Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Πονοκέφαλος» το MyData για τους φοροτεχνικούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεκτό έγινε το αίτημα των φοροτεχνικών για ολιγοήμερη παράταση υποβολής εσόδων των επιχειρήσεων στην ψηφιακή πλατφόρμα, Mydata, η οποία έληγε στις 27 Μαΐου.

Χθες το απόγευμα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας διαβίβασης των δεδομένων εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, στην πλατφόρμα myDATA, έως τις 15 Ιουνίου 2022.

Το αίτημα είχε διαβιβαστεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), η οποία υποδεχόμενη τα αιτήματα των πρωτοβάθμιων σωματείων έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να δοθεί παράταση για τη διαβίβαση των παραστατικών των επιχειρήσεων στο Mydata προκειμένου να ομαλοποιηθεί η διαδικασία που ορίζεται.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αχαΐας Δημήτρης Μπόκαρης επισημαίνει στην «Γ» πως «τόσο ο Σύλλογός μας όσο και η ΠΟΦΕΕ είχαμε ζητήσει παράταση της προθεσμίας υποβολής των εσόδων των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα mydata διότι τα φοροτεχνικά γραφεία έχουν τεράστιο φόρτο εργασίας λόγω των φορολογικών δηλώσεων. Επιπρόσθετα, η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά για τους επαγγελματίες και έχουν ανακύψει αρκετά τεχνικά προβλήματα οπότε θεωρούμε πως η παράταση ήταν επιβεβλημένη».

Στο μεταξύ, την παράταση της προθεσμίας διαβίβασης των δεδομένων εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, που αντικατέστησε την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (ΜΥΦ), πέραν της 27ης Μαΐου 2022, είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

ANOIKTO ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ

ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εν τω μεταξύ, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το ενδεχόμενο παράτασης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αν και ακόμα υπάρχει περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου για να τις καταθέσουν οι φορολογούμενοι.

Όπως αναφέρουν ανεπίσημες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να δοθεί παράταση έως τις 27 Ιουλίου με τέλη Ιουλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Κάτι που παραδοσιακά συμβαίνει κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.415. 373 φορολογικές δηλώσεις στο Taxisnet από τις 6,5 εκατ. που πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Ιουνίου 2022. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο “τρέχει” η υποβολή τους είναι ακόμα χαμηλός.

Ε.Γ.


Ροή ειδήσεων

Advertisement