Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Επαμεινώνδας Χρήστου μιλάει στην «Γ» για τις μωβ μέδουσες

«Υπό διερεύνηση και παρατήρηση το Ιόνιο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανησυχία έχει εγείρει το φαινόμενο εμφάνισης μωβ μεδουσών Pelagia noctiluca στις Ελληνικές θάλασσες, αφού η αρχική εμφάνισή τους στο Αιγαίο έδωσε το στίγμα της εξάπλωσή τους καθότι μετακινούνται με την φορά των ανεμογενών ρευμάτων. Καθησυχαστικός για την εμφάνιση μεγάλου πληθυσμού μωβ μεδουσών στο Ιόνιο, με την επισήμανση όμως ότι το φαινόμενο βρίσκεται υπό παρατήρηση, εμφανίζεται σε δηλώσεις του στην «Γ» ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Dr. Επαμεινώνδας Χρήστου.

Ερωτηθείς ο ειδικός βιολόγος –πλαγκτολόγος για την αιτία εμφάνισης τα τελευταία χρόνια των συγκεκριμένων μεδουσών, επισημαίνει: «η αυξημένη εμφάνιση σμηνών μεδουσών στην Μεσόγειο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή και την υπεραλίευση».

Στο ερώτημα που οφείλεται η επανεμφάνιση του συγκεκριμένου είδους μεδουσών που μας είχε ταλαιπωρήσει πριν τρία χρόνια, υπογραμμίζει: «Μελετώ επί χρόνια τις μέδουσες γιατί εμπίπτει στο γνωστικό μου αντικείμενο ως βιολόγου -πλαγκτολόγου – οι μέδουσες ανήκουν στο πλαγκτόν- και πρέπει να τονίσω, ότι το φαινόμενο είναι φυσιολογικό καθότι οι πληθυσμοί του συγκεκριμένου είδους είναι υπερδεκαετείς εμφανίζονταν δηλ κάθε δέκα με 13 χρόνια και παραμένουν τρία χρόνια. Πριν τρία χρόνια λοιπόν ένα μεγάλο σμήνος είχε εμφανιστεί στον Κορινθιακό γιατί είναι ένας κόλπος με μεγάλο βάθος που ευνοεί το είδος αυτό και παράλληλα κλειστός κόλπος οπότε εγκλωβίστηκαν και πολλαπλασιάστηκαν σε αυτόν. Τώρα εμφανίστηκαν στο Αιγαίο γιατί υπάρχουν φήμες για έξαρση σε όλη την Μεσόγειο γεγονός που δεν έχει τεκμηριωθεί». Όμως, όπως ο ίδιος διευκρινίζει, «το φαινόμενο των μεδουσών στο Αιγαίο δεν είναι το ίδιο με αυτό του μεγάλου σμήνους που υπήρχε στον Κορινθιακό».

« Δεν γνωρίζουμε αν στο Ιόνιο βρίσκονται μεμονωμένες ή ομάδες»

Ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας διευκρινίζει «το γεγονός ότι κάποιος ή κάποιοι λουόμενοι είδαν μεμονωμένα περιστατικά, δεν στοιχειοθετεί ότι πρόκειται για φαινόμενο μετακίνησης ομάδων που βρίσκεται τώρα στο Ιόνιο ή μεμονωμένων ατόμων που παρασύρθηκαν από ανεμογενή ρεύματα.Παράλληλα ο χάρτης του Παρατηρητηρίου, μας δίνει ποιοτικά και όχι ποσοτικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή οι περιοχές που είναι σημειωμένες δεν σημαίνει ότι σε αυτές υπάρχει πληθυσμός μεδουσών και στο πλαίσιο αυτό δεν είναι εύκολο να βγουν συμπεράσματα με βάση τον χάρτη.Το φαινόμενο στο Ιόνιο παρατηρείται επισταμένως». Για το πως επιτυγχάνεται η παρατήρηση για την εξαγωγή συμπερασμάτων ο κ. Χρήστου εξηγεί: «Τα σμήνη παρατηρούνται εύκολα γιατί η συγκεκριμένη μέδουσα είναι βιοφωταυγής δηλ φωσφορίζει το βράδυ και τα σμήνη είναι απολύτως διακριτά.» Για το αν θα πρέπει να ανησυχούμε, για πόσο θα παραμείνουν στο Αιγαίο και πότε θα ξέρουμε τι συμβαίνει στο Ιόνιο δηλώνει: «Θεωρώ ότι θα παραμείνουν λίγες μέρες στο Αιγαίο και θα έχουν σποραδικές εμφανίσεις αφού παρασύρονται από τα ρεύματα και δεν μιλάμε για πληθυσμό μεγάλο ανάλογο με του Κορινθιακού που εξήγησα πως πολλαπλασιάστηκε. . Όσον αφορά το Ιόνιο σε μικρό χρονικό διάστημα θα ξέρουμε περί τίνος πρόκειται και πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο που προς το παρόν δεν εγείρει ανησυχία».

 

«Σπάνια η αλλεργική αντίδραση»

Σχετικά με την επικινδυνότητα του τσιμπήματος από την μωβ μέδουσα διευκρινίζει: «Αναμφίβολα θα πρέπει να προσέχουμε την επαφή μας με την μέδουσα αφού το πλοκάμι έχει μήκος δύο μέτρα και δεν είναι ορατό. Οι νηματοκύστες της μέδουσας περιέχουν ισχυρή τοξίνη που κατά 99% δημιουργεί δερματική βλάβη δηλ. ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο και σπάνια αλλεργικές αντιδράσεις σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα. Σε περίπτωση της σπάνιας εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων όπως: υπόταση, εισπνευστικός συριγμός, εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης , έμετος, επιβάλλεται η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο».

THΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement