Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Λινού στη “Γνώμη” για «Ευλογιά των πιθήκων»-«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βιολογικό όπλο»

Published

on

Την ύπαρξη κρουσμάτων στον Δυτικό κόσμο η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας την αποδίδει σε μόλυνση των υπαρχόντων κρουσμάτων από ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με νοσούντες ανθρώπους ή ζώα από την συγκεκριμένη νόσο και επισημαίνει ότι η μετάδοση δεν οφείλεται μόνον σε γενετήσια επαφή αλλά ο ιός μεταφέρεται γενικώς από τα σωματικά υγρά αλλά και από τα είδη καθημερινής χρήσης (ρούχα, σεντόνια κ.α) «

Η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες το 1958, όταν υπήρξαν δύο κρούσματα μιας ασθένειας «όπως της ευλογιάς» σε πιθήκους εργαστηρίου- επομένως το όνομα που δόθηκε ήταν «ευλογιά των πιθήκων». Η πρώτη γνωστή μόλυνση ανθρώπου που έγινε γνωστή ήταν το 1970, σε ένα 9χρονο αγόρι σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Κονγκό. Το 2003, είχαμε τα περισσότερα κρούσματα αφού μολύνθηκαν 50 άτομα σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ και μολύνθηκαν είτε από ζώα που μεταφέρθηκαν από την Αφρική και είχαν προσβληθεί από τη νόσο είτε από ανθρώπους που μολύνθηκαν από τα ζώα και μετέφεραν την νόσο σε άλλους ανθρώπους». Η κ. Λινού διευκρινίζει «Δεν είναι αλήθεια ότι μολύνθηκαν μόνο άνδρες και ότι αυτό αφορά σε ομοφυλοφιλική σχέση. Τα κρούσματα είναι και από τα δυο φύλλα και ανέφερα πως μεταφέρεται ο ιός». Όσον αφορά την συμπτωματολογία της νόσου, η ίδια εξηγεί « Η περίοδος επώασης εκτείνεται από 10 ημέρες έως δυο – τρεις εβδομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτούν. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν υψηλό πυρετό, μυαλγίες , ρίγη και κόπωση και διόγκωση των λεμφαδένων Σε όσους από τους μολυνθέντες εξελιχθεί η ασθένεια μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα φλύκταινες με υγρό στο πρόσωπο και τα χέρια που μπορεί να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος». Θεραπεία με φάρμακα δεν υπάρχει για τον συγκεκριμένο ιό παρά μόνον τα εμβόλια κατά της ευλογιάς.Στην Αφρική που η νόσος είναι ενδημική τα άτομα που εκτίθενται στον ιό συχνά λαμβάνουν ένα από τα πολλά εμβόλια κατά της ευλογιάς, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και κατά της ευλογιάς των πιθήκων., αλλά στον Δυτικό κόσμο δεν υπάρχει επάρκεια αυτών των εμβολίων. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ιός έχει φυλαχθεί σε κάποια εργαστήρια για να μπορούν να παραχθούν μαζικά εμβόλια αν παραστεί ανάγκη, ενώ αναπτύσσονται και αντιιικά φάρμακα. Επίσης πάντα ελλοχεύει ο φόβος κάποιος παράφρων να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο ιό σαν βιολογικό όπλο»

Σύμφωνα με την κ. Λινού αν και στην πλειονότητά της η ασθένεια είναι ήπια κάποιος τύπος του ιού μπορεί να αποβεί θανατηφόρος και να έχει θνητότητα έως 10% , ενώ πιστεύεται ότι η νόσηση είναι πιο σοβαρή στα παιδιά. Η ίδια δεν θεωρεί ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία αλλά όλα, όπως τονίζει, μπορούν να συμβούν σε ένα κόσμο που συνεχώς μετακινείται «Αν τα κρούσματα απομονωθούν και οι άνθρωποι του περιβάλλοντος τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής το θέμα θα τεθεί υπό έλεγχο»

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement