Τρίτη 16 Αυγούστου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΜΑΚΡΥΣ ο δρόμος προς τις κάλπες!- Του Νίκου Γ. Σουγλέρη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Μετά το τέλος και των τριών Συνεδρίων των τριών μεγάλων κομμάτων (ΝΔ, ΣΎΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) τα επιτελεία τους έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν το πολιτικό πλαίσιο της πορείας προς τις κάλπες. Οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού είναι διαυγείς όποτε και αν γίνουν οι εκλογές (κάτι το οποίο μόνο ο κ Μητσοτάκης γνωρίζει). Με τον ίδιο να τονίζει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και ακόμα να έχει δεσμευτεί πως στόχος είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Το δίλημμα που θα προτάξει είναι “αυτοδυναμία ή ακυβερνησία” στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα ιδιαίτερα στον Νίκο Ανδρουλάκη. Και όχι μόνο αυτό αλλά θα επιμείνει να θυμίζει σε όλους την ταραχώδη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΎΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Κάτι που προκαλεί αλλεργία σε πολλούς ψηφοφόρους οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και τώρα δείχνουν να έχουν αποστασιοποιηθεί. Από την άλλη ο πρόεδρος του ΣΎΡΙΖΑ κ Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην “προοδευτική διακυβέρνηση”. Όμως αυτή η πρόταση σκοντάφτει σε δύο αρνητικές παραμέτρους καθώς αυτοί στους οποίους απευθύνεται δεν πολύ -ενδιαφέρονται. Ο πρώτος αποδέκτης ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αποκρούει οποιαδήποτε συνεργασία μαζί τους. Βλέπετε, όσοι επέλεξαν και παρέμειναν στην Χαριλάου Τρικούπη δεν ξεχνούν ποτέ και με κανένα τρόπο τις λυσσαλέες και σκληρές επιθέσεις που δέχτηκαν από στελέχη του ΣΎΡΙΖΑ όλα τα “πέτρινα χρόνια” που το ΠΑΣΟΚ ήταν στριμωγμένο στα σχοινιά. Θεωρούν λοιπόν την πρόταση του Σύριζα ανειλικρινή και για δημιουργία εντυπώσεων καθώς η συγκυβέρνηση προϋποθέτει ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου θα είναι πρώτο στις επόμενες εκλογές. Τα άλλα κόμματα της βουλής και να θέλουν να συνεργαστούν για σχηματισμό κυβέρνησης (που μάλλον δεν θέλουν, ειδικά το ΚΚΕ) δεν φτάνουν τα απαιτούμενα ποσοστά χωρίς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ο κ Νίκος Ανδρουλάκης όμως επιμένει στην επιτυχημένη για τον ίδιο γραμμή των ίσων αποστάσεων από τα δύο μεγάλα κόμματα, την ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και την σταθεροποίηση του σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό. Ο βασικός στόχος είναι να μειώσει την διαφορά του από τον ΣΎΡΙΖΑ για να αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο. Όλα αυτά πρέπει να τα δει κάποιος με ορίζοντα τις εκλογές το φθινόπωρο. Αν όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πράξη τις δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, τα δεδομένα αλλάζουν αφού ο χρόνος είναι αμείλικτος, τα γεγονότα τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς και όλα αυτά ενδεχομένως να προσδώσουν άλλη δυναμική στην πολιτική σκακιέρα.

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Για την (αισθητή) παιδική παραβατικότητα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Εύλογο προβληματισμό προκαλεί η έξαρση της παιδικής παραβατικότητας, η οποία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε «πονοκέφαλο» για τις Αρχές και κατ’ επέκταση το κοινωνικό σύνολο.

Ως εκ τούτου, μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει, μόνο αδιάφορους δεν πρέπει να μάς αφήνει. Γι’ αυτό, σε πρώτο στάδιο, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και ανάλυσης. Άλλωστε, για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά ένα κοινωνικό πρόβλημα, πρωτίστως πρέπει να το μελετήσεις προκειμένου να το κατανοήσεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ειδικούς, τόσο η δομή όσο και η οργάνωση ομάδων ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά είναι αρκετά ρευστές και ευμετάβλητες, χωρίς διακριτούς ρόλους, πλην ενός ή δύο το πολύ ανηλίκων, οι οποίοι έχουν ρόλο πιο ηγετικό και συμπαρασύρουν τους συνομηλίκους τους.

Ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιούνται είναι ανάλογος του νεαρού της ηλικίας τους, ως επί το πλείστον παρορμητικός. Είναι αυτός ο λόγος που οι ενέργειές τους είναι προφανείς και οι τόποι τέλεσης των αδικημάτων που διαπράττουν είναι κατά κανόνα οι ανοιχτοί χώροι, όπως οι πλατείες, τα σχολικά προαύλια και οι συνοικιακοί δρόμοι.

Παρότι δεν προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα εξατομικευμένη εικόνα για κάθε δράστη, τα παιδιά προέρχονται από όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής διαστρωμάτωσης.

Πάντως, είναι πλέον διαπιστωμένο ότι ασυνόδευτοι αλλοδαποί ανήλικοι εμφανίζουν μια αυξημένη παραβατική συμπεριφορά, ιδίως όσοι προέρχονται από περιοχές εμπόλεμης ζώνης, ως απότοκο της γονεϊκής απουσίας, του εξαιρετικά χαμηλού βιοτικού επιπέδου τους, αλλά και του βεβαρημένου ιστορικού τους, ακριβώς λόγω της έκθεσής τους σε καταστάσεις πολέμου.

Σε διεθνές επίπεδο γίνονται μεθοδευμένες προσπάθειες με στόχο την μείωση των φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων, αλλά και την εφαρμογή θετικών πρακτικών που βοηθούν στην αντιμετώπιση και στην πρόληψη τους.

Επομένως, είναι προφανές ότι και στη χώρα μας θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συντονισμένη και διαχρονική εκστρατεία στην προαναφερόμενη κατεύθυνση, πριν η ανήλικη παραβατικότητα προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι καιροί ου μενετοί.

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Μαζεύοντας τα σκουπίδια των άλλων

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Σηκώθηκε από το καρεκλάκι που καθόταν, φόρεσε στο δεξί χέρι ένα πλαστικό γάντι και έβγαλε από την τσάντα της μια νάιλον σακούλα.

Κατόπιν άρχισε να περπατάει στα βότσαλα της παραλίας που είχε επιλέξει για το μπάνιο της, μαζεύοντας οτιδήποτε είχαν πετάξει άλλοι λουόμενοι.

Κουτάκια από μπύρες και αναψυκτικά, πλαστικά μπουκάλια νερών, λερωμένες από αποφάγια χαρτοπετσέτες, άδεια πακέτα τσιγάρων, πάσης φύσεως απορρίμματα τα έβαζε σε μια συσκευασία που οι περισσότεροι αποκηρύξαμε όψιμα (αλλά ορθά) για τα ψώνια μας, επειδή ρυπαίνει το περιβάλλον.
Οξύμωρο, ειρωνικό, γεγονός είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση μια πλαστική σακούλα μετατράπηκε από μια ευσυνείδητη συμπολίτισσα σε ένα χρήσιμο «όπλο» για την προάσπιση του, με φόντο μάλιστα έναν μπλε κάδο ανακύκλωσης που αποδείχθηκε αχρείαστος για αρκετούς που δεν έκαναν τον… κόπο να ρίξουν σ’ αυτόν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια τους. Απόδειξη, ότι ήταν σχεδόν άδειος.
Πάντως, η γυναίκα που πήρε την προαναφερόμενη πρωτοβουλία δεν ήταν η πρώτη που επιδόθηκε εθελοντικά στο έργο του καθαρισμού μιας ακτής, δεν θα είναι και η τελευταία. Πολλές και πολλοί, είτε μεμονωμένα είτε συμμετέχοντας σε ομάδες, τους καλοκαιρινούς μήνες μαζεύουν απορρίμματα από θάλασσες και παραλίες. Και το κάνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς διάθεση προβολής και δίχως να περιμένουν κάποια επιβράβευση.
Είναι κι αυτή μια δράση που συνιστά έμπρακτη απόδειξη ότι αγαπάς πράγματι το περιβάλλον και δυστυχώς κρίνεται αναγκαία όσο ως λαός δεν έχουμε κάνει κτήμα μας την απαιτούμενη οικολογική συνείδηση.
Καλές οι διακηρύξεις για την προστασία του, καλά και τα σχετικά μηνύματα που εκπέμπονται, αλλά τι να τα κάνεις τα λόγια όταν δεν συνοδεύονται από πράξεις; Μένουν κενά περιεχομένου, όπως τα άδεια μπουκάλια και κουτάκια από τις μπύρες, τα αναψυκτικά και τα νερά, που πετάνε όπου βρουν όσες και όσοι στερούνται της απαραίτητης Παιδείας.
Διότι είναι πρωτίστως θέμα Παιδείας να ξέρεις ότι αφήνοντας πίσω σου σκουπίδια, δεν επιβαρύνεις, απλώς, το περιβάλλον. Επιβαρύνεις την ίδια σου τη ζωή.
Ναι, αναμφίβολα ήταν ένα σημαντικό βήμα ότι περιορίσαμε τις πλαστικές σακούλες στο σούπερ μάρκετ και αλλού, όμως αυτό δεν αρκεί. Μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό όσο δεν θεωρούμε ως κοινωνία, συλλογικά, αυτονόητο να μην ρυπαίνουμε την ακτή, το δρόμο, το πεζοδρόμιο, γενικότερα (και) το αστικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε.
Πιθανόν να χρειαστούμε αρκετά χρόνια για να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο, ίσως θα πρέπει να περάσει μια γενεά ακόμη, για να μην συναντάς σε μια παραλία κάποιον να μαζεύει από μόνος του τα σκουπίδια των άλλων. Γιατί, απλούστατα, τότε δεν θα υπάρχουν…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Μια τονωτική «ένεση» στο ΕΣΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Κατά την κλιμάκωση της πανδημίας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάστηκε σκληρά υπερβαίνοντας τα όρια του. Κι αυτό διότι η Ελλάδα δεν αποτέλεσε την εξαίρεση της βυθισμένης Ευρώπης  στη δίνη μιας πρωτοφανούς (τον 21ο αιώνα) υγειονομικής κρίσης.

Εκείνες τις ημέρες χειροκροτήσαμε το μαχόμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, το οποίο, εκτός από την ηθική ικανοποίηση της ευρέως κοινωνικής αναγνώρισης για την προσφορά του, ενισχύθηκε συμβολικά και με ένα έκτακτο επίδομα.

Όμως, παράλληλα, οι δυσμενείς συνθήκες αυτές καθαυτές έθεσαν επιτακτικά το αίτημα για την ενίσχυση του ΕΣΥ,  τόσο σε μέσα όσο και με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Έρχεται, λοιπόν, σήμερα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων που υπάρχουν, και εξαγγέλλει τις προσλήψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Κι αυτή είναι μια πρώτη τονωτική «ένεση», που θα βοηθήσει το ΕΣΥ να σταθεί εφεξής καλύτερα στα πόδια του, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια εκ νέου έξαρση της πανδημίας από το ερχόμενο φθινόπωρο, και όχι μόνο.

Αναμφίβολα, οι νοσηλευτές/τριες συνιστούν τη «ραχοκοκαλιά» του ΕΣΥ, επίσης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα νοσοκομεία «πονούν» και χρειάζονται χιλιάδες περαιτέρω προσλήψεις. Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι αντοχές του προϋπολογισμού, που καλείται μεταξύ άλλων να καλύψει πάσης φύσεως κενά στον κρατικό μηχανισμό.

Από κει και πέρα, είναι προφανές ότι με τις επικείμενες προσλήψεις θα δοθεί και η απαιτούμενη ευελιξία στα νοσοκομεία, ώστε στο μέτρο του δυνατού να τηρούν το προβλεπόμενο καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών/τριών, η καταστρατήγηση του οποίου εκκινεί από την έλλειψη του απαιτούμενου προσωπικού.

Ακόμη κι αν αυτό δεν θα είναι απολύτως εφικτό, ας συμφωνήσουμε ότι έγινε ένα καθοριστικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε, δεν μπορεί να γίνουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Ναι μεν το ιδανικό είναι και το επιθυμητό, πλην όμως υπό τις παρούσες συνθήκες η υλοποίηση του δεν φαντάζει ρεαλιστική σε μια χώρα που μόλις σε λίγες μέρες βγαίνει από το καθεστώς της οικονομικής επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα