Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το καρναβάλι και η… ανάποδη λογική

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η θέση και η άποψή μας για το καρναβάλι είναι γνωστή και διατυπωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Αυτός ο μεγάλος και τόσο μαζικός θεσμός της Πάτρας θα μπορούσε να έχει μετατραπεί σε «βαριά βιομηχανία» της πόλης. Βιομηχανία εξωστρέφειας, παραγωγής πολιτισμού αλλά και οικονομική.

Ένα εξακτινωμένο καρναβάλι στο οποίο θα μετείχαν όλες οι περιοχές γύρω από την Πάτρα με ένα ισχυρό και συνεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και με υποδομές που θα πρόβαλλαν το καρναβάλι όλο τον χρόνο (μουσείο, θεματικό πάρκο, κλπ) θα μπορούσε να είναι για την Πάτρα, ότι είναι το φεστιβάλ των Καννών για τη Γαλλία ή τα χριστουγεννιάτικα χωριά της Αυστρίας και της Γερμανίας. Και όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν, φυσικά, χωρίς το καρναβάλι να χάσει τα παραδοσιακά και λαϊκά στοιχεία του και με τους καρναβαλιστές πάντα σε «πρώτο ρόλο».

Εδώ και πολλά χρόνια όμως, στην Πάτρα ακολουθείται η ακριβώς ανάποδη λογική. Μία λογική που διατηρεί το καρναβάλι, απλά ως ένα ξεφάντωμα τριημέρου, όπου… «όσοι πιστοί προσέλθετε», χωρίς να υπάρχει κατ’ ανάγκη κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Ή μάλλον, οι λόγοι είναι οι γνωστοί: Παρελάσεις, πάρτι και ξενύχτια, τελετή λήξης.

Και τώρα, εν μέσω θέρους, αναδεικνύεται ένα άλλο θέμα που δείχνει ότι το καρναβάλι μας αρμενίζει στραβά. Ένας διαγωνισμός ιδεών για τα άρματα του καρναβαλιού, την ώρα που το καρναβαλικό συνεργείο του δήμου έχει δρέψει πολλές δάφνες, δημιουργώντας όχι μόνο καρναβαλικά άρματα που θαύμαζαν όλοι, αλλά και πολλές άλλες κατασκευές.

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Στερέψαμε και από ιδέες, όπως έγραψε χθες η «Γ» ή κάτι άλλο; Ακόμα και αν δεχτούμε ότι θα ήταν καλό, το καρναβαλικό συνεργείο να ανανεωθεί και να εμπλουτισθεί με ιδέες, σε αυτή την πόλη υπάρχουν τόσοι καλοί καρναβαλιστές και τόσοι καλλιτέχνες, που θα μπορούσαν να πλαισιώσουν το καρναβαλικό συνεργείο και να προσφέρουν το καλύτερο. Γιατί το καλύτερο για το καρναβάλι, το ξέρουν αυτοί που το ζουν και το μαθαίνουν από την κούνια τους και όχι κάποιοι τρίτοι, που… το βλέπουν από την τηλεόραση.

Ό,τι και να γίνει πάντως, κατά τη γνώμη μας είναι ακόμα μία ένδειξη ότι το καρναβάλι της Πάτρας κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα έπρεπε και από αυτή που θα ήταν προς το συμφέρον της πόλης.


Ροή ειδήσεων

Advertisement