Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας – Συνάντηση με τους δημάρχους στη Μαγνησία

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τη Μαγνησία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους οκτώ Δημάρχους της περιοχής.

«Θέλω οι πολίτες σε όλη τη χώρα να γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε μόνο με τα μεγάλα, με τις εθνικές πολιτικές, τη μείωση των φόρων, τη μείωση των εισφορών, την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά θέλω σε κάθε πόλη, σε κάθε Δήμο, σε κάθε χωριό να γνωρίζουν ότι ασχοληθήκαμε και με τα μικρά προβλήματα» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Όταν ζήτησα από τους συνεργάτες μου να υπολογίσουν, συνολικά, την αξία των έργων που γίνονται στη Μαγνησία διαπιστώσαμε ότι ξεπερνούν τα 650 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η δική μας η δουλειά είναι να “ξεκλειδώσουμε” την αναπτυξιακή δυναμική και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες σε επίπεδο Περιφέρειας, σε επίπεδο Δήμων, αφενός να αντιμετωπίσουν εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, αφετέρου να προδιαγράψουν και ένα πλαίσιο παρεμβάσεων που θα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια τόνισε: «Εμείς όταν συνεργαζόμαστε με Δήμους δε βλέπουμε κόμματα, βλέπουμε δημοτικές αρχές και συνεργαζόμαστε με αποκλειστικό κριτήριο την αξιοκρατία, την ταχύτητα υλοποίησης έργων τα οποία εσείς έχετε δρομολογήσει και το τι είναι τελικά καλό για τις τοπικές σας κοινωνίες».

Αναφερόμενος σε ζητήματα πολιτικής προστασίας ενόψει και του καλοκαιριού, ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία των τοπικών αρχών με την κεντρική διοίκηση. «Χρειάζεται προφανώς η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, των εθελοντικών μας οργανώσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς να ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία συνέβησαν πέρυσι», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο και με φόντο το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο του 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού της έργου».

«Ξέρουμε ότι μας έπεσαν πάρα πολλά και αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά πιστεύω με πείσμα και μεθοδικότητα τις ξεπερνάμε, θα ξεπεράσουμε και τις τωρινές δυσκολίες της ενεργειακής κρίσης. Γνωρίζετε ότι έχουμε δρομολογήσει ένα πολύ ευρύ πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και πολύ σύντομα και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να βλέπουν τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Θα ξεπεράσουμε και αυτήν την δυσκολία και θα κριθούμε συνολικά για το έργο μας, ένα έργο το οποίο έχει εθνικά χαρακτηριστικά, περιφερειακά χαρακτηριστικά και τοπικά χαρακτηριστικά» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν αναλυτικά τα τοπικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων το δικαστικό μέγαρο, το νοσοκομείο του Βόλου, η ανάπτυξη του λιμανιού, η παράκαμψη του περιφερειακού δρόμου,το ζήτημα της επικοινωνίας της Αλοννήσου και της Σκοπέλου και η ανάγκη αντιπλημμυρικών στο Πήλιο. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνει σύσκεψη με τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αντίστοιχη αυτής που έγινε με τους ορεινούς Δήμους, γιατί και τα μικρά νησιά έχουν ιδιαιτερότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, η Υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργος παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, ο Δήμαρχος Αλμυρού Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχαήλ Μιτζικός, ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, ο Δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης και οι βουλευτές Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Λιούπης και Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός περπάτησε σε δρόμους στο κέντρο του Βόλου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες που συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο γύρω από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου.

«Η σύγχρονη Ελλάδα της αυτοπεποίθησης είναι και θα είναι έργο όλων μας. Είμαι υπερήφανος για το έργο που έχουμε επιτελέσει αυτά τα τρία χρόνια. Έχω πλήρη συναίσθηση, όμως, των δυσκολιών που η χώρα και η κοινωνία αντιμετωπίζει σήμερα. Και ένα πράγμα μπορώ να σας πω: όπως ξεπεράσαμε τις μεγάλες δυσκολίες ξεκινώντας από τον Έβρο, μετά την πανδημία, τις περιπέτειες στο Αιγαίο και ορθώσαμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της εθνικής κυριαρχίας, με την ίδια ένταση, με την ίδια εργατικότητα, θα σκύψουμε και πάνω στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια πληθωριστική κρίση, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «η ακρίβεια είναι εισαγόμενο πρόβλημα, την αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης. Δεν υπάρχει κυβέρνηση στον κόσμο που να μην πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της αύξησης του κόστους ζωής. Θα τα λύσουμε και αυτά τα προβλήματα όμως. Από τον Ιούλιο θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα περιορίσει σε ανεκτά επίπεδα τις αυξήσεις» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Θα στηρίξουμε στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού την κοινωνία, τις παραγωγικές δυνάμεις, τους αγρότες μας, οι οποίοι γνωρίζουν πόσο κοντά τους έχουμε σταθεί, τους κτηνοτρόφους μας και θα κάνουμε όλοι μαζί το βήμα μας αξίζει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Μαγνησία ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, όπου υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη στο Δημαρχείο Βόλου

Λοιπόν, είχαμε μία εξαιρετικά παραγωγική σύσκεψη με τους Δημάρχους της Μαγνησίας, τον κ. Περιφερειάρχη, τους Υπουργούς, τους Βουλευτές.

Θέλω κατ’ αρχάς να εκφράσω την πολύ μεγάλη ικανοποίησή μου για το επίπεδο της θεσμικής συνεργασίας. Εμείς όταν συνεργαζόμαστε με Δήμους δε βλέπουμε κόμματα, βλέπουμε δημοτικές αρχές και συνεργαζόμαστε με αποκλειστικό κριτήριο την αξιοκρατία, την ταχύτητα υλοποίησης έργων τα οποία εσείς έχετε δρομολογήσει και το τι είναι τελικά καλό για τις τοπικές σας κοινωνίες.

Και πιστεύω ότι αναγνωρίστηκε από εσάς ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια, είναι πρωτόγνωρα για τα δεδομένα τουλάχιστον του ελληνικού κράτους και των τελευταίων δεκαετιών.

Όταν ζήτησα από τους συνεργάτες μου να υπολογίσουν, συνολικά, την αξία των έργων που γίνονται στη Μαγνησία διαπιστώσαμε ότι ξεπερνούν τα 650 εκατομμύρια ευρώ. Το λέω αυτό διότι πολλές φορές χάνουμε τη μεγάλη εικόνα βλέποντας επιμέρους τομείς του κυβερνητικού έργου. Είναι όμως μία πολύ σημαντική παρέμβαση η οποία γίνεται σε πολλαπλά επίπεδα, ξεκινώντας από το Πρόγραμμα «Τρίτσης», ένα εμβληματικό πρόγραμμα από το οποίο όλοι σας θα ωφεληθείτε και θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε χρόνιες παθογένειες όπως -παραδείγματος χάρη- τα ζητήματα της αγροτικής οδοποιίας, της ορεινής οδοποιίας, ζητήματα για τα οποία δεν είχαν εκταμιευθεί πόροι εδώ και δεκαετίες. Τώρα αντιμετωπίζουμε εκκρεμότητες οι οποίες μας έρχονται από το παρελθόν.

Είχα την ευκαιρία, εγώ και οι συνεργάτες μου, να κάνουμε μία πλήρη καταγραφή των προβλημάτων τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα. Θέλω να πω ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» στους βουλευτές μας αι πρέπει να σας πω ότι είναι πάντα στην πρώτη γραμμή ανάδειξης ζητημάτων, όπως επιτάσσει ο ρόλος τους και πιστεύω ότι έχουν μια πολύ καλή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς. Δεν είναι όλοι εδώ σήμερα, αγαπητέ μου Δήμαρχε, αλλά θίξαμε και θέματα τα οποία δεν άπτονται αρμοδιοτήτων Υπουργών οι οποίοι είναι παρόντες, όπως ζητήματα που αφορούν στη δικαιοσύνη ή στην υγεία.

Όταν βλέπω συνολικά τις προοπτικές της Μαγνησίας -νομίζω είχες δίκιο, νομίζω εσύ το είπες Δήμαρχε- ότι δεν είναι πολλές οι περιοχές της χώρας οι οποίες να μπορούν να συνδυάζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα: θάλασσα, βουνό, ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα, νησιά, υποδομές, λιμάνια, αεροδρόμια.

Όλες οι προοπτικές, λοιπόν, για να μπορέσει η Μαγνησία να είναι πρωταγωνίστρια στην ανάπτυξη νομίζω ότι βρίσκονται εδώ, σε αυτόν τον τόπο με τον οποίο εξάλλου -όπως ξέρετε έχω πολύ στενούς προσωπικούς δεσμούς.

Η δική μας η δουλειά είναι να «ξεκλειδώσουμε» αυτή την αναπτυξιακή δυναμική και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες σε επίπεδο Περιφέρειας, σε επίπεδο Δήμων, αφενός να αντιμετωπίσουν εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, αφετέρου να προδιαγράψουν και ένα πλαίσιο παρεμβάσεων που θα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Μιλήσαμε για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, για την προστασία των δασών μας, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Θεσσαλία, συνολικά, επλήγη δυσανάλογα από φυσικές καταστροφές. Πιστεύω ότι η αντιμετώπιση του «Ιανού» ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτείας και μας επέτρεψε και μέσα από τη δημιουργία μιας ειδικής θέσης Υφυπουργού, να μπορέσουμε πια να τυποποιήσουμε ζητήματα που αφορούν την κρατική αρωγή και τη γρήγορη παρέμβαση ύστερα από φυσικές καταστροφές. Και νομίζω αυτό είναι κάτι, το οποίο ειδικά εδώ στη Θεσσαλία, αναγνωρίζεται από τους πολίτες.

Τρεις ενότητες ζητημάτων: Τα μεγάλα ζητήματα της πόλης του Βόλου για τα οποία μίλησε ο Δήμαρχος. Κάποια από αυτά, όπως το δικαστικό μέγαρο, εκκρεμότητες δεκαετιών, βρίσκονται στη φάση της δρομολόγησης. Το νοσοκομείο του Βόλου, έχω πλήρη εικόνα για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει, έχω όμως εικόνα και για το γεγονός ότι ενισχύθηκε με προσωπικό τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Και φυσικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τρέχει από το ΑΣΕΠ ο διαγωνισμός για τις μόνιμες προσλήψεις στον τομέα της υγείας. Φιλοδοξώ να έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους, δίνοντας πάντα μια προτεραιότητα σε αυτούς οι οποίοι έδωσαν τη μάχη τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.

Από εκεί και πέρα, έχω συγκρατήσει Δήμαρχε δύο ζητήματα τα οποία νομίζω ότι είναι στο επίπεδο του πρωθυπουργικού γραφείου: η ανάπτυξη του λιμανιού, απολύτως κρίσιμο ζήτημα αλλά θα πρέπει να λύσουμε τα ζητήματα που αφορούν τη χερσαία ζώνη. Θα μιλήσω με του συναρμόδιους υπουργούς. Και το ζήτημα της παράκαμψης του περιφερειακού δρόμου. Θα έχω άμεσα μια επικοινωνία. Η Περιφέρεια έχει ήδη τρέξει μελέτες, θα μιλήσω με το Υπουργείο Υποδομών για να μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου. Είναι και αυτή μια εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν.

Ως προς τους Δήμους, οι οποίοι στηρίζονται κυρίως στον πρωτογενή τομέα, νομίζω ότι είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ γόνιμης περιοδείας την οποία έκανα στους δύο Δήμους σας.

Τονίζω και πάλι τη σημασία που αποδίδω στην ανταγωνιστικότητα, στην καινοτομία, στην προστασία του περιβάλλοντος και νομίζω ότι πολλές επιχειρήσεις αλλά και πολλοί αγρότες, κτηνοτρόφοι εδώ στην περιοχή σας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον του πρωτογενούς μας τομέα πρέπει να είναι συνυφασμένο με την ποιότητα και την εξωστρέφεια.

Και πραγματικά φεύγω πολύ πιο αισιόδοξος για αυτά τα οποία είδα. Και με την κατάλληλη υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, νομίζω ότι υπάρχουν και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που μπορούν να συνδράμουν με τεχνογνωσία για να κάνουμε αυτό το άλμα παραγωγικότητας που τόσο χρειάζεται ο πρωτογενής τομέας.

Τα νησιά μας είναι μία ειδική κατηγορία. Θα έχουμε την ευκαιρία, αγαπητέ Δήμαρχε, αυτό αφορά τουλάχιστον δύο από τους Δήμους εδώ, να κάνουμε μία σύσκεψη με τους μικρούς νησιωτικούς δήμους τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αντίστοιχη αυτής που κάναμε με τους ορεινούς δήμους, γιατί και τα μικρά μας νησιά θα πρέπει να τα δούμε οριζόντια. Έχουν ιδιαιτερότητες οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Κράτησα το ζήτημα της επικοινωνίας της Αλοννήσου και της Σκοπέλου έτσι ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να φτάνουν χωρίς να χρειάζεται να έχουν μία πρόσθετη διανυκτέρευση.

Και βέβαια, αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, το είπαμε πριν, στην ολοκλήρωση αρδευτικών και υδρευτικών έργων τα οποία έγιναν στο παρελθόν και τα οποία δεν λειτουργούν. Είναι ένα έγκλημα αυτό το οποίο συνέβαινε συνολικά στη χώρα μας. Δημοπρατούσαμε έργα χωρίς να έχουμε προβλέψεις για δίκτυα. Έχουμε επενδύσεις στη χώρα -συνολικά μπορεί και δισεκατομμύρια αν τις αθροίσουμε- σε έργα τα οποία δεν λειτουργούν.

Είναι, λοιπόν, υποχρέωσή μας να αναζητήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία -μιλάμε για μικρά ποσά- έτσι ώστε τα έργα αυτά να καταστούν λειτουργικά και να πιάσουν τόπο τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων διότι είναι σημαντικές επενδύσεις αυτές οι οποίες έγιναν στο παρελθόν και πρέπει να πιάσουν τόπο.

Μία ειδική μνεία για το Πήλιο, το οποίο αγαπώ τόσο και το οποίο έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Συγκράτησα αυτό το οποίο είπες, Δήμαρχε, την προστασία από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Αλλά είναι ένα πολύ ζωντανό βουνό με παραγωγική ζωή αλλά και με τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, το οποίο έχει ατελείωτες προοπτικές, πάντα με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αειφόρο ανάπτυξη.

Έχουμε συζητήσει και το ζήτημα του χιονοδρομικού, το οποίο είναι ένα μοναδικό στολίδι που προσφέρει εμπειρίες πολύ ασυνήθιστες για τους χιονοδρόμους λόγω της θέσης του και λόγω του γεγονότος ότι παρότι είναι σχετικά χαμηλό βουνό, είναι προικισμένο με πολύ χιόνι.

Στον τομέα του τουρισμού, μιλήσαμε για τη Σκιάθο που για πρώτη φορά έχουμε αεροπορική σύνδεση από το Παρίσι, έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και προσδοκούμε σε μια πολύ καλή τουριστική περίοδο και φέτος.

Και, βέβαια, συζητήσαμε και τα θέματα της πολιτικής προστασίας και θέλω ακόμα μια φορά να επισημάνω την ανάγκη να είμαστε όλοι σε απόλυτη εγρήγορση. Έχει γίνει μια πολύ πιο συστηματική προετοιμασία φέτος σε σχέση με αυτά τα οποία συνέβησαν πέρυσι. Πήραμε κι εμείς τα μαθήματά μας, είδαμε τι πρέπει να διορθώσουμε, αλλά χρειάζεται προφανώς και η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, των εθελοντικών μας οργανώσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς να ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία συνέβησαν πέρυσι.

Κλείνοντας, θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή την πολύ γόνιμη σύσκεψη την οποία είχαμε.

Μου είπε ένας φαρμακοποιός στα Κανάλια, όταν βρεθήκαμε, «πώς αισθάνεσαι που μετά την Ουάσιγκτον βρίσκεσαι στα Κανάλια» και του είπα πάρα πολύ ωραία, γιατί αυτή είναι η δουλειά μου, να γυρίζω την Ελλάδα, να εντοπίζω προβλήματα και να δρομολογούμε λύσεις.

Όπως έχω πει πολλές φορές η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού της έργου. Ξέρουμε ότι μας έπεσαν πάρα πολλά και αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά πιστεύω με πείσμα και μεθοδικότητα τις ξεπερνάμε, θα ξεπεράσουμε και τις τωρινές δυσκολίες της ενεργειακής κρίσης.

Γνωρίζετε ότι έχουμε δρομολογήσει ένα πολύ ευρύ πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και πολύ σύντομα και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να βλέπουν τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Θα ξεπεράσουμε και αυτήν την δυσκολία και θα κριθούμε συνολικά για το έργο μας, ένα έργο το οποίο έχει εθνικά χαρακτηριστικά, περιφερειακά χαρακτηριστικά και τοπικά χαρακτηριστικά.

Θέλω όλοι οι πολίτες σε όλη τη χώρα να γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε μόνο με τα μεγάλα, με τις εθνικές πολιτικές, τη μείωση των φόρων, τη μείωση των εισφορών, την αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι πράγματα τα οποία είναι λίγο-πολύ γνωστά, αλλά θέλω σε κάθε πόλη, σε κάθε Δήμο, σε κάθε χωριό να γνωρίζουν ότι ασχοληθήκαμε και με τα μικρά προβλήματα.

Αυτός είναι ο δικός σας ρόλος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και χαίρομαι που αναγνωρίζετε και εσείς ότι το επίπεδο της θεσμικής μας συνεργασίας είναι καλύτερο από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Βοηθήσαμε κι εμείς μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις να λύσουμε εκκρεμότητες που είχαν να κάνουν με την κυβερνησιμότητα των Δήμων. Για τον βραχνά της απλής αναλογικής εσείς, τουλάχιστον κάποιοι από εσάς -κάποιοι όχι, που εκλέχθηκαν με μεγαλύτερη δυναμική- αλλά κάποιοι άλλοι γνωρίζετε πόσο περίπλοκα είναι τα πράγματα.

Πιστεύουμε ότι σε κάθε επίπεδο, είτε αυτό είναι ο Δήμος, είτε αυτό είναι η Περιφέρεια, είτε αυτό είναι η κεντρική κυβέρνηση, εάν υπάρχει λαϊκή εντολή κυβέρνησης θα πρέπει να μπορεί να προάγεται η κυβερνησιμότητα, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση η αναλογικότητα και το εύρος της πολιτικής εκπροσώπησης.

Οπότε, Δήμαρχε σε ευχαριστώ πάρα που μας φιλοξένησες σήμερα στο Δημαρχείο και θα πω στο επανιδείν. Αφορμές ψάχνουμε πάντα για να γυρίσουμε. Πάντως καλή δύναμη και καλή συνέχεια. Θα μας ξαναδείτε σύντομα. Ευχαριστούμε πολύ.

IN.GR

Ελλάδα

Η «βαριά σκιά» της πανδημίας στην εκπαίδευση

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εκπαίδευση των παιδιών θα τη βλέπουμε πολλά χρόνια… Τα παιδιά που έδωσαν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις, έχασαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς δια ζώσης εκπαίδευση, χωρίς ενδοσχολικές εξετάσεις, χωρίς όλο αυτό το «πλέγμα» δράσεων που διαμορφώνουν μία συνολική εκπαιδευτική δραστηριότητα. Το ίδιο ισχύει όμως και για τα παιδιά που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις την επόμενη και την μεθεπόμενη χρονιά. Το ίδιο ισχύει ακόμα και για τα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Ας σκεφτούμε ότι υπάρχουν παιδάκια που πήγαν φέτος στην Γ’ Δημοτικού και επί δύο σχεδόν χρόνια δεν έμαθαν να πιάνουν μολύβι στα χέρια τους…

Περισσότερα

Ελλάδα

Σκρέκας: Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2021»

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», ώστε να καλυφθεί έως και το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2022», που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο ΥΠΕΝ μίλησε επίσης για την μεγάλη ανταπόκριση συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω Συσκευή», εκτιμώντας ότι οι αιτήσεις θα φθάσουν πάνω από 800.000, ενώ αναφερόμενος στο νέο μηχανισμό, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση για τα τιμολόγια ρεύματος τόνισε ότι: «από την 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά».

Τιμές ρεύματος: Παίρνουμε εξαίρεση σε ότι ισχύει στην Ευρώπη

-«Βάζουμε πλαφόν στις τιμές ηλεκτροπαραγωγής, το πλεόνασμα κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, σημείωσε ο Σκρέκας και ανέφερε για τα νέα τιμολόγια ρεύματος και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ότι «από 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά. Ειδικά για ΜμΕ μέχρι 35kVA επίσης κατά 80%, ενώ η μείωση θα είναι μέχρι και 100% στα ευάλωτα νοικοκυριά», προσθέτοντας ότι «και για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες θα ληφθούν ειδικά μέτρα».

-«Είναι μόνιμη λύση η στήριξη και τα επιδόματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Υπουργός. Όχι, λύση είναι οι ΑΠΕ, τόνισε, αναφέροντας ότι ήδη το 40% της κατανάλωσης καλύπτεται από ΑΠΕ, 42% από φωτοβολταϊκά και αιολικά και 8% από υδροηλεκτρικά.

-«Στην παρούσα κυβερνητική θητεία έχουν ήδη εγκατασταθεί 5000 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η χώρα εξοικονόμησε έτσι 1,2 δις ευρώ σε κόστος φυσικού αερίου. Αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαν ενταχθεί αντίστοιχες μονάδες ΑΠΕ, η εξοικονόμηση πόρων θα ήταν μεγαλύτερη, αλλά δυστυχώς επί της προηγούμενης κυβέρνησης ο ρυθμός ήταν χαμηλός» ανέφερε ο κ. Υπουργός προσθέτοντας ότι: «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πολιτικές για κατασκευή ή μη ΑΠΕ επηρεάζει εν τέλει τη τσέπη των πολιτών, μέσα από την εξοικονόμηση πόρων από το κόστος των καυσίμων που τα αντικαθιστούν στο ενεργειακό μίγμα»

Ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ακόμη ότι η χώρα μας είναι 7η παγκοσμίως στις νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ (αιολικών φωτοβολταϊκών) και ότι υπάρχουν πλέον ώρες μέσα στην ημέρα «που καλύπτουμε όλες τις ενέργειες με παραγωγή από ΑΠΕ», σημειώνοντας ότι «με περισσότερες ΑΠΕ θα καλύπτουμε περισσότερες ώρες και μόνον συμπληρωματικά με φυσικό αέριο τις ώρες που δεν υπάρχει επάρκεια».

-«Πρέπει να είμαστε ακόμη πιο φιλόδοξοι ανέφερε ο Υπουργός ΠΕΝ και τόνισε ότι «το παρόν ΕΣΕΚ έχει στόχο 20GW από ΑΠΕ το 2030 αλλά η Ελλάδα θα πιάσει αυτόν τον στόχο πολύ νωρίτερα, δηλαδή το 2026 ή το 2027 το αργότερο», αναφέροντας ότι «στα 4 επόμενα χρόνια θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 6000MW».

Εξοικονομώ στις κατοικίες

Το Νέο Εξοικονομώ σημαίνει μείωση κατανάλωσης ρεύματος και παράλληλα στηρίζεται και η εγχώρια βιομηχανία, με έργα μηχανικού και τοπική προστιθέμενη αξία, τόνισε ο Υπουργός ΠΕΝ, σημειώνοντας ότι «σε συνεργασία με το ΤΕΕ αλλάξαμε το Εξοικονομώ», ώστε να υπάρξει αξιολόγηση στην εξοικονόμηση σε συνδυασμό με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά. «Οφείλουμε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους, με μεγαλύτερες επιδοτήσεις στους πιο αδύνατους», τόνισε ο κ. ΥΠΕΝ.

Ο Κώστας Σκρέκας είπε ακόμη ότι «το Νέο Εξοικονομώ τρέχει με 630 εκατ. προϋπολογισμό, με εκτίμηση 1 δισ. ευρώ κινητοποιούμενων πόρων» και σημείωσε ότι «ήδη υπάρχουν πάνω από 40 χιλιάδες ενταγμένες και άλλες τόσες επιλαχούσες κατοικίες, ανακοινώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό, ώστε όλοι, ή σχεδόν όλοι όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση και πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα».

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω Συσκευή»

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω Συσκευή» που στοχεύει να φέρει για κάθε νοικοκυριό που συμμετέχει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40% μέσο όρο, με μείωση κόστους ρεύματος 400-500 ευρώ το χρόνο. Ο προϋπολογισμός αφορά περίπου 200 χιλιάδες νοικοκυριά και σύμφωνα με τον Υπουργό ήδη στην πλατφόρμα υπάρχουν 550 χιλιάδες αιτήσεις και θα φτάσουν, κατ’ εκτίμηση τις 800 χιλιάδες μέχρι 5 Ιουλίου, που λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, σημειώνοντας ότι η πρόθεση είναι να εξευρεθούν πρόσθετοι πόροι για τη συνέχιση του προγράμματος.

Ο ΥΠΕΝ σημείωσε ότι «από τη στιγμή που λάβαμε τη λαϊκή εντολή πριν 3 χρόνια, στη κυβέρνηση αντιμετωπίσαμε σειρά κρίσεων: μεταναστευτικό στα βόρεια σύνορα, μια πανδημία και υγειονομική κρίση που έγινε οικονομική κρίση, έναν πόλεμο και εξ αυτών κρίση τιμών και κρίση πληθωρισμού που δεν θέλουμε να γίνει επισιτιστική κρίση πουθενά στον κόσμο ούτε κρίση στασιμοπληθωρισμού.» Ο ίδιος τόνισε ότι: «Η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έκανε πίσω από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και μείωσε τους φόρους. Και για αυτό η η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια δύναμης, υψηλών ρυθμών ανάπτυξης».

Το ΥΠΕΝ βρέθηκε εξαρχής στο επίκεντρο της κρίσης, σημείωσε ο υπουργός. «Στηρίξαμε τα νοικοκυριά από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη. Δημιουργήσαμε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τους αδύναμους. Θα συνεχίσει να λειτουργεί και σε αυτό θα πηγαίνουν τα πλεονάσματα από την εμπορία ρύπων. Μέσα από το Ταμείο αυτό και άλλους πόρους, τόνισε, «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και στο μέλλον ενώ ενισχύουμε και επισπεύδουμε τις επενδύσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας, σε αποθήκευση ενέργειας αλλά και στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις».

Περισσότερα

Ελλάδα

Θάνατος Ηλία Νικολακόπουλου – Αυτόπτης μάρτυρας: Δεν πρόλαβε καλά – καλά να βουτήξει στη θάλασσα και έπαθε ανακοπή

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα τελευταία λεπτά της ζωής του 75χρονου εκλογολόγου, Ηλία Νικολακόπουλου, περιγράφει στο protothema.gr επιχειρηματίας της παραλίας Αχλάδι στη Σύρο ο οποίος εξηγεί πως δεν πρόλαβε καλά – καλά να βουτήξει στη θάλασσα.

«Όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα και ξαφνικά που σχεδόν δεν καταλάβαμε τίποτα. Ήρθε γύρω στις 12:30 μια παρέα ατόμων, δυο κυρίες συνοδευόμενες από δυο κυρίους. Ο ένας από αυτούς άφησε τα πράγματά του να τα τακτοποιήσει η γυναίκα του και μπήκε στη θάλασσα για να κολυμπήσει. Οι γυναίκες δεν πρόλαβαν καν να απλώσουν τις πετσέτες τους όταν κατάλαβαν πως κάτι κακό είχε συμβεί αφού ο άνθρωπος ήταν αναίσθητος στο νερό», λέει ο επιχειρηματίας στο protothema.gr.

Στη συνέχεια όπως λέει ένας γιατρός, που βρισκόταν στην ίδια παραλία, του έδωσε τις πρώτες βοήθειες όμως δυστυχώς ο Ηλίας Νικολακόπουλος κατέληξε.

«Ένας γιατρός λουόμενος τού έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Για τουλάχιστον 20λεπτά του έκανε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (κάρπα) έβγαλε αρκετό νερό και είπαν πως βρήκαν λίγο σφυγμό. Στο μεταξύ ήρθε το ασθενοφόρο και τον παρέλαβε. Οι δικοί του άνθρωποι είπαν στο γιατρό πως είχε πρόβλημα με την καρδιά του
», εξηγεί.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και έγινε προσπάθεια ανάνηψης από τους διασώστες και επιτόπου και σε όλη τη διαδρομή έως το νοσοκομείο Σύρου, όπου διακομίστηκε. Δυστυχώς, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν και πιστοποίησαν τον θάνατό του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΚΑΒ, αυτό έλαβε κλήση στις  14.21 για λουομενο χωρίς αισθήσεις και στις 14.28, δηλαδή επτά λεπτά αργότερα, το ασθενοφόρο βρισκόταν στην παραλία Αχλάδι. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης με απινιδωτη, οι οποίες απέβησαν άκαρπες.

Ποιος ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Έκανε προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά στην Αθήνα και την Λωζάννη (1965-1969) και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies – Θεωρία Πιθανοτήτων – Univ. Paris 6).

Εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως Κύριος Ερευνητής).

Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».

Από το 1984 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).

Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με τον τηλεοπτικό σταθμό Μega για την παρουσίαση των εκλογικών διαδικασιών, κάτι που τον έκανε πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό. Αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες (“Τα Νέα” κ.λπ.) και διατηρούσε εκπομπή ιστορικού περιεχομένου “Στο Κόκκινο”.

Μέχρι σήμερα ήταν πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
-«Τα γκρίζα όρια της Εθνικοφροσύνης: η δεκαετία του ’40 στις μεταγενέστερες εκλογικές αναμετρήσεις» στον συλλογικό τόμο Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος. Η δεκαετία του ’40 και η μακρά σκιά της, εκδ. Αλεξάνδρεια (υπό έκδοση).
-“Un système partisan en transition”, Pole Sud, no 38, Montpellier, 2013, σελ. 71-77.
-Των εκλογών τα πάθη. Ψηφίδες της ελληνικής εκλογικής ιστορίας του 20ου αιώνα, εκδ. Το Βήμα, Αθήνα 2012.
-«Από την επιταγή της ομοφωνίας στη λογική της πλειοψηφίας» στον συλλογικό τόμο Εξουσία και Κοινωνία. Δωρήματα στον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2010, σελ. 295-301.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα