήτησε ότι θα καταστεί εφικτό να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην Κρήτη ενώ αντίθετα, όπως εξήγησε ο Πατραϊκός, ο Κυπαρισσιακός κόλπος και η Πρέβεζα είναι έτοιμες «λεκάνες» εξόρυξης υδρογονανθράκων και εξήγησε το γιατί.

Με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση και τη σημαντικότητα των θέσεων ενός εξιδεικευμένου στο θέμα επιστήμονα η «Γ» απευθύνθηκε στον Καθηγητή Ζεληλίδη με ερωτήματα: Ποιες είναι οι προτάσεις του και πού στηρίζονται; Ποιο είναι το δέον γενέσθαι και ο συνοπτικό συμπέρασμα;

«Στην ημερίδα επανέλαβα και ανέλυσα λεπτομερώς όσα ήδη έχω προτάξει ως λύσεις», επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας την πάγια αμφισβήτησή του και το γιατί οι διενέργειες που πραγματοποιούνται στην Κρήτη δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023 όπως έχει προαναγγελθεί. Στο οικόπεδο ΝΔ της Κρήτης, αρχικά πρέπει να γίνουν δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και μετά τρισδιάστατες και για να ολοκληρωθούν σε αυτό το επίπεδο χρειάζονται δύο τουλάχιστον χρόνια, άρα συνολικά χρειάζονται τρία χρόνια για να βρεθούμε σε επίπεδο εξόρυξης. Παράλληλα θα υπάρξει επιπρόσθετη κωλυσιεργία εξ αιτίας των προσφυγών οικολογικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και δεν φαίνεται άμεση απεμπλοκή αφού ήδη έχουν υπάρξει τέσσερις αναβολές. Θα χρειαστεί η έμπρακτη έκφραση πολιτικής βούλησης για την επίσπευση των διαδικασιών επί των αναβολών. Άρα ως το τέλος του χρόνου δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ενέργεια στο οικόπεδο της Κρήτης. Συμπερασματικά ακόμα και αν ξεπεραστεί η εμπλοκή στο ΣτΕ του χρόνου τέτοια εποχή θα αρχίσουν οι έρευνες με την προϋπόθεση η ExxonMobil να μας επανεντάξει στο πρόγραμμα. Επομένως το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τίθεται εκτός πραγματικότητας».

«ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ»

Απαντώντας στο ερώτημα, του ποιες είναι οι υλοποιήσιμες προτάσεις/λύσεις, θέτει στο προσκήνιο τον Πατραϊκό κόλπο «στον οποίο έχει γίνει λεπτομερής ανάλυση από τις διενεργηθείσες σεισμικές μετρήσεις και έχει εκτιμηθεί όγκος τουτέστιν η ποσότητα και η ποιότητα των υπαρχόντων υδρογονανθράκων. Πρόκειται για εμπεριστατωμένη γνώση της γεωμετρίας των πετρωμάτων και της μεγάλης ποσότητας που υπάρχει σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Επαναλαμβάνω υπάρχει έτοιμη και άμεση λύση και αυτή είναι ο Πατραϊκός που έχουν γίνει όλες οι έρευνες και έχει εντοπισμένο στόχο με 200.000.000 βαρέλια πετρέλαιο και μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου. Γιατί λοιπόν να μην ξεκινήσουμε από τον Πατραϊκό;» θέτει ως ερώτημα ο Καθηγητής Ζεληλίδης, ερχόμενος σε αντίθεση με την άποψη περιορισμού στην εξόρυξη μόνον φυσικού αερίου, εφόσον εντοπισθούν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων στα Ελληνικά οικόπεδα, θεωρεί ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η εξόρυξη και πετρελαίου. «Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να αποκλείσουμε το πετρέλαιο σε αυτή τη φάση αν βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες αλλά να το εντάξουμε στο μείγμα ενέργειας της χώρας μας. Το Ιόνιο είναι θησαυρός σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα και η αποχώρηση των ΕΛΠΕ από την διαδικασία άντλησης δεν ακυρώνει τις δυνατότητες άντλησης» επισημαίνει.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ

Για τον Κυπαρισσιακό κόλπο και το οικόπεδο της Πρέβεζας ο κ. Ζεληλίδης υπογραμμίζει ότι έχουν χρονικό προβάδισμα στην εξόρυξη «γιατί έχουν ολοκληρωθεί οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες, οι οποίες πρέπει να επεξεργασθούν, να εντοπισθούν οι στόχοι και στη συνέχεια να γίνουν τρισδιάστατες έρευνες. Οπότε απαιτείται ένας χρόνος για την ολοκλήρωση αυτών των μελετών και αμέσως μετά τίθεται το θέμα γεωτρήσεων και της αναζήτησης πετρελαϊκών εταιρειών για σύναψη επικερδούς συμφωνίας. Το συνολικό διάστημα για την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών είναι δύο χρόνια».

«Η λεκάνη των Ιωαννίνων κυρίως έχει πετρέλαιο όχι μόνο φυσικό αέριο»

Παράλληλα ο Καθηγητής Ζεληλίδης, ανατρέπει όσα έχουν ανακοινωθεί περί ύπαρξης μόνον φυσικού αερίου στη λεκάνη υδρογονανθράκων των Ιωάννινων και ξεκαθαρίζει υπογραμμίζοντας: «Στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχει κυρίαρχα πετρέλαιο και παράλληλα φυσικό αέριο αλλά κυρίως πετρέλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

 

Οι ομιλητές

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν, ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης που ανέλυσε την γεωπολιτική των αγωγών, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Παναγιώτης Κακαβάς, που παρουσίασε την εναλλακτική χρήση των κοιτασμάτων λιγνίτη με την παραγωγή υδρογόνου, ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Νίκος Παπαδημάτος, ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης που ενημέρωσε για την πορεία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου προς την Αχαΐα, ο ιθύνων νους της διεκδίκησης πρώην βουλευτής Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα Γιώργος Κακαρελίδης, ο πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου που ήταν και ο χορηγός της εκδήλωσης Γιάννης Μαλταμπές, ενώ παρόντες ήταν ο πρώην δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, ο πρώην βουλευτής και Νομάρχης Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο πρώην υπουργός και νυν δημοτικός σύμβουλος Νίκος Νικολόπουλος, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Καταγάς, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Αργύρης Αγγελόπουλος και πολλοί Πατρινοί συμπολίτες.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ρηγόπουλος.

Φ. Ζαΐμης: «Επενδυτική προσπάθεια χωρίς καθυστερήσεις»

Χαιρετισμό στην εν λόγω ημερίδα απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο έργο που πραγματοποιείται στην ΠΔΕ για το φυσικό αέριο και στην αρωγή της Περιφέρειας σε κάθε επενδυτική προσπάθεια, ενώ παράλληλα ενημέρωσε για την πορεία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου προς την Αχαΐα. «Τα οφέλη θα είναι πολλά, ήτοι αύξηση του εθνικού και τοπικού εισοδήματος, απόκτηση σημαντικής τεχνογνωσίας, μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, δυνατότητα περιφερειακής κοινωνικής πολιτικής, βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ώστε να προσέλθουν ακόμα σημαντικότερες ενεργειακές επενδύσεις κ.λπ. Δεν υπάρχουν χρωματισμοί ή διαχωρισμοί σε αυτήν την πολιτική. Απαιτείται όμως καλύτερος και ουσιαστικότερος συντονισμός και προσήλωση στον στόχο τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε μεταξύ άλλων και συνεχάρη τον τ. βουλευτή και δημοτικό σύμβουλο Αλέκο Χρυσανθακόπουλο για την πρωτοβουλία και τον Καθηγητή Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδη για την άοκνη και διαχρονική προσπάθειά του στο αντικείμενο αυτό.

Της Τέτας Γιαννάρου

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement