Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κατεβάζουν ρολά τα διαγνωστικά κέντρα-Με κυρώσεις προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας ενόψει των κινητοποιήσεων από 26-28 Μαΐου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε τριήμερες κινητοποιήσεις προχωρούν οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί) όλης της χώρας από την προσεχή Τετάρτη μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή (26- 28 Μαΐου). Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι γιατροί της Πάτρας και μάλιστα τον αγώνα τους στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών δομών διαμαρτύρονται για τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που επιβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σε επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό, το συντονιστικό τους όργανο επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια τον κλάδο ταλανίζει το clawback και ότι καμία προσπάθεια δεν έχει καρποφορήσει.

“Κανείς μέχρι στιγμής δεν ‘έχει θέσει το δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων’ για τη λύση αυτού του γόρδιου δεσμού, τουναντίον, διαχρονικά όλα τα συναρμόδια Υπουργεία υπεκφεύγουν της επίλυσής του, βρίσκοντας προσωρινές λύσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν το λύνουν”, αναφέρεται στην επιστολή.

Όπως επισημαίνεται, το clawback εφαρμόστηκε με νομοθετική ρύθμιση το 2013, ως ένα μέτρο συγκράτησης των δαπανών και εξορθολογισμού τους, λόγω και των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που βίωνε τότε η χώρα μας με την εφαρμογή μνημονίων. Από τότε, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί προκειμένου να γίνει πραγματική αξιολόγηση των αναγκών των πολιτών και να χρηματοδοτηθεί με το αναλογούν ποσό ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, το πρόβλημα κλιμακώθηκε, αυξάνοντας δραματικά το ποσό που δεν μπορεί να καλύψει κάθε μήνα ο ΕΟΠΥΥ, άρα και τις υποχρεωτικές επιστροφές από τις ιδιωτικές δομές: “Σε συνδυασμό με τη συσσώρευση του claw back των προηγούμενων ετών, η περικοπή που υφιστάμεθα ξεπερνάει το 45% της μηνιαίας δαπάνης που υποβάλλουμε στον ΕΟΠΥΥ προ φόρων”, αναφέρουν.

Σύμφωνα με τους γιατρούς και τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων, έχουν πραγματοποιηθεί αναρίθμητες συσκέψεις με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος κατανοεί πλήρως την οικονομική ασφυξία που προκαλεί το μέτρο του clawback, αλλά εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών δεν υπάρχει καμία διάθεση για επιπλέον χρηματοδότηση.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Ζητούν:

-“Κούρεμα” των τεχνητών χρεών που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013 – 2021, όπως έχει γίνει και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και προσφάτως με την επιστρεπτέα προκαταβολή (που ορθώς έγινε) και που ήταν δάνειο και όχι τεχνητό χρέος και

-Περιορισμό του clawback με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος). Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να εκτελούνται μόνον οι εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ.


Ροή ειδήσεων

Advertisement