Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

ΓΣΕΕ: Απώλεια – μαμούθ κατά 18% της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού

Δημοσιεύθηκε

στις

Απώλεια της τάξεως του 18% κατέγραψε η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά το μήνα Απρίλιο εξαιτίας του κύματος ακρίβειας. Απώλεια θα κατέγραφε και ο μέσος μισθός κατά 9,9% ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης έχασε το 28% της αγοραστικής του δύναμης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση

Η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των μισθών λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού και των συνεχών ανατιμήσεων καταγράφεται στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ την οποία παρουσίασε σήμερα ο επιστημονικός διευθυντής  Γ. Αργείτης και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Γ. Παναγόπουλος.

«Η ακρίβεια οδηγεί ορισμένα στρώματα του πληθυσμού σε υλική αποστέρηση» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας τους κινδύνους να οδηγηθούμε σε επισιτιστική κρίση εάν συνεχιστεί το υπάρχον περιβάλλον.

Χαρακτήρισε ανεπαρκή την αύξηση του κατώτατου μισθού που δόθηκε τον Μάιο και τόνισε ότι με δεδομένο τον πληθωρισμό του Απρίλιου και νωρίτερα να δινόταν η συγκεκριμένη αύξηση, θα καταγράφαμε και πάλι απώλεια αγοραστικής δύναμης κατά 9%.

Σύμφωνα με την έκθεση «ο συνδυασμός των επιπτώσεων της πανδημίας, της ακρίβειας και των γεωπολιτικών εξελίξεων που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί νέες εστίες οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας. Η ελληνική οικονομία, πριν προλάβει να επιστρέψει στην προ πανδημίας κατάσταση, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα αποσταθεροποιητική διαταραχή με επίκεντρο τις τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών και των βασικών αγαθών διατροφής. Η διαταραχή αυτή πλήττει άμεσα την πλευρά της προσφοράς και έμμεσα, μέσω των διανεμητικών επιδράσεων του πληθωρισμού, την πλευρά της ζήτησης αυξάνοντας τον κίνδυνο σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας».

Συμπεράσματα

Ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι τα εξής:

Το 2021 το ποσοστό απασχόλησης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15-64 ετών αυξήθηκε έναντι του 2020 και διαμορφώθηκε στο 57,2%, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο έναντι όλων των υπόλοιπων οικονομιών της Ευρωζώνης. Τον Δεκέμβριο το 2021 το ποσοστό ανεργίας αποκλιμακώθηκε φτάνοντας στο 12,8%. Το υψηλό ποσοστό ανεργίας και το κύμα ακρίβειας ασκούν αρνητικές πιέσεις στην αγορά εργασίας, καθώς οι δείκτες οικονομικής μιζέριας καταγράφουν ανησυχητική άνοδο.

Η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% το 2022 εκτιμάται ότι θα περιορίσει μόνο μερικώς την απώλεια της αγοραστικής του δύναμης, την οποία προκαλεί το κύμα ακρίβειας. Τον Απρίλιο του 2022 η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν ίση με 18% έναντι 14,7% τον Μάρτιο. Ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα είχε απολέσει τον Απρίλιο του 2022 το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%. Η επίδραση της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών είναι ιδιαίτερα άνιση.

· Αντίστοιχα άνιση είναι η αμοιβή των εργαζομένων μερικής απασχόλησης έναντι των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, όπως και των γυναικών έναντι των ανδρών, αν συνυπολογιστούν και οι ώρες εργασίας. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2021 κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης απασχολούνταν το 76% του χρόνου εργασίας των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, αλλά αμείβονταν μόλις με το 38% της αμοιβής των τελευταίων, ενώ οι γυναίκες εργάζονταν τις ίδιες ώρες με τους άνδρες, αλλά λάμβαναν το 84% της αμοιβής αυτών.

· Το 2021 υπογράφηκαν 16 εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας, 9 τοπικές ομοιοεπαγγελματικές και 182 επιχειρησιακές. Οι 34 συλλογικές συμβάσεις εργασίας (κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές) που βρίσκονται σε ισχύ καλύπτουν δυνητικά περίπου 625.000 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 27% του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων. Οι 182 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας καλύπτουν δυνητικά 152.077 μισθωτούς.

· Οι επιπτώσεις της πανδημίας και της ακρίβειας στην αγορά εργασίας και στους εργαζομένους είναι δραματικές. Κλειδί για την αποφυγή συνθηκών αστάθειας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι η ουσιαστική ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και η αύξηση της βιώσιμης απασχόλησης. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να προστατευτούν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα σχετικά με τα νόμιμα και τα ανώτατα όρια του χρόνου εργασίας, την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, και να ενισχυθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας. Η βιώσιμη και αξιοπρεπής εργασία πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό στόχο της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής.

· Τέλος, όλα τα ευρήματα των δεικτών κοινωνικής βιωσιμότητας, όπως του ποσοστού κινδύνου φτώχειας στην εργασία, του ποσοστού των ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, των ατόμων με σοβαρή αποστέρηση υλικών αγαθών και του δείκτη κατανομής του εισοδήματος S80/S20, δείχνουν την ανάγκη για ισχυρή δέσμευση της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής για αποτελεσματικά μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας, του εισοδήματος των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Πηγή ΟΤ

Ελλάδα

Κύμα φυγής από τα αστικά κέντρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η 25η Μαρτίου αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία «απόδρασης» για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων και ιδιαίτερα της Αθήνας.

Από χθες αργά το μεσημέρι ξεκίνησε ένα σημαντικό κύμα εξόδου από την πρωτεύουσα, με εκδρομείς του Σαββατοκύριακου. Ενδεικτικό της κίνησης που θα υπάρχει στην «εκτός των τειχών» Ελλάδα, είναι οι κρατήσεις δωματίων σε περιοχές όπως τα Καλάβρυτα και η Ναύπακτος, όπου οι πληρότητες και πάλι «χτυπούν κόκκινο».

Η απελευθέρωση από τους περιορισμούς του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την δύσκολη καθημερινότητα, φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει μία ακόρεστη διάθεση για φυγή που αποτυπώνεται με κάθε ευκαιρία…

Περισσότερα

Ελλάδα

Ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί παντού!

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αυστηροποίηση των ποινών για όσους κλέβουν σιδηροδρομικό ή άλλου είδους συγκοινωνιακό υλικό, καθώς και για όσους αποδέχονται κλεμμένο υλικό, είναι μία παράμετρος που συμβάλλει στην επίλυση ενός φαινομένου το οποίο εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σε «μάστιγα». Δεν είναι όμως η απόλυτη λύση.

Καλώς λοιπόν, θα αντιμετωπίζεται ως κακούργημα η κλοπή και κλεπταποδοχή συγκοινωνιακού υλικού, αλλά επειδή η παραβατικότητα δεν θα εκλείψει, επιβάλλεται να ενισχυθούν οι έλεγχοι και η επιτήρηση όλων των σιδηροδρομικών και άλλων συγκοινωνιακών υποδομών. Άλλωστε, πέρα από το αξιόποινο, οι έλεγχοι είναι απολύτως αναγκαίοι και για την ασφάλεια όλων. Έχουμε σκεφτεί ότι η κλοπή από ένα μεταλλικό καπάκι σε έναν δρόμο, δημιουργεί μία «παγίδα θανάτου»; Η πολιτεία δεν πρέπει μόνο να βρίσκει τους κλέφτες και να τους τιμωρεί, αλλά και να μπορεί να τους προλαμβάνει και να προστατεύει τους πολίτες. Με άλλα λόγια: Στην Ελλάδα χρειάζονται ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Παντού!

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Αντίβαρο στη μέγγενη χρεών – πλειστηριασμών-Μόνο κατόπιν αιτιολογίας θα μπορούν πλέον οι τράπεζες να απορρίπτουν τις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό (4738/2020) στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον στην προσπάθεια της κυβέρνησης αλλά και των εποπτικών αρχών (ΤτΕ- Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο με αποπληρωμή οφειλών σε 240 – 420 δόσεις για επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για παλαιά χρέη. Την ίδια ώρα πάντως αυξάνονται οι προειδοποιήσεις ότι, στον ορίζοντα μιας νέας ύφεσης μέσα στο 2023, εμφανίζεται και η απειλή για μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων», μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων.

Ένα μήνα μετά την τελευταία αναθεώρηση του εξωδικαστικού, η ΤτΕ με τις συστημικές Τράπεζες, προετοίμασαν και παρουσίασαν το νέο καθηκοντολόγιο που καθιστά υποχρεωτική πλέον τη γνωστοποίησης συγκεκριμένης αιτιολογίας που αφορά στην απόρριψη πρότασης απόρριψης ρυθμίσεων του εξωδικαστικού για τις επιχειρήσεις.
Πρώτη και βασικότερη αιτία απόρριψης θα είναι η επαρκής οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, μέσα και από την περιουσία του, για την αλλά και εξόφληση οφειλών που θα είναι πλέον «κουρεμένες» με βάση τον αλγόριθμο της ρύθμισης.
Αυτή η αιτιολογία δεν θα αρκεί όμως καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να προσδιορίζουν αδυναμία όλων των ενεχομένων (συνοφειλετών ή/και εγγυητών) του επιχειρηματικού δανείου ή να προσδιορίζουν επαρκώς το γεγονός ότι μια προσφυγή στον εξωδικαστικό εστιάζει για να γίνει ρύθμιση και κούρεμα οφειλών μόνο για φορείς του δημοσίου (ΕΦΚΑ-ΑΑΔΕ).
Δεν θα μπορεί να απορρίπτοται προτάσεις ρύθμισης οι οποίες αποτελούν πραγματικά τη λεγόμενη «δευτερη ευκαιρία» καθώς στην αιτιολογία μπαίνει μόνο η αθέτηση εκ μέρους του οφειλέτη και παλαιότερων ρυθμίσεων δανείων αλλα και η ύπαρξη ιστορικού κακής συναλλακτικής συμπεριφοράς εκ μέρους του.
Λόγος απόρριψης είναι και η σκοπιμότητα εκ μέρους του οφειλέτη (υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό λιγότερους ή και ίσους με 90 ημέρες μήνες πριν από επικείμενο πλειστηριασμό ή άλλη ρύθμιση οφειλών προς τρίτους, πιστωτές, που μπλοκάρουν τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί μελλοντικές ρυθμίσεις, έχοντας δεσμεύσει ήδη περιουσιακά του στοιχεία.
Οι λόγοι μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης θα αναρτώνται δημόσια, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού ενώ η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος του ιδιωτικού χρέους.

Στην «μέγγενη» των δανείων
Στο μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (ΠΑΣΚ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ) ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας ως «ασύλληπτη» την αδιαφορία που δείχνει απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις που πυροδοτεί η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις τράπεζες.
«Αυξάνεται το κόστος δανεισμού γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος. Περιορίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μπούμε σε ύφεση. Επιβαρύνονται υπέρμετρα οι δανειολήπτες που θα κληθούν να πληρώνουν αυξημένες δόσεις και δημιουργείται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων και, όλα αυτά, ενώ αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει τόσο ο πτωχευτικός νόμος όσο και ο εξωδικαστικός μηχανισμός» τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα