Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Στο προσκήνιο το ενδεχόμενο εκταφής της Τζωρτζίνας

Τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσει η ανακρίτρια μετά την χθεσινή κατάθεση του ιατροδικαστή, Σωτήρη Μπουζιάνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κρίνει η 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, που ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας από την μητέρα της, αν θα διατάξει την εκταφή της σορού του παιδιού όπως έχει εισηγηθεί ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, που χθες βρέθηκε στο ανακριτικό γραφείο.

Ο ιατροδικαστής πριν δεκαπέντε ημέρες υπέβαλε στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής το πόρισμα του για τα αίτια θανάτου της πρωτότοκης κόρης της προσωρινά κρατούμενης Ρούλας Πισπιρίγου και του Μάνου Δασκαλάκη, αποφαινόμενος ότι το παιδί κατέληξε εξαιτίας «θανατηφόρου δηλητηρίασης από την φαρμακευτική ουσία κεταμίνη».

Χθες ο κ. Μπουζιάνης κλήθηκε από την κ. Σαλάππα σε κατάθεση ώστε να διευκρινίσει ορισμένα επιστημονικά ζητήματα που η ανακρίτρια θέλει να αποσαφηνίσει πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε νέα ανακριτική πράξη, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας εντολής εκταφής της σορού.

Στο πόρισμα του, που μελετά η δικαστική λειτουργός, ο κ. Μπουζιάνης αναφέρει πως αν γίνει εκταφή της σορού, από την λήψη τριχών θα είναι εφικτός ο εντοπισμός τοξικών ουσιών σε χρόνο πολύ προγενέστερο του θανάτου της 9χρονης.

«Σε περίπτωση εκταφής θα ήταν σκόπιμη η λήψη τριχών για τον περαιτέρω έλεγχο χορήγησης ουσιών σε προγενέστερο του συμβάντος χρόνο» αναφέρει ο ιατροδικαστής. Σύμφωνα με τους ειδικούς μία τέτοια εξέταση θα μπορούσε να δώσει σαφείς απαντήσεις και για την ανακοπή που υπέστη το κοριτσάκι την άνοιξη του 2021, έναν χρόνο πριν αποβιώσει. Αν δηλαδή το επεισόδιο που είχε υποστεί το κοριτσάκι προκλήθηκε σκόπιμα, οπότε το περιστατικό λαμβάνει ποινικό προσδιορισμό ως απόπειρα ανθρωποκτονίας.

«ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα του κ. Μπουζιάνη, ο οποίος είναι κάθετος ότι ο θάνατος της 9χρονης είναι εγκληματική ενέργεια, αναφέρεται πως η Τζωρτζίνα είχε καταλήξει πριν σπεύσουν στο δωμάτιο της οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» το απόγευμα της 29ης Ιανουαρίου 2022.

Στο πόρισμα καταγράφονται οι βλάβες που προκλήθηκαν από την θανατηφόρα δόση της τοξικής ουσίας στο ήπαρ, στην πυλαία φλέβα και στα κολποειδή τριχοειδή, στη σπλήνα και στο πάγκρεας του παιδιού.

«Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΗΤΑΝ 6,5 ΜL

Όπως αναφέρει το πόρισμα του κ. Μπουζιάνη, η ποσότητα κεταμίνης που χορηγήθηκε στην 9χρονη ήταν 6,5 μικρογραμμάρια ανά ml, όταν σε 114 προγενέστερους θανάτους από την ίδια ουσία ο μέσος όρος ήταν 2,4 μικρογραμμάρια ανά ml.

Μάλιστα, ο ιατροδικαστής εξήγησε στην ανακρίτρια και τη χρονική περίοδο που χρειάζεται για να δράσει η κεταμίνη, ανάλογα με τον τρόπο χορήγησής της.

 

Σύμφωνα με το πόρισμα του Νικόλαου Ράικου, «η δράση της κεταμίνης εκδηλώνεται άμεσα (δευτερόλεπτα) μετά από ενδοφλέβια χορήγηση, 1 έως 5 λεπτά μετά από ενδομυϊκή χορήγηση, 5 έως 10 λεπτά ενδορινικά και 15 με 20 λεπτά με λήψη από του στόματος».

ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ 20 ΛΕΠΤΑ

Με βάσει αυτά τα στοιχεία, ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης εκτίμησε ότι η Τζωρτζίνα πέθανε το πολύ μέσα σε ένα 20λεπτο, όταν μέσα στο μονόκλινο δωμάτιο βρισκόταν μόνο η μητέρα της.

Κατέρριψε έτσι, τον βασικό ισχυρισμό της 33χρονης κατηγορούμενης ότι η κεταμίνη δόθηκε στην Τζωρτζίνα αργότερα, κατά τη διάρκεια της ανάνηψης από τους γιατρούς. «Εάν η κεταμίνη χορηγηθεί ταχέως ενδοφλεβίως, η ουσία μπορεί να προκαλέσει άπνοια, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή», αναφέρεται στο πόρισμα.

 

Για παραλείψεις μιλά η πλευρά της Πισπιρίγκου

Κρούση για να αναλάβει και πάλι την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας.

Ο γνωστός δικηγόρος σημείωσε παράλληλα, πως από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του, διαπιστώνει κενά και παραλείψεις που τον βάζουν σε σκέψεις.

 

Όπως τόνισε, μια ουσία που είχε χορηγηθεί στη Τζωρτζίνα, στην ίδια ποσότητα με την κεταμίνη, ωστόσο δεν εντοπίστηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις.

 

Καταθέτουν Τσιόλα και Τσάκωνα

Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι καταθέσεις της Αγγελικής Τσιόλα και της Χριστίνας Τσιόλα, οι οποίες είχαν συντάξει τις ιατροδικαστικές εκθέσεις για τα δύο άλλα παιδιά της οικογένειας, της Μαλένας και της Ίριδας, οι θάνατοι των οποίων αναμένεται να διερευνηθούν ξανά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο δεν θα ακυρώσουν τα αρχικά τους συμπεράσματα, θα υπερασπιστούν τα ευρήματα που βρήκαν και θα τα συνδυάσουν με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.


Ροή ειδήσεων

Advertisement