Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σεμινάριο για Λογιστές – Φοροτεχνικούς στον Πολυχώρο Ρoyal στην Πάτρα

Published

on

Απαντήσεις για το σύνολο των θεμάτων που ρυθμίζει το τελευταίο σχέδιο μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων (Νόμος 4808/2021) με βασικότερα εξ αυτών τους νέους τρόπους διευθέτησης του χρόνου εργασίας, την θέσπιση της τηλε-εργασίας και την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, δόθηκαν στη διάρκεια του Σεμιναρίου της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ Αχαΐας) το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/5/2022 στον πολυχώρο Ρoyal στην Πάτρα.

Εισηγητής ήταν ο Βασίλη Πρασσάς, Σύμβουλος Εργασιακών Θεμάτων ο οποίος εστίασε στην διάταξη που δίδει το δικαίωμα σε εργαζόμενο και εργοδότη να ρυθμίσουν το 8ωρο, διατηρώντας το 40ωρο σε εβδομαδιαία βάση, το ζήτημα της έγκαιρης δήλωσης της εβδομαδιαίας υπερεργασίας και την αποφυγή των «τσουχτερών» προστίμων που επισείουν τυχόν παρατυπίες.

Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, η αγορά εργασίας εισέρχεται για τα καλά στην νέα «ψηφιακή εποχή», γεγονός που αυξάνει και τις υποχρεώσεις τόσο για εργοδότες όσο βέβαια και για λογιστές.

Ένα από τα κύρια ζητήματα που αναλύθηκαν είναι η θεσμοθέτηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Όπως είναι γνωστό, από την 1/6/2022 ξεκινά η απογραφική διαδικασία του Ωραρίου Απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, ο εργοδότης θα δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τη σχέση εργασίας, το ωράριο (σταθερό εβδομαδιαίο ή μεταβαλλόμενο ανά ημέρα), υπερωρίες και άδειες.

Οι εργαζόμενοι θα έχουν στο μέλλον άμεση πρόσβαση στο ψηφιακό Ημερολόγιο Εργασίας μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ». Η Κάρτα Εργασίας κάθε υπαλλήλου θα είναι διαθέσιμη μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή για φορητές συσκευές «myErgani».

Η απογραφική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2022 για όλες τις επιχειρήσεις. Τράπεζες και Σούπερ Μάρκετ θα πρέπει να την έχουν ολοκληρώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου. Επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν σύστημα ωρομέτρησης θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με τον νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας.

Στη διάρκεια του Σεμιναρίου της ΕΛΦΕΕ Αχαϊας αναλύθηκαν ακόμη το ζήτημα της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού και ότι αυτό επηρεάζει σε επίπεδο ημερομισθίων και αποζημιώσεων, οι αλλαγές στις άδειες και την αποζημίωση των αργιών κά.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε νέες συμβάσεις και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για Επισιτιστικές και Εποχικές Επιχειρήσεις ενόψει έναρξης της θερινής περιόδου.

Όσον αφορά την τηλε-εργασία ο εργοδότης θα μπορεί να την εισάγει όταν συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας και ο εργαζόμενος να την δηλώνει μονομερώς για λόγους υγείας.

Οι τηλ-εργαζόμενοι αποκτούν ρητά δικαίωμα αποσύνδεσης δηλαδή δικαιώματος να μην απαντούν σε mail, SMS, και κλήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας τους!

Στις αλλαγές του  Ν. 4808/2021 η άδεια πατρότητας με αποδοχές, η γονική άδεια για κάθε γονέα με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και το δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων (π.χ. τηλεργασία) για γονείς και φροντιστές ανηλίκων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement