Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Βολές» για απευθείας αναθέσεις-Στο στόχαστρο ο Κοινωνικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων

Published

on

Σφοδρή κριτική για απευθείας αναθέσεις τόσο από τον Κοινωνικό Οργανισμό, όσο και τον Πολιτιστικό δέχεται η δημοτική Αρχή της Πάτρας από τις παρατάξεις Ρώρου και Νικολόπουλου.

ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Ώρα Πατρών» η δημοτική Αρχή προχώρησε σε μία άνευ όρων απευθείας ανάθεση μεγάλων διαστάσεων που αφορά τον Κοινωνικό Οργανισμό. Όπως αναφέρει η παράταξη «τον Αύγουστο του 2021 έγινε διεθνής διαγωνισμός για τις ανάγκες του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των προσωρινών αναδόχων στα είδη παντοπωλείου συμπεριλαμβάνονταν και  Πατρινή επιχείρηση super-market με προσφερόμενη τιμή 1.240.364,36€. Επειδή έγινε προσφυγή ο Κοινωνικός οργανισμός έως την εκδίκαση και την τελική απόφαση οφείλει να προμηθευτεί τρόφιμα για τις ανάγκες του. Ένας σωστός νοικοκύρης ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ προφανώς κάνει έρευνα αγοράς για να  προμηθευτεί τα προϊόντα. Φυσικά επιδιώκει τις καλύτερες δυνατές τιμές που είχε δεδομένες από τον διαγωνισμό. Θα έπρεπε λοιπόν να ανατρέξει στους προμηθευτές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό αλλά και σε άλλους.  Είχε τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης (από το Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022) που τελικά προσέφυγε σε απευθείας ανάθεση (τέσσερις μήνες). Ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ κ. Τουλγαρίδης από όσο γνωρίζουμε, δεν απευθύνθηκε  στον προσωρινό μειοδότη τοπικών συμφερόντων super market, αλλά αντιθέτως στην εταιρεία από το Αίγιο με απευθείας ανάθεση με τιμές έως 120% ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ από αυτές που είχε προσφέρει στο διαγωνισμό ο προσωρινός μειοδότης. Το επιχείρημα του κ Τουλγαρίδη ότι οι τιμές ήταν “στα πλαίσια του παρατηρητηρίου τιμών που εκδίδει το Υπουργείο και το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας” δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι.

Επειδή η ΖΗΜΙΑ είναι μεγάλη, επειδή ο Δήμος και ο ΚΟΔΗΠ ζημιώνεται εξαιτίας σας χιλιάδες ευρώ καλούμε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να φέρει το θέμα για συζήτηση σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ως μοναδικό θέμα».

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: 35.719,44 ΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της «Νέα Πάτρα», Νίκος Νικολόπουλος καταγγέλλει τη δημοτική Αρχή ότι προκαλεί το κοινό αίσθημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχουν φραγμό οι απευθείας αναθέσεις στο Δήμο Πατρέων και στους εποπτευόμενους

οργανισμούς. Χωρίς ίχνος ηθικής αλλά και στα όρια παραβίασης της νομιμότητας, η Δημοτική Αρχή, συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα. Μετά την πρόσφατη ανάδειξη από την Παράταξή μας, σχετικά με την απευθείας ανάθεσης των 25.000€ για την μετάδοση με Live Streaming των εκδηλώσεων στο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, επανερχόμαστε. Αποκαλύπτοντας μέρες και ενέργειες της προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού κα Γεροπαναγιώτη, που χωρίς κανένα φραγμό προχωρά στην κατάτμηση έργων και προμηθειών. Άραγε είναι νόμιμες οι παρακάτω αποφάσεις, σύμφωνα με το νόμο και την προβλεπόμενη διαδικασία από το Ελεγκτικό Συνέδριο;

Συγκεκριμένα στις 26/4/2022 η πρόεδρος του Οργανισμού, προχώρησε σε Απευθείας Ανάθεση για την Προμήθεια και εκτύπωση εντύπων έναντι 35.719, 44 ευρώ από τον ίδιο κωδικό. Θα θέλαμε η Δημοτική Αρχή να ενημερώσει Δημόσια τους πολίτες, για την επιλεκτική διαδικασία της κατάτμησης του έργου, τους λόγους επιλογής του κάθε αναδόχου, καθώς επίσης και γιατί, δεν βγήκε Δημόσιος Διαγωνισμός για την Ανάθεση όλων των εκτυπώσεων σε ένα τυπογραφείο».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement