Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Μπακογιάννης: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ωθεί την Ε.Ε σε αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Συγκροτημένη, ανθρώπινη, ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική -τώρα- προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα αυξημένα μεταναστευτικά ρεύματα τα επόμενα χρόνια, ζήτησε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, σε Συνέδριο με θέμα «Αντιμετώπιση της Μεταναστευτικής Πρόκλησης, Ευρωπαϊκές απαντήσεις και υποστήριξη των πόλεων» -σε πάνελ με συνομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Τις παρεμβάσεις τους παρακολούθησαν ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, εκπρόσωποι κρατικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι η Ε.Ε όχι μόνο αδυνατεί να διαμορφώσει μια κοινή θέση επειδή αναλίσκεται σε «χαμένες εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των κυβερνήσεων», αλλά αδυνατεί να συμφωνήσει ακόμη και σε βραχυπρόθεσμα μέτρα.

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο σε όλους, είναι ένα ευγενές αλλά κατά κάποιο τρόπο ουτοπικό ανθρωπιστικό όραμα. Είναι ανέφικτο. Τελεία. Όσο και μια «Ευρώπη φρούριο» με κλειστά κέντρα φιλοξενίας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια είναι απολύτως αδιανόητη. Μια Ευρώπη με ισχυρές, δίκαιες και ολοκληρωμένες πολιτικές, ωστόσο, είναι τόσο εφικτή, όσο και απαραίτητη», σημείωσε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Όπως ανέφερε, η Ευρώπη «συνεχίζει να επιλέγει τον πολιτικό και γεωγραφικό κατακερματισμό έναντι της ενότητας» και εξαιτίας αυτού η μια αποτυχημένη προσπάθεια διαδέχεται την άλλη «για μια ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα». Χαρακτήρισε, μάλιστα, αναχρονιστικό και παράλογο τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος ορίζει ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να μένουν στη χώρα εισόδου.

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κ. Μπακογιάννης υπενθύμισε ότι μέχρι τον πόλεμο της Ουκρανίας, η χώρα μας -μαζί με την Ιταλία- δέχθηκε τους περισσότερους αιτούντες άσυλο, ωστόσο οι εκκλήσεις της για ουσιαστική αλληλεγγύη και οι προτάσεις για δίκαιο επιμερισμό του βάρους ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε δεν εισακούστηκαν.

Αναγνώρισε ότι η ενίσχυση των ευρωπαϊκών συνόρων σε χώρες όπως στην Ελλάδα και την Ιταλία και προσφάτως στη Λιθουανία είναι μια πρόοδος και ένα δυνατό μήνυμα σε όσους «κυνικά εργαλειοποιούν τον πόνο και την ταλαιπωρία των συνανθρώπων μας, είτε πρόκειται για την Τουρκία -όπως πριν από μερικά χρόνια- είτε για τη Λευκορωσία, πριν από λίγους μήνες». Εξήγησε, πάντως, ότι αυτό δεν αρκεί.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Όσα χρήματα κι αν ξοδεύει η Ευρώπη για τα σύνορά της, γιατί σε αυτό συμφωνούν όλοι, αυτό δε μπορεί να αποτελεί άλλοθι ή δικαιολογία για την αδυναμία και την ανικανότητά μας».

Εκτίμησε ότι η τραγωδία του πολέμου στην Ουκρανία σπρώχνει την Ε.Ε ευρύτερα στη μεταρρύθμιση και την αλλαγή και πως μπορεί να μειώσει τον σκεπτικισμό ευρωπαϊκών χωρών που αντιδρούν στις αναγκαίες αλλαγές της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει την οπτική χωρών, που αντιμετώπιζαν τη μετανάστευση με σκεπτικισμό. Η Πολωνία για παράδειγμα, παραδοσιακά σκληροπυρηνική, έχει δεχθεί ένα τεράστιο κύμα Ουκρανών προσφύγων. Πριν από λίγες μέρες, ο φίλος μου, ο δήμαρχος της Βαρσοβίας, ζήτησε από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε να δημιουργηθεί μια κεντρική πλατφόρμα μετεγκατάστασης εκτοπισμένων Ουκρανών, καθώς ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε κατά 15%», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

«Η αλληλεγγύη, βλέπετε, είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Με άλλα λόγια, ο πόλεμος ήδη επιταχύνει αλλαγές στην Ε.Ε. και είμαστε όλοι αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε σε νέες πραγματικότητες» ανέφερε.

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των πόλεων, ως του εγγύτερου δημοκρατικού θεσμού στον πολίτη, ως προς τη σχεδίαση των νέων πολιτικών για τη μετανάστευση και το προσφυγικό.

«Τα 2/3 του συνολικού αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα, κατοικούν στη μητροπολιτική περιφέρεια Αθηνών. Μπορούν να σχεδιαστούν πολιτικές από “πάνω προς τα κάτω” στα γραφεία, αλλά υλοποιούνται από “κάτω προς τα πάνω”. Στον δρόμο», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι πόλεις είναι φυσικά εργαστήρια πολιτικών και καινοτομίας. Δε μιλάμε απλά για τις ανάγκες χαρτογράφησης, τα κενά, τις τάσεις και τις προκλήσεις, αλλά και για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι στόχος και της Αθήνας είναι να γίνει μια «συμπεριληπτική και ανθεκτική» πρωτεύουσα, ώστε «να καλύπτει τις ανάγκες όλων και να επωφελείται από τις δεξιότητες όλων των κατοίκων της».

«Αποτελούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς μεταβαίνουμε τώρα από την υποδοχή στην ένταξη και ταυτόχρονα βαδίζουμε στη μετάβαση από μια ημιμόνιμη κατάσταση διαχείρισης κρίσεων, σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές».

Το Συνέδριο διοργάνωσε το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Σπουδών – Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Ινστιτούτο Κοινωνιολογικών Ερευνών “Dusan Sidjansik”.

Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Νέα καταγγελία – «Άρπαξαν την περιουσία της μάνας μου»

Δημοσιεύθηκε

στις

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου, με 28χρονη να υποστηρίζει σήμερα πως λειτουργεί «κύκλωμα» που εκμεταλλεύτηκε την άρρωστη μητέρα της και τώρα της παίρνει το σπίτι.

Η 28χρονη, που διατήρησε την ανωνυμία της, μίλησε στον ΑΝΤ1, και είπε ότι δύο μήνες πριν πεθάνει η μητέρα της έκανε μια διαθήκη στην οποία την αποκλήρωσε επειδή τη χτυπούσε και της φερόταν βίαια.

Στη διαθήκη αυτή άφηνε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της -δηλαδή δύο σπίτια, αυτοκίνητο και μια μηχανή- στην Κιβωτό του Κόσμου.

Η νεαρή υποστηρίζει ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν σχετικές καταγγελίες στην αστυνομία.

Είπε δε, πως λίγο μετά από το θάνατο της μητέρας της, δύο άνδρες που είχαν εξουσιοδοτηθεί από την πρεσβυτέρα πήγαν στο σπίτι της, έβγαλαν φωτογραφίες και της ανακοίνωσαν ότι πρέπει να το εγκαταλείψει.

Απολύσεις στελεχών της Κιβωτού από το νέο Δ.Σ.

Την ίδια ώρα, ξεκίνησε η αξιολόγηση του προσωπικού στην «κιβωτό του κόσμου» από το νέο ΔΣ και ήδη τουλάχιστον 5 άτομα μεταξύ των οποίων το δεξί χέρι του πατέρα Αντώνιου και διευθυντή της οργάνωσης είδαν την έξοδο από τη ΜΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός του Ιρακινού, ανάμεσα στους απολυμένους είναι και ο Πασχάλης, τον οποίο, μιλώντας πριν λίγες ημέρες στον Skai.gr η μητέρα τριών πρώην τροφίμων στην Κιβωτό, τον είχε κατονομάσει ως έναν από τους ανθρώπους που είχαν συμμετοχή σε κακοποιητικες συμπεριφορές εις βάρος των παιδιών.

Οι απολύσεις τους έγιναν μετά από ομόφωνη απόφαση της νέας διοίκησης.

Έρευνα για «μαύρο» χρήμα και παράνομο πλουτισμό

Στον πυρήνα της υπόθεσης της «Κιβωτού του Κόσμου» μπαίνει πια η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς θα ερευνήσει το ενδεχόμενο διακίνησης «μαύρου χρήματος», αλλά και το ενδεχόμενο παράνομου πλουτισμού του π. Αντώνιου και της πρεσβυτέρας.

Τα επόμενα 24ωρα οι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας θα έχουν στα χέρια τους την κίνηση των προσωπικών λογαριασμών του ζεύγους για τα τελευταία πέντε χρόνια.

Δεν ενδιαφέρει τις αρχές το υπόλοιπο των λογαριασμών, το οποίο έτσι κι αλλιώς αγγίζει δυσθεώρητα ύψη. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η εισροή χρημάτων και εάν από τους λογαριασμούς αυτούς έφευγαν χρήματα και γινόταν μεταφορά μεγάλων ποσών.

Επίσης, η Οικονομική Αστυνομία περιμένει την εντολή του οικονομικού εισαγγελέα για τη διενέργεια νέας προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ ο δικαστικός λειτουργός θα είναι αυτός που θα καθορίσει ποια θα είναι αυτά τα αδικήματα.

CNN GREECE

Περισσότερα

Ελλάδα

Tus Airways: Ξεκινούν πτήσεις Αθήνα – Τελ Αβίβ τρεις φορές την εβδομάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκινούν στις 14 Δεκεμβρίου οι πτήσεις Αθήνα – Τελ Αβίβ από την κυπριακή εταιρεία Tus Airways, που θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

Επιπλέον στο χειμερινό πρόγραμμα της εταιρείας συγκαταλέγεται η πτήση Λάρνακα-Ηράκλειο, η οποία εγκαινιάζεται στις 16 Δεκεμβρίου.

Η κυπριακή εταιρεία στο θερινό της πρόγραμμα πρόκειται να εμπλουτίσει τις συνδέσεις της προς την Ελλάδα από το Ισραήλ, με πτήσεις προς 3 ελληνικούς προορισμούς.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα διατηρήσει από το Ισραήλ, το Αθήνα-Τελ Αβίβ, προσθέτοντας το Ηράκλειο-Τελ Αβίβ και το Πρέβεζα-Τελ Αβίβ, ενώ από την Κύπρο θα διατηρήσει το Λάρνακα-Ηράκλειο.

«Η TUS αναμένεται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του θερινού προγράμματός της να προσθέσει κι άλλους προορισμούς στην Ελλάδα», σύμφωνα με την Marketing Director της TUS Airways, Κική Χάιδα.

Όσον αφορά την ισραηλινή αγορά και με βάση τα στοιχεία από το αεροδρόμιο της Αθήνας, έφτασε στα τέλη Νοεμβρίου στις 515 χιλιάδες επιβάτες, έχοντας ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με την διευθύντρια Marketing του αεροδρομίου της Αθήνας Ιωάννα Παπαδοπούλου, «από το 2014 μέχρι τώρα η ισραηλινή αγορά έχει διψήφια αύξηση και όπως προκύπτει και από τα στοιχεία των ξενοδόχων θα είναι η πρώτη αγορά για τα Χριστούγεννα στην Αθήνα».

Περισσότερα

Ελλάδα

Κρήτη: Θρήνος στη κηδεία της 21χρονης Έμμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η τελευταία πράξη του δράματος, για την 21χρονη Εμμανουέλα που έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε και στη συνέχεια την εγκατέλειψαν αιμόφυρτη στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη, «γράφεται» σήμερα, με την κηδεία της που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με βαθιά θλίψη και οδύνη, συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν την άτυχη κοπέλα, στα Χανιά, μη μπορώντας να πιστέψουν πως «χάθηκε» τόσο άδικα και μέσα σε λίγα λεπτά. Η κηδεία της Έμμας, όπως την φώναζαν οι δικοί της άνθρωποι, θα γίνει από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεράσιμου Νεοκούρου, ενώ η ταφή της άτυχης φοιτήτριας θα γίνει στο κοιμητήριο του Ι.Ν. Παναγίας.

Η σορός της βρίσκεται στο ναό από τις 10 το πρωί.

Δείτε εικόνες:

KHDEIA-21XRONH-EMMA4
KHDEIA-21XRONH-EMMA5
Ο θάνατος της άτυχης φοιτήτριας από τα Χανιά, που εγκαταλείφθηκε από τον ασυνείδητο οδηγό αιμόφυρτη στην άσφαλτο, έχει συγκλονίσει τους πάντες όχι μόνο για τον άδικο χαμό της αλλά και για την γενναιότητα και την μεγαλοψυχία που έδειξαν οι γονείς της και δώρισαν τα όργανα του παιδιού τους δίνοντας ζωή σε άλλους ανθρώπους.

Το μήνυμα της μητέρας της Έμμας στην 40χρονη λήπτρια- «Πήρε μια καρδιά λιονταρίσια, από ατόφιο χρυσάφι»

H καρδιάς της 21χρονης Έμμας που έπεσε θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη στη Θεσσαλονίκη χτυπά πλέον σε άλλο σώμα. Παρά το χαμό του παιδιού τους οι γονείς της νεαρής κοπέλας είναι εκεί για να προσφέρουν τη «ζωή» διαμέσου της 21χρονης, καθώς για τους ίδιους με αυτό τον τρόπο το παιδί τους θα συνεχίσει να ζει.

Η μητέρα της 21χρονης φοιτήτριας στέλνει ένα συγκλονιστικό μήνυμα στη γυναίκα στην οποία χτυπά πλέον η καρδιά της κόρης της, αναφέροντας ότι «μέσω αυτής το παιδί μου δεν έχει χαθεί». Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία να τη συναντήσει και να την αγκαλιάσει, όπως θα έκανε με το παιδί της.

Η διαδικασία μεταμόσχευσης των «δώρων ζωής» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και πλέον, σε μια 40χρονη μητέρα στο Ωνάσειο -ήταν στο τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας– χτυπά η καρδιά της Εμμανουέλας.

Η μητέρα της 21χρονη έστειλε μήνυμα μέσω του Open στη 40χρονη γυναίκα, τονίζοντας ότι: «Για αυτή τη μητέρα που πήρε την καρδιά του παιδιού μου θέλω να ξέρει ότι είναι διπλά τυχερή, όχι μόνο γιατί βρέθηκε μια συμβατή καρδια, αλλα γιατί δεν πήρε την οποιαδήποτε καρδιά. Πήρε μια καρδιά ατόφιο χρυσάφι, μια καρδιά που χτυπούσε μόνο για να κάνει το καλό, μια καρδιά που ήξερε μόνο να αγαπά».

Η ίδια συνεχίζοντας, τόνισε: «Θέλω να την παρακαλέσω να την προσέχει σαν τα μάτια της ώστε να συνεχίσει να χτυπάει για πολλά χρόνια ακόμα. Να τη χρησιμοποιεί μόνο για να κάνει καλό και αν ποτε για κάποιο λόγο λυγίζει να σκέφτεται οτι η καρδιά που χτυπάει μέσα της είναι μια καρδιά λιονταρίσια, άνηκε στο πιο δυνατό, χαμογελαστό και αισιόδοξο γεμάτο ενέργεια και πείσμα πλάσμα που κατάφερνε ότι έβαζε στόχο. Να χαμογελάει πάντα και να χαίρεται κάθε δευτερόλεπτο με τους ανθρώπους που αγαπάει κυρίως με το παιδάκι της γιατί, όπως σίγουρα ξέρει, τίποτα δεν είναι δεδομένο».

Η μητέρα της Εμμανουέλας εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία να αγκαλιάσει τη νεαρή μητέρα που πλέον θα ζει με την καρδιά της κόρης της. «Θα ήθελα να της πω ένα ευχαριστώ γιατί μέσω αυτής το παιδί μου δεν έχει χαθεί και οτι κάποια στιγμή θα ήθελα, αν θα το επιθυμούσε και αυτή, να την αγκαλιάσω όπως αγκάλιαζα το παιδί μου. Από την πιο περήφανη μαμά του κόσμου!».

Σε έναν 62χρονο από τα Γρεβενά μεταμοσχεύτηκε το ήπαρ της Έμμας. Μια καλύτερη ζωή περιμένει και δύο άλλες γυναίκες, μια 55χρονη στο Λαϊκό και μία 52χρονη στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στις οποίες μεταμοσχεύτηκαν οι νεφροί της φοιτήτριας.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα