Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Λινού στη “Γνώμη” για «Ευλογιά των πιθήκων»-«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βιολογικό όπλο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ύπαρξη κρουσμάτων στον Δυτικό κόσμο η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας την αποδίδει σε μόλυνση των υπαρχόντων κρουσμάτων από ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με νοσούντες ανθρώπους ή ζώα από την συγκεκριμένη νόσο και επισημαίνει ότι η μετάδοση δεν οφείλεται μόνον σε γενετήσια επαφή αλλά ο ιός μεταφέρεται γενικώς από τα σωματικά υγρά αλλά και από τα είδη καθημερινής χρήσης (ρούχα, σεντόνια κ.α) «

Η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες το 1958, όταν υπήρξαν δύο κρούσματα μιας ασθένειας «όπως της ευλογιάς» σε πιθήκους εργαστηρίου- επομένως το όνομα που δόθηκε ήταν «ευλογιά των πιθήκων». Η πρώτη γνωστή μόλυνση ανθρώπου που έγινε γνωστή ήταν το 1970, σε ένα 9χρονο αγόρι σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Κονγκό. Το 2003, είχαμε τα περισσότερα κρούσματα αφού μολύνθηκαν 50 άτομα σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ και μολύνθηκαν είτε από ζώα που μεταφέρθηκαν από την Αφρική και είχαν προσβληθεί από τη νόσο είτε από ανθρώπους που μολύνθηκαν από τα ζώα και μετέφεραν την νόσο σε άλλους ανθρώπους». Η κ. Λινού διευκρινίζει «Δεν είναι αλήθεια ότι μολύνθηκαν μόνο άνδρες και ότι αυτό αφορά σε ομοφυλοφιλική σχέση. Τα κρούσματα είναι και από τα δυο φύλλα και ανέφερα πως μεταφέρεται ο ιός». Όσον αφορά την συμπτωματολογία της νόσου, η ίδια εξηγεί « Η περίοδος επώασης εκτείνεται από 10 ημέρες έως δυο – τρεις εβδομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτούν. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν υψηλό πυρετό, μυαλγίες , ρίγη και κόπωση και διόγκωση των λεμφαδένων Σε όσους από τους μολυνθέντες εξελιχθεί η ασθένεια μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα φλύκταινες με υγρό στο πρόσωπο και τα χέρια που μπορεί να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος». Θεραπεία με φάρμακα δεν υπάρχει για τον συγκεκριμένο ιό παρά μόνον τα εμβόλια κατά της ευλογιάς.Στην Αφρική που η νόσος είναι ενδημική τα άτομα που εκτίθενται στον ιό συχνά λαμβάνουν ένα από τα πολλά εμβόλια κατά της ευλογιάς, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και κατά της ευλογιάς των πιθήκων., αλλά στον Δυτικό κόσμο δεν υπάρχει επάρκεια αυτών των εμβολίων. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ιός έχει φυλαχθεί σε κάποια εργαστήρια για να μπορούν να παραχθούν μαζικά εμβόλια αν παραστεί ανάγκη, ενώ αναπτύσσονται και αντιιικά φάρμακα. Επίσης πάντα ελλοχεύει ο φόβος κάποιος παράφρων να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο ιό σαν βιολογικό όπλο»

Σύμφωνα με την κ. Λινού αν και στην πλειονότητά της η ασθένεια είναι ήπια κάποιος τύπος του ιού μπορεί να αποβεί θανατηφόρος και να έχει θνητότητα έως 10% , ενώ πιστεύεται ότι η νόσηση είναι πιο σοβαρή στα παιδιά. Η ίδια δεν θεωρεί ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία αλλά όλα, όπως τονίζει, μπορούν να συμβούν σε ένα κόσμο που συνεχώς μετακινείται «Αν τα κρούσματα απομονωθούν και οι άνθρωποι του περιβάλλοντος τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής το θέμα θα τεθεί υπό έλεγχο»

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Διακοπή νερού την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στα Ζαρουχλέικα

Δημοσιεύθηκε

στις

Χωρίς νερό θα είναι την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου τμήμα των Ζαρουχλεΐκων ανακοινώνει η ΔΕΥΑΠ.

Λόγω εργασιών αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στα Ζαρουχλέικα, από την ΔΕΥΑΠ ανακοινώνεται ότι  αύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ., θα υπάρξει πλημμελής έως και  πλήρης διακοπή υδροδότησης σε τμήμα της περιοχής, που περικλείεται τις οδούς:

Ζέρβα – Μενελάου – Ωραίας Ελένης – Παπατσώρη

 

Παρακαλούμε να περιορίζεται η κατανάλωση νερού σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Από την Υπηρεσία μας θα καταβληθεί προσπάθεια για μείωση του χρόνου διακοπής υδροδότησης.

Παρακαλούμε για την κατανόηση των συμπολιτών, καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΠ.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δυτική Αχαΐα: Στα ύψη το κοστολόγιο των καλλιεργειών – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Δημοσιεύθηκε

στις

της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Στα προβλήματα των αγροτών της Δυτικής Αχαΐας, συμπεριλαμβάνεται το κοστολόγιο που έχει εκτοξευθεί, καθώς η ενέργεια και  τα λιπάσματα έχουν ανέβει. Οι αγρότες, όπως δηλώνουν στην «Γ», αναγκάζονται να μειώσουν τις καλλιέργειες για να ανταπεξέλθουν.

Για την καλλιέργεια πατάτας το κοστολόγιο κυμαίνεται σε 1000- 1200 ευρώ το στρέμμα. Αν κάποιος δήλα δη, θέλει να κάνει παραγωγή 50 στρεμμάτων, τότε χρειάζεται απαραιτήτως 50.000 ευρώ, για τον σπόρο, τα φάρμακα, τα λιπάσματα, την ενέργεια και τα εργατικά χέρια.

Η πατάτα από την Λακκόπετρα, φεύγει με 50 λεπτά από το χωράφι, αλλά στα μέσα της καλλιεργητικής περιόδου φθάνει τα 20 – 25 λεπτά. Στα ράφια των αγορών φθάνει βέβαια με 90 λεπτά έως και 1,20, λέει ο αγρότης Χρήστος Μπεκίρης.

Ο Μιχάλης Μπεκίρης, ως νέος αγρότης θίγει και αυτός τα ζητήματα που ανακύπτουν από τα τεράστια κόστη κυρίως της ενέργειας αλλά και των λιπασμάτων. Ο Παναγιώτης Φραγκούλιας μας μιλά για την έλλειψη εργατών γης αλλά και τον αγώνα των αγροτών να πληρώσουν τα λιπάσματα και τα φάρμακα που έχουν ανέβει στα ύψη. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ακόμη δεν έχουν δοθεί, όπως λέει.

Ο Βασίλειος Σαλατζάς, παραγωγός πατάτας, μιλά στη «Γ» για το κοστολόγιο που ελλείψει εργατικών χεριών έχει αυξηθεί και κατά τη διάρκεια συγκομιδής φθάνει σε υψηλότατα επίπεδα. Ζητά από το Υπουργείο να μην έρχονται πατάτες εξωτερικού ενώ μένουν απούλητες οι ελληνικές.

Οι καλλιέργεια τομάτας στοιχίζει 5 ευρώ η ρίζα, αν λοιπόν κάποιος παραγωγός θέλει να βάλει 20.000 ρίζες, τότε μοιραία το κόστος εκτοξεύεται στις 100.000 ευρώ. Για αρκετούς αυτή η κίνηση είναι απαγορευτική, καθώς οι οικονομικοί πόροι δεν επαρκούν, ενώ η απόσβεση είναι αβέβαιη.

Στην περίπτωση πατάτας και τομάτας, πρόκειται για καλλιέργειες που εξαρτώνται πλήρως από τις καιρικές συνθήκες, καθώς ο παγετός μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη τη σοδειά και όλα τα έξοδα του παραγωγού να πάνε χαμένα.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Θα βάλω τα μεταξωτά»- Στην Πάτρα αύριο η αγαπητή ερμηνεύτρια για μια μοναδική μουσική εμφάνιση

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η γνωστή και αγαπητή ερμηνεύτρια του έντεχνου ρεπερτορίου και επιτυχιών όπως η υπέροχη μπαλάντα «Θα βάλω τα μεταξωτά», Μελίνα Κανά θα έρθει για μία live μουσική εμφάνιση στην Πάτρα αύριο Παρασκευή.

Η Μελίνα Κανά που έχει εμφανιστεί και άλλες φορές κατά το παρελθόν στην Πάτρα ενώ οι παλιότεροι σίγουρα τη θυμούνται από τις συναυλίες της μαζί με τον Σωκράτη Μάλαμα τη δεκαετία του ’90 στο Κάστρο, αυτή τη φορά θα δώσει το μουσικών παρών μ’ ένα ξεχωριστό live στο Frida bar & live stage στην Γεροκωστοπούλου.

Μαζί της θα είναι ο Αλέξανδρος Κτιστάκης & ο Γιάννης Λίταινας.

Η Μελίνα Κανά, μετά την καλοκαιρινή περιοδεία της – με πάνω από 30 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα – παρέα με τον μοναδικό Αλέξανδρο Κτιστάκη, αλλά & τις γεμάτες παλμό και ενθουσιασμό συναυλίες με τον τραγουδοποιό Θανάση Παπακωνσταντίνου, έρχεται στη Πάτρα.

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια υπόσχεται, με συνοδοιπόρους τον νεαρό τραγουδοποιό από τη Λάρισα, Αλέξανδρο Κτιστάκη και τον επίσης Λαρισαίο τραγουδιστή, Γιάννη Λίταινα, υπόσχεται να μας οδηγήσει και πάλι σε έναν κόσμο μεταξωτό με απάτητα βουνά, με ξωτικά και αερικά, με σαλαμάνδρες και αφρισμένες μπύρες. Σε έναν κόσμο που «αξίζει» και έχει «Σπίθα», όπως η νέα της δισκογραφική δουλειά σε μουσική του ταλαντούχου μουσικού δημιουργού Θέμη Καραμουρατίδη.

Στις αποσκευές της φέρνει ακόμα τραγούδια-σταθμούς από τις συνεργασίες της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Σωκράτη Μάλαμα, μαζί με την ήδη αγαπημένη «Παλιά Πληγή» του «Σασμού» και τα πολυτιμότερα δείγματα της δισκογραφίας της, παρέα με κλασικά κομμάτια του ελληνικού πενταγράμμου.

Ώρα προσέλευσης: 21:00. Ώρα έναρξης: 22:00. Προπώληση: 13 ευρώ. Ταμείο: 15 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων: -Το Θρανίο, -Τρανζίστορ, -Γωνιά του Βιβλίου, -Discover Bookstore, -Viva.gr

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα