Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Τα 300 δις δεν θα λύσουν το πρόβλημα της Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει να «πέσουν» 300 δισ. ευρώ για να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία, όμως όσα περιγράφονται στο σχέδιο, ούτε εύκολα, ούτε και πολύ γρήγορα μπορούν να γίνουν, ειδικά εάν λογαριάσουμε την ευρω-γραφειοκρατία και τους ρυθμούς με τους οποίους κινούνται αξιωματούχοι και στελέχη στις Βρυξέλλες. Κυρίως όμως, έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι κάτι που είναι πιο εύκολο να γίνει σε μία χώρα, είναι πολύ δύσκολο σε κάποια άλλη. Γιατί, κακά τα ψέματα, ούτε όλες οι χώρες και όλες οι κοινωνίες είναι ίδιες, ούτε οι συνθήκες είναι κοινές. Για παράδειγμα, τα φωτοβολταϊκά στις στέγες ίσως είναι μια κάποια λύση για την Ελλάδα και για χώρες με αρκετά μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα. Τι μπορούν να προσφέρουν όμως στις πιο βόρειες χώρες;

Γι’ αυτό, παρά τις προσπάθειες που δεδομένα θα γίνουν προκειμένου η Ευρώπη να μπει σε μία νέα ενεργειακή εποχή, στην πραγματικότητα η Ευρώπη θα έχει πάντοτε ανάγκη τη Ρωσία, όπως και η Ρωσία θα έχει ανάγκη την Ευρώπη.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν ότι η Δύση – και ειδικά η Ευρώπη – οφείλει να δει μελλοντικά τη Ρωσία ως αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής ασφάλειας και ευημερίας της ηπείρου μας.

Γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να λέγεται και να γράφεται τη στιγμή που εξελίσσεται μία μεγάλη και άδικη αιματοχυσία στην Ουκρανία, που περνάει ολοένα και μεγαλώνει ένα χάσμα μίσους μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, που όλο και περισσότερο απομονώνεται η Ρωσία από την Ευρώπη.

Γι’ αυτό και είναι ανάγκη να τελειώσει το συντομότερο αυτός ο πόλεμος. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο αυτή τη στιγμή, καθώς ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία (και η Δύση) θέλουν να βγουν ηττημένες. Είναι απόλυτη ανάγκη όμως να βρεθεί ένας οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση. Ένας τρόπος που θα βοηθήσει όλους να καθίσουν σε ένα τραπέζι…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement