Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Eλπίδα για ανάσα στο Καραμανδάνειο…

«Πράσινο φως» για την προκήρυξη δύο μόνιμων θέσεων αναισθησιολόγων άναψε το Υπουργείο Υγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Το «πράσινο φως» για την προκήρυξη δύο μονίμων θέσεων αναισθησιολόγων αποκλειστικά για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Πάτρας «Καραμανδάνειο» άναψε χθες το Υπουργείο Υγείας.

Με απόφαση του Υπουργείου γνωστοποιείται η έγκριση για την προκήρυξη δύο μόνιμων θέσεων ιατρών – αναισθησιολόγων και συγκεκριμένα ενός Διευθυντή Αναισθησιολογίας και ενός επιμελητή Α΄ αποκλειστικά για την κάλυψη των κενών θέσεων στο Καραμανδάνειο.

«Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και η 6η Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια κάνουμε τα πάντα για την ενίσχυση και στήριξη του Καραμανδανείου.
Σε καμία περίπτωση δεν γεννάται ζήτημα για κλείσιμο και υποβάθμιση του μοναδικού παιδιατρικού νοσοκομείου της ΝΔ Ελλάδας» δήλωσε στην «Γ» ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την ίδια ώρα, χθες στο Καραμανδάνειο προσέφερε τις υπηρεσίες του αναισθησιολόγος ιατρός από την Αθήνα που μετακινήθηκε εθελοντικά για δύο μέρες, ενώ από αύριο καταφθάνουν και δύο ακόμα παιδοαναισθησιολόγοι από τα νοσοκομεία της Αττικής, οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να έρθουν στην Πάτρα για να βοηθήσουν το Καραμανδάνειο, το οποίο από την περασμένη Τρίτη έχει κλείσει την εφημερία του και δέχεται μόνον τα επείγοντα και τα έκτακτα περιστατικά.

Χθες μπήκαν στο χειρουργείο τρία επείγοντα περιστατικά με τη συνδρομή της γιατρού που μετακινήθηκε από την Αθήνα, ενώ εκτιμάται πως μια «ανάσα» θα δώσει και η έλευση άλλων δύο ακόμη γιατρών από την Αθήνα, οι οποίοι θα παραμείνουν για έναν μήνα.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τέσσερις Έλληνες αναισθησιολόγοι που βρίσκονται στο εξωτερικό για τον διαγωνισμό που θα «τρέξει» προκειμένου να καλυφθούν οι τέσσερις μόνιμες θέσεις αναισθησιολόγων και να στελεχώσουν το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Καραμανδανείου. Η προκήρυξη θα βγει στον αέρα από την 6η ΥΠΕ και η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιουνίου του 2022, ενώ εντός του επόμενου διμήνου, όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας, θα προκηρυχθούν και οι άλλες δύο κενές θέσεις για την πλήρη στελέχωση του Καραμανδανείου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΟ ΠΓΝΠ

Παράλληλα, η 6η ΥΠΕ προετοιμάζει και το σχέδιο για την έκτακτη αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει ανακύψει με την κάλυψη χειρουργικών αναγκών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, ενώ χθες έγινε σύσκεψη για την επικαιροποίηση του σχεδίου.

Τι αποφάσισε χθες η γενική συνέλευση των εργαζομένων

 

Χθες πραγματοποιήθηκε νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων, όπου έγινε ανασκόπηση της κατάστασης που επικρατεί και εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία-μεταξύ άλλων-αναφέρονται τα εξής:

Οι  αναισθησιολόγοι που βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια, εκτός  από τη συντονίστρια διευθύντρια του τμήματος που από μέρα σε μέρα περιμένει το ΦΕΚ της συνταξιοδοτήσεως  της, δεν είναι ιατροί του ‘Καραμανδανείου’ Νοσοκομείου Παίδων. Πρόκειται για αναισθησιολόγους ενηλίκων, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί με εντέλλεσθε και καθώς δεν έχουν εμπειρία στον παιδιατρικό πληθυσμό,  προτιμούν να βρεθούν ακόμη και εκτός ΕΣΥ, χάνοντας την οργανική τους θέση παρά να βρεθούν αντιμέτωποι με περιστατικό το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσουν!

-Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση των επειγόντων χειρουργικών περιστατικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο  μπορεί να φαίνεται ως εύκολη και άμεση λύση, αλλά στην πραγματικότητα όχι μόνο δε λύνει πρακτικά ζητήματα, αλλά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.

-Η ιδέα να μεταφερθεί ολόκληρος ο χειρουργικός τομέας στο ΠΓΝΠ μαζί με τις κλινικές, θα  αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα, γίνεται προσπάθεια διαχωρισμού των παιδιατρικών νοσοκομείων από εκείνα των ενηλίκων και όχι το αντίθετο.

-Δεν έχει δοθεί εξήγηση για το πώς θα αντιμετωπίζονται τα επείγοντα, αλλά και παιδιατρικά, περιστατικά στα ΤΕΠ και τις κλινικές του ‘Καραμανδανείου’, που έχουν ανάγκη άμεσης επέμβασης αναισθησιολόγου, πριν την οποιαδήποτε μετακίνηση τους από αυτό.

-Είναι σαφές ότι οι αναισθησιολόγοι είναι αναγκαίο να παρευρίσκονται στο χώρο του νοσοκομείου, και στην περίπτωση επείγοντος περιστατικού –οποιασδήποτε κλινικής-όχι μόνο να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση, αλλά και να μην χρειάζεται μετακίνηση των μικρών ασθενών , με επιπλέον κινδύνους για την υγεία τους.

-Η μόνη λύση του προβλήματος είναι η άμεση προκήρυξη και η κρίση με τη μορφή του κατεπείγοντος .

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement