Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τέλος οι μάσκες, χαμόγελα ξανά…- Τι δηλώνουν στην «Γ» εκπρόσωποι των επαγγελματικών κλάδων

Ικανοποίηση προκάλεσε στους κόλπους της αγοράς η ανακοίνωση για την κατάργηση της μάσκας από την 1η Ιουνίου σε κλειστούς χώρους

Published

on

 

Θετικός είναι ο απόηχος των ανακοινώσεων του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για την κατάργηση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους από την 1η Ιουλίου, από εκπροσώπους της αγοράς της Πάτρας.

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε πως πλέον οι καταναλωτές θα μπορούν να εισέρχονται σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ και σε χώρους εστίασης και αναψυχής χωρίς να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, γεγονός που σηματοδοτεί επιστροφή στην κανονικότητα.

Συνίσταται μόνο η χρήση μάσκας όταν υπάρχει συνωστισμός. Η άρση της υποχρεωτικότητας στο λιανεμπόριο και στα σούπερ μάρκετ έγινε αποδεκτή με χαμόγελα και αισιοδοξία παρά το ζοφερό κλίμα που επικρατεί στην αγορά εξαιτίας του κύματος ακρίβειας και του υψηλού ενεργειακού κόστους, όπως τουλάχιστον ανέφεραν στην «Γ» οι εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων και άνθρωποι που βιώνουν τον παλμό της αγοράς.

 

 

 

Χάρης Ανδρικόπουλος- αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας: «Θα πάρουμε μια ανάσα…»

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και εκπρόσωπος του Ομίλου των Σούπερ Μάρκετ «Ανδρικόπουλος» Χάρης Ανδρικόπουλος μας είπε: «Είναι θετικό το γεγονός ότι καταργείται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας από τον Ιούνιο στους κλειστούς χώρους άρα και στα σούπερ μάρκετ. Θέλω να επισημάνω ότι για μας προέχει πάντα η ασφάλεια των εργαζομένων μας και των πελατών μας και τηρούμε πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Η κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους στην Ευρώπη ισχύει από τον περασμένο Μάρτιο και εκτιμούμε ότι οι λοιμωξιολόγοι έχουν τους λόγους τους για μια τέτοια εισήγηση και απόφαση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτό το μέτρο θα βοηθήσει στην ψυχολογία του κόσμου, θα δούμε ξανά χαμόγελα αλλά και θα διευκολύνει τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ καθώς δεν ήταν εύκολη η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Αυτό το μέτρο μας είχε κουράσει και σίγουρα θα αποτελέσει μια ανάσα για όλους μας».

 

Δ. Παλούμπης- πρόεδρος των Εμπόρων του Ιστορικού Κέντρου «Θετικό μέτρο, αλλά οι δυσκολίες πολλές»

 

Υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους κλειστούς χώρους τάσσεται και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων του Ιστορικού Κέντρου της Πάτρας Δημήτρης Παλούμπης.

«Είναι θετικό ότι από τον Ιούνιο δεν θα έχουμε περιορισμούς στα καταστήματά μας και ευελπιστούμε ότι αυτό το μέτρο θα βοηθήσει την αγορά, όμως το ζητούμενο είναι ότι ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα να ξοδέψει. Δυστυχώς, το αυξημένο κόστος στα νοικοκυριά (ρεύμα, καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης) και η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί αισθητά κάτι που αποτυπώνεται στο λιανεμπόριο. Δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι αυτήν την περίοδο, αναμένουμε μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε».

Σημείωσε, επίσης «αυτήν την περίοδο μας απασχολεί ιδιαίτερα οι επιστρεπτέες που θα πρέπει να καταβάλλουμε, δεν ξέρουμε τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουμε. Τίποτα από όσα μας είχαν υποσχεθεί δεν έχει υλοποιηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 24 στο 22% στα προϊόντα της ένδυσης – υπόδησης και δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει κάτι άμεσα. Η κατάσταση της αγοράς θα είναι πολύ δύσκολη».

 

 

Τάσος Γιατράς – πρόεδρος ΣΚΕΑΝΑ: «Η επιστροφή να είναι μόνιμη για να αντέξει η εστίαση»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας Τάσος Γιατράς υπογράμμισε: «Η εστίαση μετά από 2,5 χρόνια, επιστρέφει από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, στην κανονικότητα λειτουργίας της, προ της πανδημίας. Ελπίδα όλων μας, είναι να είναι μόνιμη η επιστροφή ώστε να μπορέσει η εστίαση να αντέξει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και της ανεξέλεγκτης ενεργειακής κρίσης».

 

 

Νίκος Παναγιωτουνάκος, ιδιοκτήτης «Φίκος»: «Να είμαστε ξανά ελεύθεροι»

Με ανακούφιση άκουσε ο κόσμος το γεγονός ότι καταργούνται οι μάσκες στους κλειστούς χώρους, μας επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ανδρικών ενδυμάτων «Φίκος» Νίκος Παναγιωτουνάκος. «Επιτέλους να είμαστε πάλι ελεύθεροι, χωρίς μάσκες και περιορισμούς. Η αγορά πέρασε πολύ δύσκολα την περίοδο της πανδημίας και πλέον όλοι περιμένουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Βέβαια, το κλίμα λόγω της ενεργειακής κρίσης παραμένει βαρύ με τις επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές να έχουν γονατίσει. Εμείς είμαστε δίπλα στους πολίτες και δίνουμε αγώνα με προσφορές και χαμηλές τιμές για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια που υπάρχουν για όλους μας», σημείωσε.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement