Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Μία ακόμα τραγωδία με όπλα στις ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η συγκλονιστική τραγωδία στο Τέξας με τους 21 νεκρούς (19 μαθητές και 2 δασκάλες) κάνει τον γύρο του κόσμου και επαναφέρει το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Πίνακες, αναλύσεις, αριθμοί αντίστοιχων τραγωδιών και θυμάτων και πολλά άλλα, κατακλύζουν τα ηλεκτρονικά μέσα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν εξέφρασε την απορία του γιατί τέτοιου είδους μαζικά εγκλήματα συμβαίνουν τόσο συχνά μόνο στην Αμερική. Η απάντηση ίσως να μην είναι τόσο απλή και μονοσήμαντη, όμως μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους της είναι… τα όπλα. Στη χώρα όπου αντιστοιχούν 1,2 όπλα για κάθε κάτοικο, είναι προφανώς πιο εύκολο να υπάρξουν τέτοιου είδους μαζικές επιθέσεις.

Βέβαια, όπλα υπάρχουν παντού στον κόσμο. Ακόμα και εκεί όπου η οπλοκατοχή δεν είναι νόμιμη και τόσο ευρεία – όπως στην Ελλάδα – υπάρχουν και κυκλοφορούν όπλα που προφανώς μπορούν να κάνουν κακό, προφανώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για τέτοιου τύπου επιθέσεις κατά πλήθους ανθρώπων. Ωστόσο, εκτός του ότι η… ποσότητα (των κυκλοφορούντων όπλων) μετράει, μετράει και η αίσθηση που έχει ο πολίτης. Και για να το κάνουμε πιο απλό: Αλλιώς αισθάνεται ο τύπος που κουβαλάει ένα «σιδερικό» παράνομα και αλλιώς εκείνος που μπορεί πολύ απλά να μπαίνει σε ένα κατάστημα και απολύτως νόμιμα να αγοράζει μέχρι και… οπλοπολυβόλο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement