Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επανήλθε με προτάσεις-Επιστολή Πελετίδη στην Ελληνική Εταιρεία για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ανακύκλωση στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως την μακροχρόνια παραχώρηση του Κέντρου Διαλογής χωρίς αντίτιμο, την κάλυψη των καυσίμων για τα απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης και τη συντήρηση των μπλε κάδων, επανέρχεται η δημοτική Αρχή της Πάτρας σε μία προσπάθεια να πείσει την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης να συνεχίσει το έργο της.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης με επιστολή του αναφέρει πως «για τη συνέχιση της συνεργασίας του Δήμου Πατρέων με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) Α.Ε., έχουμε κάνει πάρα πολλές ενέργειες προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και τον αρμόδιο Υπουργό, επισημαίνοντας την ανάγκη κυβερνητικής παρέμβασης, ώστε να διασφαλισθεί η απόδοση των εισφορών για τη συλλογή και ανακύκλωση συσκευασιών, όπως έχουν υποχρέωση από τη νομοθεσία, οι εταιρείες που παράγουν και διαθέτουν στην εγχώρια αγορά συσκευασμένα προϊόντα. Στις 5/4/2022 έγινε συνάντηση του Δημάρχου Πάτρας και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Ασπράγκαθου με τον κ. Χιωτάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΟΑΝ και υπήρξε υπόσχεση από τον κ. Χιωτάκη για παρέμβαση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, στην οποία θα έθετε τα αιτήματά μας για απρόσκοπτη συνέχιση της ανακύκλωσης συσκευασιών.
Μετά την από 21.3.2022 επιστολή που λάβαμε, συνοδευόμενη από πρόταση σύμβασης, το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (13/4/2022), όπου έγινε λεπτομερής ενημέρωση και συζήτηση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την ακόλουθη απόφαση:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο δε δέχεται το σχέδιο σύμβασης, που έστειλε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης στο Δήμο Πατρέων.
Καλεί την Κυβέρνηση, να εφαρμόσει τη νομοθεσία, που η ίδια και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις ψήφισαν και να σταματήσει η ασυλία των εταιρειών παραγωγής συσκευασμένων προϊόντων. Να επιβάλει ειδική φορολογία στις επιχειρήσεις παραγωγής ανακυκλώσιμων, που να καλύπτει συνολικά το κόστος ανακύκλωσης. Οι συμβάσεις με τις οποίες γινόταν η ανακύκλωση επί μία εικοσαετία, συμπεριλαμβάνοντας τις αναγκαίες βελτιώσεις, να συνεχιστούν, ώστε να αναβαθμιστεί η ανακύκλωση. Να διασφαλιστεί η απασχόληση των εργαζομένων στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και στην αποκομιδή των μπλε κάδων ανακύκλωσης».
Το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας, στη συνεδρίασή του την Τετάρτη 27 Απριλίου, κατέληξε ομόφωνα στο παρακάτω ψήφισμα:
«Καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση, γιατί οποιαδήποτε διακοπή της ανακύκλωσης θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στη γενικότερη διαχείριση των απορριμμάτων, σε όλους τους Δήμους της περιοχής. Θα προκληθεί μια μεγάλη οπισθοδρόμηση και αναξιοπιστία του συστήματος ανακύκλωσης προς τους δημότες μας και επιπλέον θα επιβαρυνθούν με τα τέλη ταφής, πρόστιμο και το κόστος αποκομιδής, χωρίς να ευθύνονται.
Η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη νομοθεσία που η ίδια και οι προηγούμενες ψήφισαν και να επιβάλει ειδική φορολογία στις επιχειρήσεις παραγωγής ανακυκλώσιμων, που να καλύπτει συνολικά το κόστος ανακύκλωσης. Οι συμβάσεις με τις οποίες γινόταν η ανακύκλωση να συνεχιστούν, χωρίς διακοπή, συμπεριλαμβάνοντας τις αναγκαίες βελτιώσεις, ώστε να αναβαθμιστεί η ανακύκλωση. Η ΕΕΑΑ να συνεχίσει αδιατάρακτα τη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) του Δήμου Πάτρας, ώστε να γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων συσκευασιών των Δήμων της περιοχής μας και να διασφαλιστεί η απασχόληση των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ».
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Με δεδομένο, όπως ξεκαθαρίζει ο Δήμαρχος τη θέληση της δημοτικής Αρχής να συνεχιστεί και να βελτιωθεί η ανακύκλωση στην Πάτρα, καταθέτει την εξής πρόταση:
«Ο Δήμος της Πάτρας θα παραχωρήσει το ΚΔΑΥ ιδιοκτησίας του Δήμου Πατρέων στην ΕΕΑΑ Α.Ε. για μακροχρόνια χρήση, που η διάρκεια της θα καθορισθεί. Στο ΚΔΑΥ του Δήμου Πατρέων γίνεται διαλογή των ανακυκλώσιμων συσκευασίας, επί μία εικοσαετία, τόσο του Δήμου Πατρέων όσο και πολλών Δήμων της Περιφέρειας, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης ή ενοικίου εκ μέρους της ΕΕΑΑ, με αντάλλαγμα την αποκομιδή των μπλε κάδων μόνο στη Δημοτική Ενότητα Πάτρας, ενώ στις άλλες Δημοτικές Ενότητες η αποκομιδή εκτελείται από συνεργεία του Δήμου Πατρέων.
Με το ΚΔΑΥ, θα παραχωρηθεί για χρήση και ο χώρος προσωρινής αποθήκευσης ανακτώμενων και το parking. Να επισημάνουμε ότι ο Δήμος Πατρέων παρέχει τη φύλαξη του ΚΔΑΥ και σύστημα καμερών για την εικοσιτετράωρη επιτήρησή του, όπως επίσης και εγκαταστάσεις και προσωπικό για τη ζύγιση των υλικών και εν γένει το σύνολο των εγκαταστάσεων.
Ο Δήμος θα συνεχίσει να εφοδιάζει όλα τα οχήματα που εκτελούν την αποκομιδή και χρησιμοποιούνται στη λειτουργία του ΚΔΑΥ με καύσιμα και να συντηρεί τους μπλε κάδους.
Ο Δήμος Πατρέων έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης έντυπου χαρτιού, σε συνεργασία με δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, Πανεπιστήμια και κυρίως με σχολεία. Τα ανακυκλώσιμα συλλέγονται και παραδίδονται στο ΚΔΑΥ. Ειδικά στα σχολεία έχουν εγκατασταθεί μέσα στις αυλές κάδοι με κίτρινο καπάκι. Παράλληλα, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, διενεργείται ένα πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των μαθητών και πρακτικής εφαρμογής της ανακύκλωσης, τόσο στα σχολεία όσο και στις θερινές κατασκηνώσεις και άλλες θερινές εκπαιδευτικές δράσεις του Δήμου. Τα αποτελέσματα της χωριστής συλλογής καθαρού έντυπου χαρτιού στα σχολεία είναι πολύ καλά και οι ποσότητες αναμένεται να αυξηθούν.
Τα παραπάνω παραχωρούνται στην ΕΕΑΑ χωρίς αντίτιμο και η ΕΕΑΑ, σε ανταπόδοση, αναλαμβάνει τη λειτουργία του ΚΔΑΥ και την αποκομιδή των μπλε κάδων στη Δ.Ε. Πάτρας. Στις λεπτομέρειες για την υπογραφή της σύμβασης θα συζητηθούν και τρόποι παραπέρα βελτίωσης της λειτουργίας και των αποτελεσμάτων της ανακύκλωσης συσκευασιών και έντυπου χαρτιού.
Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος της Πάτρας έχει εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για την εγκατάσταση άνω των 70 γωνιών ανακύκλωσης με ημιυπόγειους κάδους μεγάλης χωρητικότητας, για τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων και έντυπου χαρτιού, όπως επίσης για την κατασκευή πράσινου σημείου. Στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνεται και χρηματοδότηση για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών όσον αφορά στην ανακύκλωση».
Καταλήγοντας, ο κ. Πελετίδης ζητά άμεσα συνάντηση με τους εκπροσώπους της Εταιρείας, προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση της δημοτικής Αρχής.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αρχή με 14 κάδους- Ξεκινούν αύριο οι εργασίες για την εγκατάσταση των ημιυπόγειων συστημάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ξεκινούν αύριο από τον Δήμο Πατρέων οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων για την εγκατάσταση των υμιυπόγειων κάδων απορριμμάτων, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου.

Οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και, αν χρειαστεί, θα συνεχιστούν, μετά το Καρναβάλι, από την 1η Μαρτίου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα τοποθετηθούν 14 ημιυπόγειοι κάδοι στην πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και στις οδούς Κορίνθου και Καρόλου, Κορίνθου και Μανιακίου, Μαιζώνος (μεταξύ Βαλτσετσίου και Μανιακίου), Κωνσταντινουπόλεως σε 8 σημεία (από Εγνατίας έως Καρόλου) και στην οδό Φαβιέρου (στην είσοδο του Σχολείου). Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας ζητά την κατανόηση των συμπολιτών για το διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες τοποθέτησης των κάδων.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ισχυρό μήνυμα εξωστρέφειας με την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Την ευκαιρία να καλλιεργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους  Έλληνες καταναλωτές  και τους επιχειρηματίες του χώρου, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εξαγωγική τους δραστηριότητα είχαν έντεκα επιχειρήσεις με την συμμετοχή τους στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  κατά την διάρκεια  της  9ης Έκθεσης  Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ που πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Φεβρουαρίου 2023 στο Mediterranean Exhibition Center (MEC Παιανίας), στην Αθήνα.  

Στην έκθεση έλαβαν μέρος παραγωγοί από όλη την χώρα, οι οποίοι μεταποιούν και τυποποιούν τοπικά αγροτικά προϊόντα (τρόφιμα & ποτά) χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες από εξαιρετική ποιότητα και υψηλή διατροφική αξία. 

Το περίπτερο της Περιφέρειας επισκέφθηκαν  ο  Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου, όπου ενημερώθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο για τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί με σκοπό την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού τομέα στην Δυτική Ελλάδα.  Ο αντιπεριφερειάρχης σε δηλώσεις του επεσήμανε τα εξής: «Η περιοχή μας δεν διακρίνεται μόνο για την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της αλλά και για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα του πρωτογενή τομέα. Μέσα από το σχεδιασμό μας στον άξονα της εξωστρέφειας, προσπαθούμε να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο τους ανθρώπους, που παράγουν και επιχειρούν στον τόπο μας.»   

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ 12Η  ZOOTECHNIA

«Οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή μας έχουν πληγεί σοβαρά και χρειάζονται την ουσιαστική στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρά τις  δύο θετικές  ανακοινώσεις του υπουργού στα εγκαίνια  της 12ης  Zootechnia 2023 στην Θεσσαλονίκη»  τόνισε ο κ Βασιλόπουλος.  Ο υπουργός  ανακοίνωσε  ότι ολοκληρώνονται τον Μάρτιο τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης χαρακτηρίζοντας την υπόθεση μια μεγάλη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας καθώς και ότι  πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία του ακατάσχετου των πληρωμών για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων όσον αφορά τις ζωοτροφές. Στις συναντήσεις  με τον υφυπουργό Γιώργο Στύλιο και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου  ο κ Βασιλόπουλος πρόσθεσε  ότι  ο κτηνοτροφικός κλάδος στην περιοχή αναπτύσσεται  δυναμικά  δίνοντας  νέες προοπτικές  στα   προϊόντα και   προστιθέμενη αξία στο έργο  των κτηνοτρόφων.    

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συνάντηση εργασίας Φ. Ζαΐμη με Σπ. Σπυρίδωνα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 «Όταν συνομιλείς με ανθρώπους που έχουν επιδείξει αξιόλογη διαδρομή, κερδίζεις μέσα από τις ιδέες και τις αναλύσεις τους», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης μετά τη συζήτηση που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ Σπύρο Σπυρίδωνα και πρόσθεσε: «Ο κ. Σπυρίδωνας είναι γνώστης της τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από την καλή του θητεία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ως πρώην Γενικός Γραμματέας, αλλά και στο Δήμο Πόρου. Δεσμευθήκαμε ότι  η επικοινωνία μας θα είναι συχνή και ουσιαστική με σκοπό να προκύψουν προγράμματα, παρεμβάσεις, πολιτικές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, επισημάναμε τη σημασία της έγκαιρης πληροφόρηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υποστήριξή της σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και ευρωπαϊκά προγράμματα».

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα