Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Βραδυφλεγής βόμβα τα ακαθάριστα οικόπεδα-Τρόμος από τις φλόγες που ξεπηδούσαν από οικοπεδική έκταση, μέρος της οποίας ανήκει στον Δήμο

Δημοσιεύθηκε

στις

THΣ ΕΛΕΝΗΣ Α. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Οι φλόγες που ξεπηδούσαν από το ακαθάριστο οικόπεδο, μέρος του οποίου ανήκει και στον Δήμο Πατρέων, σε απόσταση αναπνοής από τις πολυκατοικίες, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της Αγυιάς.

Τα ακαθάριστα από χόρτα οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στο αστικό συγκρότημα φαντάζουν ως «βραδυφλεγής βόμβα» για τους ημιαστικούς και περιφερειακούς κυρίως δήμους για την περίοδο της αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία, τα σκουπίδια και τα ξερά χόρτα αλλά και η απροσεξία των πολιτών εγκυμονούν κινδύνους για το καλοκαίρι.

Μέχρι τις 30 Απριλίου οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων έπρεπε να είχαν καθαρίσει τις ιδιοκτησίες τους, σύμφωνα με την σχετική διάταξη, όμως, στην αχαϊκή πρωτεύουσα υπάρχουν πολλές μικρές «ζούγκλες».

Πέραν από κοινόχρηστους χώρους που έχουν «καλυφθεί» από τα ξερά χόρτα, υπάρχουν και αρκετοί ιδιωτικοί οικοπεδικοί χώροι που έχουν μετατραπεί σε δάσος και αποτελούν απειλή κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

«Ένα τσιγάρο αρκεί για να φουντώσουν τα ξερά χόρτα και να καούμε…» αναφέρουν οι πολίτες, οι οποίοι τρέμουν στην ιδέα τι μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι.

Αφορμή αποτέλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε από αμέλεια, προχθές λίγο μετά τις 10 το βράδυ, σε οικοπεδικό χώρο με καλαμιές, ξερά χόρτα και σκουπίδια, στη συμβολή των οδών Μακαρίου και Κερύνειας, σε κοντινή απόσταση από το γήπεδο της Παναχαϊκής κοντά στις γραμμές του ΟΣΕ.

Μέσα σε λίγα λεπτά είχε «λαμπαδιάσει» το οικόπεδο και οι κάτοικοι πήραν τα λάστιχα και άρχισαν να ρίχνουν νερό μέχρις ότου να φθάσουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ η κατάσταση από τους έντονους καπνούς ήταν αποπνικτική.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σήμανε συναγερμός και κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις για να σβήσουν την φωτιά.

Οκτώ οχήματα της Πυροσβεστικής με 20 πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο, περικύκλωσαν τον οικοπεδικό χώρο και έθεσαν άμεσα υπό έλεγχο τις φλόγες, με την καμένη έκταση να υπολογίζεται σε ένα στρέμμα.

Στο σημείο έσπευσαν ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας υποστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ενώ το έργο κατάσβεσης συντόνιζε ο διοικητής της Π.Υ. Αχαΐας Βασίλης Σολδάτος.

Ροή ειδήσεων

Advertisement