Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το νου μας!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Πριν λίγο καιρό, ένας ακραίος καύσωνας που ξεπέρασε τους 50 βαθμούς Κελσίου έπληξε την Ινδία και το Πακιστάν. Τουλάχιστον 90 θάνατοι αναφέρθηκαν, αν και ο πραγματικός απολογισμός είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερος. Επιπλέον, ένας παγετώνας που κατέρρευσε στο Πακιστάν, προκάλεσε πλημμύρες και η ζέστη κατέστρεψε τις καλλιέργειες σταριού στην Ινδία, η οποία αναγκάστηκε να απαγορεύσει τις εξαγωγές σε χώρες που πλήττονται από ελλείψεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Και η αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος εξάντλησε τα αποθέματα λιθάνθρακα της Ινδίας και άφησε χωρίς ηλεκτρικό εκατομμύρια ανθρώπους.

Στην άλλη πλευρά του κόσμου, στον Καναδά, ένα ακραίο κύμα κακοκαιρίας έπληξε  την ίδια πάνω – κάτω περίοδο τα ανατολικά της χώρας με την αστυνομία του Οντάριο να ανακοινώνει τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Ακραία καιρικά φαινόμενα πάντοτε υπήρχαν. Όμως, κατά κοινή ομολογία έχουν πολλαπλασιαστεί και πλέον συμβαίνουν όλο και πιο συχνά. Ακραίες ζέστες, ακραίες βροχές, ακραία κρύα. Και ακραίες εναλλαγές καιρικών συνθηκών… Το έχουμε δει και στη χώρα μας. Και ξέρουμε πια ότι σχεδόν κάθε χειμώνα και κάθε καλοκαίρι, όλο και κάποια καταστροφή θα συμβεί σε κάποια περιοχή.

Τα γράφουμε αυτά γιατί δεν πρέπει να είμαστε ανυποψίαστοι. Γιατί είναι η ώρα να αντιληφθούμε ότι μπορούμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε όπως παλαιότερα. Στις μέρες μας, μία μικρή φωτιά που μπορεί κάποτε να έβαζε κάποιος σε ένα χωράφι για να κάψει υπολείμματα, είναι πολύ πιο επικίνδυνο να εξελιχθεί σε όλεθρο. Πλέον, εάν δεν στερεώνουμε γερά τα αντικείμενα στις ταράτσες και τα μπαλκόνια μας, είναι πολύ επικίνδυνο αυτά να μετατραπούν σε κινδύνους λόγω κάποιου ισχυρού ανέμου, ίσως και τυφώνα. Και πλέον, εάν δεν έχουμε ποτάμια και χειμάρρους ανοικτούς, αλλά και ισχυρά συστήματα απορροής ομβρίων στις πόλεις, τότε ο κίνδυνος των πλημμυρών θα γίνει μόνιμος εφιάλτης μας.

Φτάνοντας στο τέλος Μαΐου και αντιμετωπίζοντας τις πρώτες ζεστές μέρες του θέρους, στο μυαλό μας έρχονται πάλι οι μνήμες της περσινής χρονιάς και των μεγάλων πυρκαγιών.  Ευχόμαστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα και φέτος. Όμως, οι ευχές δεν αρκούν. Είναι (και) στο χέρι μας να μην επαναληφθούν. Τα πρόσφατα περιστατικά σε ακαθάριστα οικόπεδα στην Πάτρα, απέδειξαν ότι ακόμα και μία απερισκεψία αρκεί για να γίνει η «ζημιά». Το νου μας, λοιπόν…!

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement