Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: “Έπεσαν” οι υπογραφές για τον ΑΣΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα ακόμα μεγάλο έργο για τον λαό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της Πάτρας, δρομολογείται από την Δημοτική Αρχή. Πρόκειται για το κτίριο των παλαιών σταφιδαποθηκών του ΑΣΟ στις Ιτιές.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 7.900.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υπόγραψε σήμερα την Σύμβαση με την ανάδοχη εταιρεία. Αντικείμενο του έργου είναι η μετατροπή και η διαμόρφωση των εγκαταστάσεων του ΑΣΟ σε πολυχώρο, με δυνατότητα να φιλοξενεί δραστηριότητες θεατρικές, εκθεσιακές, αθλητικές, δεξιώσεων και εστίασης.

Στόχος είναι το κτίριο να διαρθρωθεί σε τρεις αυτοτελείς λειτουργικές ενότητες που περιλαμβάνουν: Χώρο θεατρικών εκδηλώσεων, Χώρους εκθέσεων και Χώρους ψυχαγωγίας.

Παρών στην διαδικασία της υπογραφής ήταν ο Αντιδήμαρχος Έργων Χρήστος Κορδάς, καθώς και μηχανικοί της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου.

Ο Δήμαρχος μετά την υπογραφή δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Υπογράψαμε σήμερα την σύμβαση για την μετατροπή του ΑΣΟ σε πολυχώρο πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Με αυτό το έργο αναβαθμίζεται μια υποβαθμισμένη περιοχή με χιλιάδες κατοίκους. Ωφελείται όμως και το σύνολο των δημοτών της πόλης μας. Το έργο θα επιδράσει θετικά και στην πορεία άλλων έργων όπως, πλατείες, δρόμοι κ.λπ.

Οι λαϊκές μας γειτονιές και οι κάτοικοί της σ’ αυτές, που πριν βίωναν την εγκατάλειψη με τα κλειστά, παρατημένα εργοστάσια, οδηγείται πλέον σταδιακά στην αναζωογόνηση, την βελτίωση του δημόσιου χώρου και η πόλη μας συνολικά παίρνει την μορφή που ονειρευόμαστε».

Οι νέες χρήσεις του κτιρίου έχουν ως στόχο την αποκατάσταση ή για την ακρίβεια τον επαναπροσδιορισμό, της ταυτότητας του χώρου, την ανάπλαση και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, την δημιουργία ενός τοπόσημου – σημείου αναφοράς, τόσο των κατοίκων της Πάτρας όσο και των επισκεπτών της.

Στα πλαίσια του συνολικού κτιριολογικού προγράμματος προβλέπονται πολιτιστικοί, αθλητικοί, εκθεσιακοί και χώροι ψυχαγωγίας. Επίσης, συμπληρωματικές βοηθητικές χρήσεις και καταστήματα υγιεινομικού ενδιαφέροντος. Όλες οι χρήσεις είναι στεγασμένες στα υπάρχοντα κελύφη. Έτσι η πολυμορφικότητα του χώρου αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για το λόγο αυτό η μελλοντική λειτουργία του συγκροτήματος, προτείνεται με γνώμονα τις αντίστοιχες ανάγκες των κατοίκων, επαναπροσδιορίζοντάς το όχι μόνο ως πολιτιστικό αλλά και ως κοινωνικό σημείο αναφοράς για την πόλη.

Ένας ακόμα στόχος είναι η ανάδειξη και προστασία του κτιρίου και της ιστορίας του ΑΣΟ, καθώς αποτελεί σημαντικό μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Εντός του κτιρίου βρίσκονται ιδιαίτερης αξίας παλαιά μηχανήματα επεξεργασίας σταφίδας. Για το λόγο αυτό στις χρήσεις που δίνονται σε κάθε τμήμα του έχει ληφθεί υπόψη και η αρμονική συνύπαρξη με το υπάρχον κέλυφος καθώς η χρήση είναι αυτή που θα εξασφαλίσει και την μακροβιότητα του ίδιου του κτιρίου.


Βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές ευνοείται η ευρύτερη χρήση τους, οπότε έτσι θα αναζωογονηθεί και θα ενδυναμωθούν οι γύρω συνοικίες και όλη η πόλη που έχει μεγάλο πολιτιστικό και ιστορικό δυναμικό να προσφέρει.

Δίνεται επίσης το παράδειγμα και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα υποβάθμισης.

Ο Πολυχώρος στις Ιτιές, θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει πολλά και διάφορα δρώμενα αλλά και να αντεπεξέλθει των προσδοκιών, θα αποτελέσει πόλο έλξης νέων επισκεπτών, μαθητικών ομάδων για εκπαιδευτικούς λόγους, τουριστών, περισσότερων εκ των ιδίων κατοίκων, ακόμα και δρώμενα ξεχωριστής αξίας, που θα αναδεικνύουν το πολιτιστικό δυναμικό της Πάτρας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement