Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το “σπιράλ” τιμά την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα, 3 Ιουνίου, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα ποδήλατου. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το ποδήλατο και οι σύγχρονες μορφές του είναι το μεταφορικό μέσο που θα μας οδηγήσει σε μια επόμενη κατάσταση, όσον αφορά στην κυκλοφορία στις πόλεις, τον 21ο αιώνα.
Λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα -όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τις υψηλές τιμές καυσίμων- το ποδήλατο ενδείκνυται ως το καλύτερο εναλλακτικό μέσο μετακίνησης. Αυτό, άλλωστε, μαρτυρά και το 1 δις ποδήλατα που χρησιμοποιούνται σήμερα στον πλανήτη -ίδιο πλήθος με τα αυτοκίνητα, αλλά με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης.
Μεγάλες πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη, η Βαρκελώνη έχουν καταφέρει ήδη την αντιστροφή στην επιλογή μετακίνησης στην πόλη: από το αυτοκίνητο στο ποδήλατο. Χρειάστηκε χρόνος, θυσίες, θέληση και μια τεραστία διαμάχη με την αυτοκρατορία των αυτοκίνητων. Το κατάφεραν και βγήκαν πολλαπλά κερδισμένοι. Στην Ελλάδα, δειλά δειλά γίνονται βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρωτοπόρες είναι πόλεις όπως τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, ο Βόλος και τα Ιωάννινα. Πρόκειται για μια αλλαγή στη συνήθεια που συντελείται σταδιακά και κάποιοι την έχουν ήδη εμπεδώσει.
Δυστυχώς, στην Πάτρα ακόμα προσπαθούμε να κατασκευάσουμε έναν απλό ποδηλατοδρόμο και επιτρέπουμε την άναρχη οδική συμπεριφορά των δημοτών. Το σπιράλ έχει πάρει πρωτοβουλίες σχετικά με την καλλιέργεια ποδηλατικής κουλτούρας στην πόλη. Στην Πάτρα που οραματιζόμαστε το ποδήλατο θα έχει υψηλή θέση στη συνείδηση του δημότη, ως μέσο μετακίνησης, ψυχαγωγίας αλλά και αθλητισμού. Θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να το καταφέρουμε. Και απαιτείται πολιτική βούληση.
Σήμερα, 3 Ιουνίου 2022, στην Πάτρα διοργανώνονται δύο ενδιαφέρουσες δράσεις από τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών (Π.Ο.Π): μία πρωτότυπη πίστα δεξιοτεχνίας για παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών, αφιερωμένη στους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ (στις 6μμ στην Πλατεία Γεωργίου) και μια ποδηλατάδα για όλους (αφίξεις στον Φάρο στις 7.30μμ, εκκίνηση στις 8μμ και δρομολόγιο: Παπαφλέσσα – Κορίνθου – Κιλκίς – Κωνσταντινουπόλεως – Μαιζώνος – Πλατεία Γεωργίου). Το σπιράλ θα συμμετάσχει και καλεί τους πατρινούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα, γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου, που ο ΟΗΕ καθιέρωσε το 2018.
Χαιρόμαστε που με την πρωτοβουλία του τοπικού ομίλου η Πάτρα μπαίνει στο χάρτη των πόλεων που σήμερα διοργανώνουν μεγάλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο ποδήλατο, στην οδική συμπεριφορά καθώς και άλλες δράσεις όπως εκθέσεις, προβολές και παρουσιάσεις. Εμείς, στο σπιράλ, θέλουμε το ποδήλατο να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στην πόλη, θέλουμε συγχρόνους και ασφαλείς ποδηλατοδρόμους, θέλουμε να μπορούμε να πηγαίνουμε ποδηλατώντας με ασφάλεια σε όλα τα μοναδικά και όμορφα μέρη της αγαπημένης μας πόλης, θέλουμε όλοι να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement