Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Δεν υπάρχει ανησυχία διασποράς

Καθησυχαστικοί ως προς την κατάσταση και την πορεία της ασθενούς με λέπρα στο ΠΓΝΠ, εμφανίζονται ο Καθηγητής Παθολογίας /Λοιμωξιολογίας ο Μάρκος Μαραγκός και η Καθηγήτρια Δερματολογίας Σοφία Γεωργίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο ΠΓΝΠ νοσηλεύεται περιστατικό της ξεχασμένης στον Δυτικό κόσμο νόσου Hansen (λέπρας). Το περιστατικό σύμφωνα με την κλινική εικόνα και την συμπτωματολογία αφού απομονώθηκε ετέθη υπό διερεύνηση με διεπιστημονική συνεργασία του Τμήματος Λοιμώξεων και ειδικότερα του Καθηγητή Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας/Δντή της Παθολογικής Κλινικής Μάρκου Μαραγκού, της Δερματολογικής Κλινικής υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας Δερματολογίας Σοφίας Γεωργίου. Η «Γ» απευθύνθηκε στον Δ/ντή της Παθολογικής Κλινικής Καθηγητή Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας Μάρκο Μαραγκό προς διευκρίνηση του περιστατικού της σπάνιας για την σύγχρονη εποχή νόσου «Το Τμήμα Λοιμώξεων, η Δερματολογική Κλινική υπό την Καθηγήτρια Σοφία Γεωργίου, το παθολογοανατομικό εργαστήριο υπό την Καθηγήτρια Ελένη Κουρέα, το Μικροβιολογικό Εργαστήριο υπό την κα Παληογιάνννη και το Οφθαλμολογικό Τμήμα υπό την Αρτέμιδα Εξάρχου σε απόλυτη συνεργασία με βάση το ιστορικό και τα εργαστηριακά αποτελέσματα προέβημεν στην διάγνωση . Επιπρόσθετα διάγνωση επαληθεύτηκε πλήρως με τον ειδικό μοριακό έλεγχο που διεξήχθη στον Νοσοκομείο Αττικόν» Στο ερώτημα ποια η κατάσταση της υγείας της ασθενούς ο Καθηγητής Μαραγκός εμφανίστηκε καθησυχαστικός «Η ασθενής είναι σε καλή κατάσταση βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση στην Δερματολογική Κλινική και της χορηγείται η ενδεδειγμένη θεραπεία. Έχει ενημερωθεί σχετικά ο ΕΟΔΥ και η 6η ΥΠΕ. Είναι αλήθεια ότι μας εξέπληξε το περιστατικό μιας νόσου που έχει σχεδόν ξεχαστεί».

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Δερματολογίας Σοφία Γεωργίου απάντησε με σαφήνεια στα ερωτήματα της «Γ» Πως διεγνώσθη η νόσος στην ασθενή; -Εγείρει ανησυχία διασποράς η νόσος του Hansen(Λέπρα); Πόσο σοβαρά είναι η υπό θεραπεία ασθενής; Πως μεταδίδεται και ποιος ο χρόνος επώασης; Θεραπεύεται ολοκληρωτικά;

Ιδιαίτερα επεξηγηματικές και σαφείς οι απαντήσεις της Καθηγήτριας Δερματολογίας δεν αφήνουν περιθώρια ανησυχίας. « Η νόσος διαγιγνώσκεται σε πρώτη φάση από την κλινική εικόνα του ασθενούς τουτέστιν τις δερματικές βλάβες που όμως σε παραπληροφορούν γιατί η λέπρα μιμείται μια σειρά δερματικών νόσων. Η διάγνωση σε όλες τις περιπτώσεις αλλά και στην συγκεκριμένη περίπτωση έγινε μέσα από σειρά εξετάσεων που αφορούσαν βιοψία στο Παθολογοανατομικό εργαστήριο του ΠΓΝΠ, μικροβιολογικές εξετάσεις που διεξήχθησαν στο Μικροβιολογικό, οφθαλμολογικός έλεγχος γιατί η νόσο του Hansen έχει εκδηλώσεις και στα μάτια και τέλος μοριακός έλεγχος με δείγμα που απεστάλη στο Αττικόν Νοσοκομείο».

«ΘΕΑΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ»

Όσον αφορά τον κίνδυνο διασποράς η κ. Γεωργίου είναι κατηγορηματική «Η συγκεκριμένη νόσος έχει μακρύ χρόνο επώασης της τάξεως 2-5 χρόνια μπορεί και περισσότερο και αφ’ ότου απομονωθεί ο ασθενής δεν εγείρεται θέμα ανησυχίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν 4-5 τύποι λέπρας με διαφορετικό δείκτη μεταδοτικότητας και να σημειωθεί ότι μέσα στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να ζει χρόνια κάποιος που έχει μολυνθεί χωρίς να μεταδώσει το νόσημα στους οικείους του. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το ανοσολογικό υπόβαθρο για να μολυνθεί κάποιος και να αναπτύξει τη νόσο. Εμείς επισκεπτόμεθα την ασθενή που νοσηλεύεται στην Δερματολογική Κλινική του ΠΓΝΠ και βρίσκεται σε πολλή καλή κατάσταση με μόνα μέτρα προφύλαξης μάσκα και γάντια. Στην ασθενή χορηγείται ήδη η ενδεδειγμένη θεραπεία, θα μείνει γύρω στις δυο εβδομάδες στην Κλινική και θα συνεχίσει την θεραπεία στο σπίτι. Η θεραπεία είναι αλήθεια ότι είναι μακροχρόνια χρειάζεται εξετάσεις για τις οποίες θα προσέρχεται στο Νοσοκομείο αλλά θεραπεύεται απολύτως».

«ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΙΔΙΑ»

Η μετάδοση της νόσου σύμφωνα με την κα Γεωργίου γίνεται κυρίως με σταγονίδια και στενή επαφή και θέλει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα καθημερινού συγχρωτισμού για να μεταδοθεί η νόσος. Συνήθως μολύνεται κάποιος που έχει μειωμένο ανοσοποιητικό και μετά από μακρύ συγχρωτισμό. «όπως προανέφερα έχουμε παραδείγματα ανθρώπων με νόσο του Hansen που δεν την μετέδωσαν στους οικείους τους. Στο πλαίσιο αυτό δεν πρόκειται για μια νόσο άκρως μεταδοτική που μπορεί να προσβάλλει ομάδες πληθυσμού ώστε να χαρακτηρισθεί ότι έχει επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Τέλος στο ερώτημα αν ανιχνεύτηκε πως προσβλήθηκε η ασθενής η Καθηγήτρια Δερματολογίας εξήγησε: «Δεν έγινε εφικτό να ανιχνευθεί πως μολύνθηκε η ασθενής γιατί ο πολύ μακρύς χρόνος επώασης δεν συνηγορεί να θυμηθεί ο πάσχων με ποιους ήρθε σε επαφή τα τελευταία 5 ή και δέκα χρόνια έως ότου εκδηλώσει την νόσο».

 

Γιάννης Καρβέλης: «Εφαρμόστηκαν απολύτως τα πρωτόκολλα»

Στο ερώτημα τι έχει να δηλώσει για το ασυνήθες περιστατικό ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης δήλωσε: «Έχουν εφαρμοσθεί απολύτως τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το περιστατικό βρίσκεται σε απομόνωση και χορηγείται η προβλεπόμενη θεραπευτική αγωγή. Σε αυτό το πλαίσιο δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας».

 

Της Τέτας Γιαννάρου

Χωρίς κατηγορία

Κοντά στον Αρη Πατρών ο Γεωργόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μια πολύ καλή μεταγραφή αναμένεται να προχωρήσει η ομάδα του Αρη Πατρών καθώς και τη νέα αγωνιστική περίοδο ο στόχος του συλλόγου δεν αλλάζει θέλοντας να διεκδικήσει το πρωτάθλημα στην Α’ Κατηγορία.

Ο λόγος για τον έμπειρο μέσο Ηλία Γεωργόπουλο ο οποίος ήταν το περσυνό γρανάζι… στην «μηχανί» του ΑΠΣ Πάτραι.

Ο έμπειρος άσος δεν θέλει να ακολουθήσει τους «πράσινους» στο πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και προτιμάει να αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα με τον Αρη Πατρών να φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν και ο Γεωργόπουλος να φορέσει την «ερυθρόλευκη» φανέλα.

 

Περισσότερα

Χωρίς κατηγορία

Πανελλήνιες 2022: Νικόλαος Κασσάς του Ιωάννη-17.750 μόρια

Δημοσιεύθηκε

στις

«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Οι Πανελλήνιες ήταν συνειδητή προσπάθεια από το καλοκαίρι του 2020. Η χρονιά φέτος ήταν διαφορετική, συνάντησα πολλές δυσκολίες αλλά είχε αίσιο τέλος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου για την αμέριστη στήριξη σε όλα τα επίπεδα και ιδίως του πατέρα μου που τον είχα ως καθηγητή στην Οικονομία και στα Μαθηματικά, όπως επίσης όλους τους καθηγητές μου στο σχολείο και στα ιδιαίτερα μαθήματα γιατί η προσφορά τους ήταν τεράστια και οφείλω να την αναγνωρίσω. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδίως ένα κοντινό πρόσωπο από τον οικογενειακό μου περίγυρο, το οποίο με στήριζε ψυχολογικά σ’ όλη την προετοιμασία μου. Πλέον, αφοσιώνομαι στον επόμενο στόχο, που δεν είναι άλλος από το Πανεπιστήμιο. Πρώτη μου επιλογή θα είναι το Οικονομικό Πάτρας».

Περισσότερα

Χωρίς κατηγορία

Πυρετός διεργασιών για το νέο προεδρείο-Τα επίσημα αποτελέσματα της κάλπης στον Εμπορικό Σύλλογο Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Πυρετός διεργασιών και ζυμώσεων για τη συγκρότηση του προεδρείου του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες το απόγευμα έγιναν συναντήσεις των εκπροσώπων τριών παρατάξεων προκειμένου να αναζητήσουν εάν υπάρχουν περιθώρια για συνεργασία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι τέσσερις από τις πέντε παρατάξεις που εξελέγησαν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών έχουν ήδη στείλει το μήνυμα για διάθεση συνεργασίας, αλλά θέτοντας σαφείς όρους. Μόνον, η παράταξη του Κώστα Τηλιγάδη έχει δηλώσει πως δεν είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με καμία από τις παρατάξεις για τη συγκρότηση του προεδρείου.

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν στις 21-22-23 Ιουνίου 2022 για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, μελών Ελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στην ΟΕΕΣΠ ανακοινώθηκαν επίσημα χθες και έχουν ως εξής:

Ψήφισαν 1.047 μέλη για το Δ.Σ. και την Ελεγκτική Επιτροπή, ενώ για αντιπροσώπους στην ΟΕΕΣΠ 1.040.
Καταμετρήθηκαν:
Για το Δ.Σ.: 1.009 έγκυρα, 26 άκυρα και 12 λευκά.
Για την Εξελεγκτική Επιτροπή: 864έγκυρα, 54 άκυρα και 129 λευκά.
Για την ΟΕΕΣΠ: 1.015 έγκυρα, 10 άκυρα και 15 λευκά. Συνολικά, βρέθηκαν 38 άκυρα-λευκά για το Δ.Σ., 183 για την Ε.Ε. και 25 για την Ομοσπονδία.
ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΔΡΕΣ
Τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων έχουν ως εξής:
-«Ενωτική Διεκδικητική Κίνηση Εμπόρων»: 381ψ. για το Δ.Σ. και έξι έδρες, 396 ψ. για την Ε.Ε. και δύο έδρες, 390 ψ. για την Ομοσπονδία και οκτώ έδρες.
-«Ενωμένο Πατρινό Εμπόριο»: 204 ψ. για το Δ.Σ. και τρεις έδρες, 119 ψ. για την Ε.Ε. και μία έδρα, 187 ψ. για την Ομοσπονδία και τέσσερις έδρες.
-«Νέα Πρόταση»: 158 ψ. για το Δ.Σ. και δύο έδρες, 166 ψ. για την Ομοσπονδία και τρεις έδρες.
-«Εμπορική Ανανέωση»: 127ψ. για το Δ.Σ. και δύο έδρες, 123 για την Ε.Ε. και μία έδρα, 118 ψ. για την Ομοσπονδία και δύο έδρες.
– «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων»: 115 ψ. για το Δ.Σ. και δύο έδρες, 226 ψ. για την Ε.Ε. και μία έδρα, 128 ψ. για την Ομοσπονδία και τρεις έδρες.
-Ανεξάρτητος Γαλάνης Σωτήριος: 23 ψ. για το Δ.Σ. και 26 ψ. για την Ομοσπονδία και δεν κατόρθωσε να λάβει καμία έδρα.

ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ

Για το Δ.Σ. εκλέγονται οι:
-Από την «Ενωτική Διεκδικητική Κίνηση Εμπόρων»: Βαγενάς Γεώργιος, Μακρής Ευθύμιος, Νικολακόπουλος Αναστάσιος, Διονυσάτου Ερμιόνη, Λευκαδίτης Γεώργιος, Ρώρος Αντώνιος.
-Από το «Ενωμένο Πατρινό Εμπόριο»: Ζαφειρόπουλος Κωνσταντίνος, Σολωμός Χρήστος, Αγγελόπουλος Χρήστος.
– Από τη «Νέα Πρόταση»: Κατσιγιάννης Γεράσιμος, Στριφτούλιας Βασίλειος.
– Από την «Εμπορική Ανανέωση»: Ρούπας Ιωάννης, Γουρδούπης Παναγιώτης.
– Από την «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων»: Τηλιγάδης Κωνσταντίνος και Κωνσταντακόπουλος Χρήστος.
Για την Ελεγκτική Επιτροπή
-Από την «Ενωτική Διεκδικητική Κίνηση Εμπόρων»: Παπαγιαννοπούλου Ελένη, Γουλιμής Χρήστος.
– Από την «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων»: Κωνσταντίνος Τηλιγάδης.
-Από το «Ενωμένο Πατρινό Εμπόριο»: Άννα Μαρία Ρούσσου.
– Από την «Εμπορική Ανανέωση»: Μιχαλία Κολλιοπούλου.
Αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία (Β/θμιο Όργανο)
-Από την «Ενωτική Διεκδικητική Κίνηση Εμπόρων»: Βαγενάς Γεώργιος, Διονυσάτου Ερμιόνη, Μακρής Ευθύμιος, Λευκαδίτης Γεώργιος, Ρώρος Αντώνιος, Νικολακόπουλος Αναστάσιος, Στελλάτος Ανδρέας, Ηλίας Κωνσταντάτος.
-Από το «Ενωμένο Πατρινό Εμπόριο»: Σολωμός Χρήστος, Ζαφειρόπουλος Κωνσταντίνος, Παυλίδης Νικόλαος, Σωτηρόπουλος Νικόλαος.
– Από τη «Νέα Πρόταση»: Κατσιγιάννης Γεράσιμος, Στριφτούλιας Βασίλειος, Χρόνης Σταύρος.
– Από την «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων»: Τηλιγάδης Κωνσταντίνος, Κωνσταντακόπουλος Χρήστος, Τσιλιγιάννης Κωνσταντίνος.
– Από την «Εμπορική Ανανέωση»: Ρούπας Ιωάννης, Γουρδούπης Παναγιώτης.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ», από την παράταξη της «Εμπορικής Ανανέωσης» έχει ήδη αποφασιστεί προκειμένου να εκπροσωπηθούν στα όργανα του Συλλόγου όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της στα συλλογικά όργανα, τις θέσεις στην Ομοσπονδία θα καταλάβουν ο Μιχάλης Παντελής και οι: Γιώργος Αλεξόπουλος και Σπύρος Ντόκος, που ισοψήφισαν, μετά από μεταξύ τους συμφωνία για μοιρασμένη θητεία από 1,5 έτους ο καθένας.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα