Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το “σπιράλ” τιμά την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα, 3 Ιουνίου, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα ποδήλατου. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το ποδήλατο και οι σύγχρονες μορφές του είναι το μεταφορικό μέσο που θα μας οδηγήσει σε μια επόμενη κατάσταση, όσον αφορά στην κυκλοφορία στις πόλεις, τον 21ο αιώνα.
Λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα -όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τις υψηλές τιμές καυσίμων- το ποδήλατο ενδείκνυται ως το καλύτερο εναλλακτικό μέσο μετακίνησης. Αυτό, άλλωστε, μαρτυρά και το 1 δις ποδήλατα που χρησιμοποιούνται σήμερα στον πλανήτη -ίδιο πλήθος με τα αυτοκίνητα, αλλά με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης.
Μεγάλες πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη, η Βαρκελώνη έχουν καταφέρει ήδη την αντιστροφή στην επιλογή μετακίνησης στην πόλη: από το αυτοκίνητο στο ποδήλατο. Χρειάστηκε χρόνος, θυσίες, θέληση και μια τεραστία διαμάχη με την αυτοκρατορία των αυτοκίνητων. Το κατάφεραν και βγήκαν πολλαπλά κερδισμένοι. Στην Ελλάδα, δειλά δειλά γίνονται βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρωτοπόρες είναι πόλεις όπως τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, ο Βόλος και τα Ιωάννινα. Πρόκειται για μια αλλαγή στη συνήθεια που συντελείται σταδιακά και κάποιοι την έχουν ήδη εμπεδώσει.
Δυστυχώς, στην Πάτρα ακόμα προσπαθούμε να κατασκευάσουμε έναν απλό ποδηλατοδρόμο και επιτρέπουμε την άναρχη οδική συμπεριφορά των δημοτών. Το σπιράλ έχει πάρει πρωτοβουλίες σχετικά με την καλλιέργεια ποδηλατικής κουλτούρας στην πόλη. Στην Πάτρα που οραματιζόμαστε το ποδήλατο θα έχει υψηλή θέση στη συνείδηση του δημότη, ως μέσο μετακίνησης, ψυχαγωγίας αλλά και αθλητισμού. Θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να το καταφέρουμε. Και απαιτείται πολιτική βούληση.
Σήμερα, 3 Ιουνίου 2022, στην Πάτρα διοργανώνονται δύο ενδιαφέρουσες δράσεις από τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών (Π.Ο.Π): μία πρωτότυπη πίστα δεξιοτεχνίας για παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών, αφιερωμένη στους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ (στις 6μμ στην Πλατεία Γεωργίου) και μια ποδηλατάδα για όλους (αφίξεις στον Φάρο στις 7.30μμ, εκκίνηση στις 8μμ και δρομολόγιο: Παπαφλέσσα – Κορίνθου – Κιλκίς – Κωνσταντινουπόλεως – Μαιζώνος – Πλατεία Γεωργίου). Το σπιράλ θα συμμετάσχει και καλεί τους πατρινούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα, γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου, που ο ΟΗΕ καθιέρωσε το 2018.
Χαιρόμαστε που με την πρωτοβουλία του τοπικού ομίλου η Πάτρα μπαίνει στο χάρτη των πόλεων που σήμερα διοργανώνουν μεγάλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο ποδήλατο, στην οδική συμπεριφορά καθώς και άλλες δράσεις όπως εκθέσεις, προβολές και παρουσιάσεις. Εμείς, στο σπιράλ, θέλουμε το ποδήλατο να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στην πόλη, θέλουμε συγχρόνους και ασφαλείς ποδηλατοδρόμους, θέλουμε να μπορούμε να πηγαίνουμε ποδηλατώντας με ασφάλεια σε όλα τα μοναδικά και όμορφα μέρη της αγαπημένης μας πόλης, θέλουμε όλοι να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Θα χυθεί άπλετο φως»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Μόνο σε θερινή ραστώνη δεν παραπέμπει το πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών, και αφότου έγινε το «μπαμ» με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.  Κυριακάτικα, και νωρίς το πρωί, ο Ιάσονας Φωτήλας έκανε σχετική παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό Open, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Και η κυβέρνηση αυτό έχει σκοπό να κάνει, να ρίξει άπλετο φως σε όλη αυτήν την υπόθεση».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη εργασίες για άρση επικινδυνότητας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Ανατολικής Αιγιάλειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικές παρεμβάσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση και καθιστούν ασφαλέστερες τις μετακινήσεις στην Ανατολική Αιγιάλεια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο πλαίσιο του έργου που αφορά την άρση επικινδυνότητας επαρχιακού οδικού δικτύου στην συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία, ιδιαίτερα στα ορεινά, έχουν εκδηλωθεί καθιζήσεις.
Οι εργασίες που εκτελούνται τμηματικά από την Διεύθυνση Έργων της ΠΕ Αχαΐας είναι προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ και γίνονται στην 17η Επαρχιακή Οδό: «Αιγείρα – Αίγαι – Ζαρούχλα από την εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου και δια Βεργοβίστας – Σελιάνας – Περιθωρίου», στην 18η Επαρχιακή Οδό: «Αιγείρα – Ράχοβα προς Σαραντάπηχο» και στην 20η Επαρχιακή Οδό: «Παραλία Πλατάνου – Μέγα Σπηλαίου – Καλάβρυτα δια Άνω Πλατάνου, Καλαμιάς, Βουτσίμου και Κάτω Ποταμιάς» της Ανατολικής Αιγιάλειας.
Περιοχές που έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις και οι κάτοικοι απολαμβάνουν ήδη βελτιωμένες μετακινήσεις επισκέφθηκε την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022 ο Βοηθός Περιφερειάρχη (με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής), Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος. Συγκεκριμένα βρέθηκε στο Βούτσιμο στην ορεινή Ακράτα, όπως επίσης στην ορεινή Αιγείρα τους οικισμούς Βελλα, Συνεβρό, Εξοχή και Όαση, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν ολοκληρωθεί σε Περιθώρι και Σελιάνα.
Το έργο, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΔΕ και αφορά σε εργασίες άρσης της επικινδυνότητας λόγω καθιζήσεων – κατολισθήσεων – διαβρώσεων του ασφαλτοτάπητα και των πρανών, καθώς και σε αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας, επέκτασης τεχνικών έργων και άλλων συναφών εργασιών.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μαζί με τους Μπλε»

Την προσεχή Πέμπτη στις  21:30, στον Σταθμό του Διακοπτού

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας συνεχίζει το ξεχωριστό καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα, «Μαζί με τους Μπλε», την ερχόμενη Πέμπτη στις 21:30, στον Σταθμό του Διακοπτού, του Δήμου Αιγιαλείας.

Το συγκρότημα των «Μπλε» δε χρειάζεται συστάσεις! Διαχρονικά τραγούδια, ιδιαίτερος ήχος, με την απόλυτη frontwoman Τζώρτζια να συνεπαίρνει το κοινό με τη φωνή, την ερμηνεία της και τη δυναμική σκηνική της παρουσία σε κάθε συναυλία!

Οι «Μπλε» με επτά albums και ένα διπλό bestoff στο ενεργητικό τους, με πολλά τραγούδια που είναι πλέον διαχρονικά, έχουν καθιερωθεί ως ένα από τα μακροβιότερα και πιο αγαπημένα συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Ο ιδιαίτερος τρόπος τους και η δυναμική σκηνική τους παρουσία αποτελούν εγγύηση για μια επιτυχημένη και εκρηκτική παράσταση.

Στις αποσκευές τους θα έχουν τραγούδια αγαπημένα όπως, «Τον ίδιο το θεό», «Δεν θέλω να μιλάς», «Πιάνω φωτιά», «Εσύ δεν ζεις πουθενά», «Φοβάμαι» καθώς και άλλες επιτυχίες, τραγούδια που άφησαν ιστορία και ξυπνούν μνήμες από τα νεανικά μας χρόνια.

Στόχος της Περιφέρειας είναι όλοι οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, να μπορέσουν να απολαύσουν ξεχωριστές βραδιές με μερικούς από τους πιο σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες σε συναυλίες και εκδηλώσεις που θα αφήσουν εποχή. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα