Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Υγεία

Χαμογελάστε, ασπίδα για την υγεία και τον ψυχισμό σας!

Δημοσιεύθηκε

στις

Γράφει ο Αντώνης Καλέντζης, Ψυχολόγος – Συγγραφέας

Το χαμόγελο είναι ένας αντανακλαστικός τρόπος ώστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε καθημερινά.

Παρόλο που οι περισσότεροι θεωρούν ότι αυτή η συμπεριφορά είναι συνήθως ένδειξη ευτυχίας, το χαμόγελο έχει περισσότερα χαρακτηριστικά από όσα νομίζετε.
Παρακάτω, περιγράφουμε μερικά στοιχεία για το χαμόγελο, από τα ψυχολογικά οφέλη για την υγεία μέχρι το πώς μπορεί να γίνει αντιληπτό από τους άλλους:
– Νιώθουμε καλύτερα όταν χαμογελάμε.
Το χαμόγελο αυξάνει τις ορμόνες που ενισχύουν τη διάθεση, ενώ μειώνει τις ορμόνες που ενισχύουν το στρες, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης. Μειώνει επίσης τη συνολική αρτηριακή πίεση. Επειδή συνήθως χαμογελάμε όταν είμαστε χαρούμενοι οι μύες που χρησιμοποιούνται ενεργοποιούν τον εγκέφαλό μας να παράγει περισσότερες ενδορφίνες, τη χημική ουσία που ανακουφίζει από τον πόνο και το άγχος.
– Το χαμόγελο μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.
Σύμφωνα με νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, η αισιοδοξία, η οποία συνδέεται με το χαμόγελο σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα οι άνθρωποι που συμπορεύονται με υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας ζουν περισσότερα χρόνια. Η έρευνα περιελάβανε δεδομένα από δύο μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες που αφορούσαν συνολικά 71.400 άτομα και διαπίστωσε ότι τόσο οι αισιόδοξοι άνδρες όσο και οι γυναίκες επέδειξαν εξαιρετική μακροζωία, δηλαδή επιβίωσαν έως 85 ετών.

– Το χαμόγελο μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα στον τρόπο με τον οποίο σας αντιλαμβάνονται.
Σύμφωνα με μια μελέτη που εξέτασε τη σεξουαλική ελκυστικότητα των ατόμων με βάση τις εκφράσεις ευτυχίας, υπερηφάνειας και ντροπής παρατηρήθηκε ότι για τους άνδρες που έβλεπαν γυναίκες ευτυχισμένες (που αποδεικνύεται με το χαμόγελο) ήταν η πιο ελκυστικές γι αυτούς. Σε σύγκριση με την οπτική γωνία των γυναικών, το χαμόγελο στους άνδρες θεωρήθηκε λιγότερο ελκυστικό. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι διαφορετικές εκφράσεις συναισθημάτων έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στη σεξουαλική ελκυστικότητα που ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο (αλλά όχι την ηλικία).

– Δεν είναι όλα τα χαμόγελα έκφραση ευτυχίας.
Αρκετοί επιστήμονες του παρελθόντος και του παρόντος συμφωνούν ότι υπάρχουν πάνω από 15 διαφορετικοί τύποι χαμόγελου, που όλα μεταφέρουν διαφορετικά μηνύματα. Συχνά αναφέρεται ως «το επιλεγμένο όχημα για όλες τις ασάφειες», το χαμόγελο μπορεί να μεταφέρει φόβο, αμηχανία, δυστυχία και θυμό, μεταξύ άλλων συναισθημάτων. Ορισμένα χαμόγελα είναι ακόμη και αναγκαστικά, τα οποία μερικές φορές μπορεί να έχουν επιζήμια αποτελέσματα για ένα άτομο. Αξιοσημείωτη είναι μια μελέτη που διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι σε θέσεις εξυπηρέτησης πελατών που αναγκάζονται να χαμογελούν και να δείχνουν χαρούμενοι μπροστά στους πελάτες, ήταν πιο επιρρεπείς σε κατάχρηση αλκοόλ μετά τη δουλειά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement