Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: «Πράσινο» φως για την αξιοποίηση της πρώην Χαρτοποιϊας Λαδόπουλου από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ  

Δημοσιεύθηκε

στις

H Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ  ενέκρινε τη Δευτέρα τρία νέα έργα ΣΔΙΤ συνολικού κόστους επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ, ανάμεσα στα οποία και η  αξιοποίηση του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα.

«Τα έργα που εγκρίναμε σήμερα ως Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενισχύουν σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες όχι μόνο μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας αλλά και μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή αλλά και κατά τη λειτουργία των σημαντικών αυτών έργων», ανέφερε σε δηλώσεις του, το αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Το εργοστάσιο Λαδόπουλου υπήρξε για σχεδόν έξι δεκαετίες ένα σύμβολο της βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης. Ξεκίνησε τις δραστηριότητες της το 1928 και εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες χαρτοβιομηχανίες των Βαλκανίων. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έβαλε λουκέτο.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου εγκαταλείφθηκε και ένα μικρό τμήμα του χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2006 αλλά και για την εξυπηρέτηση υπηρεσιών του Δήμου Πάτρας.

Ο Δήμος Πατρέων είναι κάτοχος ενός ακινήτου (οικοπέδου με κτιριακές εγκαταστάσεις) επιφανείας του οικοπέδου 53.466,07 τ.μ. και 44.751 τ.μ. επιφανείας κτιρίων. Στον ανωτέρω χώρο προστέθηκε και το κτίριο του Εργοστασίου Τέχνης.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ακινήτου και της νότιας περιοχής της πόλης, ο Δήμος Πάτρας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμφώνησαν να προωθήσουν την αξιοποίηση του ακινήτου μέσω παραχώρησής για 30 χρόνια από τον Δήμο στην Περιφέρεια.

Επίσης, το Περιφερειακό  Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ψήφισε υπέρ του σχεδίου ανάπτυξης χρήσεων του πρώην εργοστασίου.

Το σενάριο που έχει προκριθεί απ’ το Δήμο Πατρέων δομείται στη βάση της απόδοσης μεγαλύτερης επιφάνειας κοινοχρήστων χώρων μέσω της δημιουργίας ενός Ενιαίου Πάρκου Αναψυχής που θα λειτουργεί ως πόλος έλξης, μνήμης και διασύνδεσης της πόλης με τη θάλασσα.

Θα εξυπηρετεί το σύνολο των αναγκών των φορέων και θα εξασφαλίζει τη λειτουργική βιωσιμότητα της αξιοποίησης. Ουσιαστικό στόχος είναι η δημιουργία μιας μικρής πόλης με ένα αναγνωρίσιμο βιομηχανικό στυλ επαναχρησιμοποιώντας τα παλιά υλικά και δίνοντας της νέες πινελιές με βάση το πράσινο και το τσιμέντο. Ο κόσμος θα επισκέπτεται την περιοχή για δουλειά, για άθληση, για ψυχαγωγία.

Ειδικότερα, το αρχικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός πάρκου 5.000 τ.μ. με πράσινο, νερό, παιχνίδια, καθιστικά, στεγασμένη περιοχή με καντίνες, αλέα δέντρων και φυσικά τα διατηρητέα στοιχεία του συγκροτήματος που αναδεικνύονται με το σωστό φωτισμό. Το πάρκο αυτό ενώνεται νοητά μέσω του υγρού στοιχείου με την νέα πλατεία διοίκησης, στο κέντρο του συγκροτήματος.

Μία ξύλινη γέφυρα – πάρκο ξεκινάει από την είσοδο των πεζών στην οδό Δυμαίων  αγκαλιάζει περιμετρικά το κτίριο καινοτομίας και δημιουργεί μια νέα ζώνη περιπάτου και αναψυχής σε ένα ψηλότερο επίπεδο με θέα τη θάλασσα, που διασχίζει όλο το συγκρότημα και επικοινωνεί με το επίπεδο του συγκροτήματος στο τέλος της γέφυρας με ράμπα.

Όλη αυτή η ζώνη και στα δυο της επίπεδα είναι χώρος όπου υπάρχουν χρήσεις εξυπηρέτησης και αναψυχής όπως καφέ, εστιατόρια, καταστήματα αλλά και χώροι πολιτισμού, πάρκα, καθιστικά και ένας υπαίθριος χώρος αμφιθεάτρου. Είναι η περιοχή που δίνει ζωή στο συγκρότημα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.  Επιπλέον εντός της εγκατάστασης δημιουργείται ποδηλατική διαδρομή για την ενίσχυση της χρήσης των ποδηλάτων και για λόγους αναψυχής, διαχωρισμένη από τους χώρους κίνησης των πεζών.

Με βάση το προκαταρκτικό σχέδιο η υφιστάμενη δόμηση με μικρές προσθήκες εξυπηρετεί τις ανάγκες για να στεγάσει υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Βιομηχανικού Μουσείου, του πολυχώρου καινοτομίας και άλλες χρήσεις, όπως επίσης υπηρεσίες εστίασης κ.α., ενώ απαιτείται νέα δόμηση για τη στέγαση της 6ης ΥΠΕ, του Μουσικού Σχολείου, Βρεφονηπιακού Σταθμού και Υπηρεσιών Διοίκησης.

Η λογική του σχεδιασμού διέπεται από το στόχο να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο, βιώσιμο και τεχνολογικά προηγμένο κτιριακό συγκρότημα, που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής, θα εκμεταλλεύεται στο μέγιστο δυνατό τα υφιστάμενα, υψηλής αρχιτεκτονικής σημασίας, κτίρια, θα συνδέεται και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό σε μια λογική ανοικτού πάρκου.


Ροή ειδήσεων

Advertisement