Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Αρπαγή 6χρονου στην Κηφισιά: H πλευρά του Νορβηγού πατέρα κατηγορεί μετά την απαγωγή και για φοροδιαφυγή τη μητέρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Έληξε η κατάσταση ύψιστου συναγερμού μετά τον εντοπισμό του 6χρονου στη Νορβηγία, όμως ο φάκελος των ερευνών ανοίγει και τα ερώτηματικά πληθαίνουν. Τις τελευταίες ώρες οι δικηγόροι του Νορβηγού πατέρα κατηγορούν την Ελληνίδα μητέρα για απαγωγή του Ράινερ. Ο συνήγορος υπεράσπισης του πατέρα, που γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσης στις ελληνικές αρχές την επιστροφή του παιδιού στη Νορβηγία, τον περασμένο Οκτώβριο είχε κατηγορήσει την Ελληνίδα μητέρα για φοροδιαφυγή.

Ο δικηγόρος Sjak R. Haaheim είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο δίκτυο nettavisen.no πως η μητέρα όχι μόνο, με παράνομο τρόπο, είχε πάρει το παιδί της από τη Νορβηγία στην Ελλάδα, αλλά και εκμεταλλευόμενη την πανδημία και την τηλεργασία, μέτρο που ίσχυε και στη σκανδιναβική χώρα, συνέχισε να πληρώνεται από το νορβηγικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργαζόταν μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο του 2021:

«Ακούγεται πολύ άσχημο ότι ένας κατηγορούμενος και καταζητούμενος απαγωγέας παιδιών λαμβάνει μισθό από ένα πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται από τα χρήματα των φορολογουμένων, για εργασία που δεν εκτελείται στη Νορβηγία» είχε αναφέρει ο δικηγόρος που από την πρώτη στιγμή της δικαστικής διαμάχης του ζευγαριού είχε ταχθεί υπέρ του Ρίκι Πέντερσεν.

Η κόντρα στο ζευγάρι και η τηλεργασία 

Η κόντρα μεταξύ του ζευγαριού ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020, όταν η μητέρα με παράνομο τρόπο, όπως την κατηγόρησε ο πρώην σύζυγος της, μετέφερε το παιδί τους στην Ελλάδα. Μέχρι τότε, και μάλιστα από το 2018, εκείνος είχε την κύρια φροντίδα του, καθώς εκείνη είχε μετακομίσει για σπουδές και δουλειά σε άλλη πόλη της Νορβηγίας. Ύστερα από δικαστήρια που έγιναν στη Νορβηγία, η μητέρα κατηγορήθηκε για απαγωγή με την αστυνομία να αναζητά το αγόρι σε διεθνές επίπεδο. Το ίδιο το νορβηγικό δικαστήριο είχε αποφασίσει μάλιστα και η επιμέλεια του παιδιού να δοθεί εξ ολοκλήρου στον πατέρα του.

Όπως έκανε γνωστό στην συνέντευξή του ο Νορβηγός δικηγόρος, η μητέρα για όσο καιρό παρέμενε στη Νορβηγία, εργαζόταν για κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Όταν εκείνη και ο γιος της έφυγαν από τη Νορβηγία, το 2020, εξαιτίας της πανδημίας εκείνη συνέχισε την εργασία της από την Ελλάδα κάνοντας τηλεργασία.

Κατά τη σχολική χρονιά 2020/2021 αμειβόταν κανονικά λαμβάνοντας όλους τους προβλεπόμενους μισθούς και τα επιδόματα. Όλα τα σχετικά έγγραφα είχαν κατατεθεί και στο δικαστήριο, σύμφωνα με την πλευρά του Ρίκι Πέντερσεν, με εκείνον μάλιστα να αντιδρά τότε έντονα, καθώς δεν μπορούσε να δεχτεί το γεγονός πως την ώρα που εκείνη του είχε πάρει με παράνομο τρόπο το παιδί, το νορβηγικό κράτος συνέχισε να την πληρώνει. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία καταδικαστική απόφαση εναντίον της.

Από την άλλη, στις έρευνες που έκανε η αστυνομία το καλοκαίρι του 2020 σε επικοινωνία που είχαν με την μητέρα, εκείνη τους διαβεβαίωσε πως θα επέστρεφε στη Νορβηγία, μόλις τα σύνορα άνοιγαν ξανά εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επικρατούσαν για τον κορωνοϊό.

«Στη συνέχεια, αρχίσαμε να επικοινωνούμε με το εκπαιδευτικό ίδρυμα για να μάθουμε αν εκείνη εξακολουθούσε να συνεργάζεται μαζί τους. Είχαμε μια ελπίδα ότι θα επέστρεφε το παιδί οικειοθελώς. Εκ των υστέρων, αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν παραπλανητικό από την πλευρά της, για να καθυστερήσει την υπόθεση της επιστροφής ώστε να κερδίσει στα ελληνικά δικαστήρια» αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα ο πατέρας του 6χρονου Ράινερ Πέντερσεν.

Τον Ιούνιο του 2021 η μητέρα του παιδιού κατηγορήθηκε και επίσημα για φοροδιαφυγή σύμφωνα με τον δικηγόρο Sjak R. Haaheim :

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας είχαμε κάνει έκκληση στο εκπαιδευτικό ίδρυμα να σταματήσει να καταθέτει χρήματα στο λογαριασμό που διατηρούσε εκείνη στο εξωτερικό» χωρίς αποτέλεσμα αφού σύμφωνα με το νορβηγικό δίκαιο, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να απολύονται ακόμα κι όταν κατηγορούνται, αλλά ο εργοδότης να περιμένει μέχρι να υπάρξει καταδίκη.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τον 6χρονο Ράινερ

Ανακοίνωση για την υπόθεση της αρπαγής ανηλίκου στην περιοχή της Κηφισιάς (σ.σ. πρόκειται για τον 6χρονο Ράινερ) εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Βραδινές ώρες της Κυριακής 22 Μαΐου 2022, μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς ημεδαπή και κατήγγειλε ότι, όπως ενημερώθηκε τηλεφωνικά από συγγενικό της πρόσωπο, λίγο νωρίτερα άγνωστος άνδρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, μετέβη στην οικία τους, άρπαξε τον ανήλικο γιό της, τον επιβίβασε σε όχημα που ήταν σταθμευμένο εξωτερικά αυτής και αποχώρησαν.

Το Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς, που επιλήφθηκε προανακριτικά της υπόθεσης, πραγματοποίησε άμεσα τις προβλεπόμενες ενέργειες και στο πλαίσιο εκτέλεσης εντολής της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών, προέβη στην ενεργοποίηση του κοινωνικού συναγερμού «Amber Alert Hellas», προς αναζήτηση του αγνοούμενου ανηλίκου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο ανωτέρω ανήλικος φέρεται πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 25 Μαΐου 2022, συνοδευόμενος από δύο άνδρες αλλοδαπούς, να αποχώρησε αεροπορικώς με προορισμό ευρωπαϊκή χώρα (intra Schengen).

Σημειώνεται ότι, από την Ελληνική Αστυνομία, αναπτύχθηκε διεθνής συνεργασία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές Αρχές για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, από την οποία παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης».

Τέλος με εισαγγελική εντολή το Amber Alert

Έληξε η κατάσταση ύψιστου συναγερμού μετά τον εντοπισμό του 6χρονου στη Νορβηγία. Ο φάκελος των ερευνών ανοίγει, τα ερώτηματικά πληθαίνουν, παρά το γεγονός ότι το θρίλερ με την αρπαγή του παιδιού από την Κηφισιά τελείωσε και η ειδική προειδοποίση που εκδίδεται για τις περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων, από το Χαμόγελο του Παιδιού, απενεργοποιήθηκε.

Ανακοίνωση εξέδωσε, ειδικότερα, το Χαμόγελο του Παιδιού στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την λήξη του Amber Alert Hellas. Σε περίπτωση που χρειάζεστε περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε με την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000».

Με γραπτή εισαγγελική εντολή σταματάει το amber alert, γνωστοποίησε, ακόμη, ο επικεφαλής του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος.

Ερωτηθείς στο OPEN για το αν έχει διασταυρωθεί η πληροφορία ότι το παιδί επέστρεψε στη Νορβηγία, ο κ. Γιαννόπουλος είπε:

«Για να δίνει η εισαγγελέας μια τέτοια εντολή, σίγουρα έχει κάποια πληροφόρηση, κάποια δεδομένα, τα οποία ωστόσο δεν γνωρίζω».

«Τελικά αυτή η διένεξη καταστρέφει τη ζωή ενός παιδιού», σχολίασε για τους γονείς του 6χρονου ο επικεφαλής του Χαμόγελου του Παιδιού.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιαννόπουλος επικαλέστηκε δικές του πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, το παιδί εθεάθη σε κάμερες στο αεροδρόμιο «και μάλιστα με καπέλο», όπως είπε.

«Τα ελληνικά δικαστήρια απέτυχαν» λέει ο Νορβηγός πατέρας του Ράινερ

Ολοκληρώθηκε σήμερα το ολιγοήμερο θρίλερ για την αρπαγή του 6χρονου από την Κηφισιά, καθώς οι δικηγόροι του Νορβηγού πατέρα ενημέρωσαν πως το παιδί βρίσκεται μαζί του και έχει επιστρέψει στη γεννέτειρά του.

Σε επιστολή που έστειλαν οι δικηγόροι του Νορβηγού προς τους εκπρόσωπους της Ελληνίδας μητέρας, αναφέρονται όλες οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση του παιδιού αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «είναι χαρούμενο» για την επιστροφή του, ενώ  τονίζει πως «θα εξεταστεί για να φανεί αν έχει κάποιο πρόβλημα μετά την απαγωγή του».

Μάλιστα, στην επιστολή τους προς τους Έλληνες δικηγόρους, οι Νορβηγοί λένε ότι «τα ελληνικά δικαστήρια απέτυχαν να ανταποκριθούν στα πρότυπα της Σύμβασης της Χάγης του 1980 για την άμεση επιστροφή του απαχθέντος παιδιού στη χώρα της μόνιμης διαμονής του» προσθέτοντας μάλιστα: «Ο πελάτης σας αρνήθηκε να καταθέσει στο Δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο που διορίστηκε από το Δικαστήριο με έξοδα του κράτους. Η απόφαση επιδόθηκε στην πελάτισσά σας, αλλά επέλεξε – δυστυχώς – να μην την σεβαστεί».

Αναλυτικά η επιστολή:

IMG_8406

«Σήμερα το απόγευμα, ο πελάτης μου με ενημέρωσε ότι ο ίδιος και το παιδί επέστρεψαν με ασφάλεια στη χώρα μόνιμης διαμονής του παιδιού, τη Νορβηγία.

Το παιδί ανταποκρίθηκε με χαρά και ευτυχία κατά την επανένωση με τον κύριο κηδεμόνα του χθες μετά την απαγωγή του στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2020. Το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα πραγματοποιήθηκε υπό την στοργική φροντίδα του πατέρα του και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το παιδί θα υποβληθεί σε υγειονομικές εξετάσεις και οι νορβηγικές υπηρεσίες παιδικής προστασίας θα προσφέρουν στήριξη, εάν χρειαστεί, εάν διαπιστωθεί ότι το παιδί έχει υποστεί τραύματα κατά τη διάρκεια της απαγωγής. Το παιδί ανυπομονεί να επανενωθεί με τους φίλους του στην τοπική του κοινότητα, καθώς και με την οικογένειά του. Έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το σχολείο αυτό το φθινόπωρο.

Με βάση αυτό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κατάσταση του παιδιού. Έχουν ληφθεί οι σχετικές προφυλάξεις για την ασφάλειά του, ώστε να αποτραπεί μια νέα παράνομη απαγωγή του παιδιού από τη Νορβηγία.
 
Δυστυχώς, κατά την άποψη του πελάτη μου, τα ελληνικά δικαστήρια απέτυχαν να ανταποκριθούν στα πρότυπα της Σύμβασης της Χάγης του 1980 για την άμεση επιστροφή του απαχθέντος παιδιού στη χώρα της μόνιμης διαμονής του.

Επαναλαμβάνεται ότι η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Κρίστιανσαντ με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2021 είναι σε ισχύ και ρυθμίζει το νομικό πλαίσιο για το παιδί. Η πελάτισσά σας αρνήθηκε να καταθέσει στο Δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο που διορίστηκε από το Δικαστήριο με έξοδα του κράτους. Η απόφαση επιδόθηκε στην πελάτισσά σας, αλλά επέλεξε – δυστυχώς – να μην την σεβαστεί.

Επαναλαμβάνεται επίσης ότι η πελάτισσά σας κατηγορείται για απαγωγή παιδιού από τις νορβηγικές αρχές και ότι έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψής της, σε περίπτωση που επιλέξει να εγκαταλείψει την Ελλάδα».


Ροή ειδήσεων

Advertisement