Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Φωτιά στη Βούλα: Κάηκαν τέσσερα σπίτια – Εικόνες καταστροφής και απόγνωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Δραματικές είναι οι ώρες στο Πανόραμα Βούλας όπου η φωτιά που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες ζημιές. Συγκλονιστικές οι προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών.

Τέσσερα είναι τα σπίτια που έχουν καεί από τη φωτιά που ξεκίνησε από το Πουρνάρι Γλυφάδας, αλλά γρήγορα λόγω των θυελλωδών ανέμων έφτασε στο Πανόραμα Βούλας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά με εναέρια και επίγεια μέσα.

Οι εικόνες που έρχονται από την περιοχή είναι καταστροφής και απόγνωσης. Πολλοί είναι οι κάτοικοι που αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους και δίνουν μάχη απέναντι στις φλόγες με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές. Εκτός από τα τέσσερα σπίτια, έχουν καεί και αυτοκίνητα, ενώ ακούγονται εκρήξεις στην περιοχή.

Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ άνοιξε το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο στη Βούλα για τη φιλοξενία των κατοίκων του Περάματος.

  

Δραματικές οι ώρες στο Πανόραμα ΒούλαςΤο μεγάλο στοίχημα των πυροσβεστών είναι να ελεγχθεί όσο είναι δυνατό η φωτιά πριν να πέσει το σκοτάδι και τερματιστεί η δυνατότητα να πετούν τα εναέρια μέσα.

Δείτε live εικόνα από την περιοχή

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

Σε όσους βρίσκονται στην περιοχή εστάλη μήνυμα από το 112. «Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα, εκκενώστε τώρα προς Πλατεία Άλσους Άνω Βούλας», ανέφερε το μήνυμα.

Μήνυμα από το 112

Σε απόγνωση οι κάτοικοι, μάχη με τις φλόγες από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές

Οι κάτοικοι είναι κυριολεκτικά σε απόγνωση αφού η φωτιά βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό. Συγκλονιστικές είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών που έχουν φτάσει στην περιοχή.         

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

Στη μεγάλη φωτιά επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροπλάνα, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Επίσης, κινητοποιήθηκε ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού.

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι που φτάνουν και τα 8 μποφόρ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αφού ρεύμα δεν έχει η ευρύτερη περιοχή.

Έρευνα για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά

Στην πυρκαγιά στο τέρμα της οδού Μετσόβου στην περιοχή Πουρνάρι Γλυφάδας, έχει μεταβεί κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. για την διερεύνηση των αίτιων, όπως αναφέρει η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Το έργο της πυρόσβεσης συντονίζουν ο Περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ., αρχιπύραρχος Δημήτριος Πατράκης και ο Διευθυντής Αθηνών, αρχιπύραρχος Αθανάσιος Χατζόπουλος.

Στις 19:15 θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Π.Σ. επιπυραγό Γιάννη Αρτοποιό.

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία αναμένεται βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς στις νότιες παρυφές του Υμηττού, με αναμενόμενη επιδείνωση από νωρίς αύριο το πρωί.

Ειδικότερα, από αυτή την ώρα και προχωρώντας προς το βράδυ (17:00 έως 20:00/21:00) περιμένουμε:

  • Εξασθένιση των ανέμων σε εντάσεις που δε θα ξεπερνούν τα 2-3 μποφόρ μέσα στη νύχτα, με ενίσχυση στα 3-4 μποφόρ από νωρίς αύριο το πρωί.
  • Ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής λεπτής καύσιμης ύλης σε επίπεδα άνω του 10-11%, γεγονός που θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της ταχύτητας εξάπλωσης της φωτιάς μέσα στη νύχτα, με εκ νέου πιο ξηρές συνθήκες από τις πρωινές ώρες αύριο.

Συνολικά, λιγότερο ευνοϊκές πυρομετεωρολογικές συνθήκες για την περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας, με σταδιακή επιδείνωση από νωρίς αύριο το πρωί».


Ροή ειδήσεων

Advertisement