Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Εξοπλιστικά προγράμματα ή επεκτατισμός και αναθεωρητισμός- Γράφει ο Κώστας Σβόλης (*)

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ακούω και διαβάζω αρνητικές κριτικές για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Λανθασμένες σκέψεις, αν αποδεχτούμε ότι τα σημαντικά θέματα συζητούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Τα χειροκροτήματα και οι επιδοκιμασίες δεν θεωρούνται κριτήριο αποδοχής των Ελληνικών θεμάτων αλλά το καλό κλίμα είναι επιβεβλημένο και  προαπαιτούμενο, αν στοχεύεις σε στήριξη από τη μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη.

Ακούω και διαβάζω αρνητικά σχόλια για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-35. Προφανώς κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι ζούμε δίπλα σε γείτονα χώρα που επιβουλεύεται τα εδάφη μας και δεν διστάζει να ανοίγει πολλά και διαφορετικά πολεμικά μέτωπα.

Η χώρα μας έχει αμυντικούς και όχι επιθετικούς σκοπούς. Η διασφάλιση της ισορροπίας των οπλικών συστημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και  ει δυνατόν η υπεροχή μας έχει αποτρεπτικό σκοπό και θα αποθαρρύνει τον οποιονδήποτε που αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Οι χώρες που δεν διαθέτουν ισχυρό οπλοστάσιο και δεν προστατεύονται από σύμμαχα κράτη, κάτω από την ομπρέλα διεθνών συμφωνιών, είναι οι πλέον ευάλωτες για τις ορέξεις όσων έχουν επεκτατικούς σκοπούς.

Η Ελλάδα δεν ανήκει στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ας το καταλάβουν οι φίλοι μας που ασπάζονται τη μαρξιστική και άλλες παρεμφερείς ιδεολογίες. Τα εξοπλιστικά προγράμματα ασφαλώς και είναι κοστοβόρα και αφαιρούν χρήματα από δράσεις που θα βοηθούσαν την κοινωνία να ανακάμψει από τις οικονομικές δυσκολίες. Όμως, δυστυχώς, η ιστορία απέδειξε  ότι όποιος θεωρεί εαυτόν ισχυρότερο του άλλου τότε καθίσταται και επικίνδυνος όταν διακατέχεται από μη δημοκρατικά ιδεώδη.

Η ισορροπία δυνάμεων καθιστά απίθανη την εμπλοκή μεταξύ  των μεγάλων δυνάμεων  που έχουν τη δυνατότητα της χρησιμοποίησης πυρηνικών όπλων. Σε αντίθεση με τους προηγηθέντες παγκόσμιους πολέμους όπου υπήρχε στο τέλος νικητής και ηττημένος, αν εμπλακούν οι μεγάλες δυνάμεις δεν θα υπάρχει νικητής. Θα είναι όλοι ηττημένοι.

 

 

(*) Ο Κωνσταντίνος Σβόλης είναι γιατρός- καρδιολόγος, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Νίκου Παπαδημάτου «Πάτρα Ενωμένη»

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement