Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε την στήριξη στους πολίτες για την ακρίβεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποφασισμένος η στήριξη των πολιτών να συνεχιστεί για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Συνέδριο ygeiamou που διοργανώνει το Πρώτο Θέμα και το ιατρικό σάιτ ygeiamou.gr.

«Η κρίση είναι παγκόσμια και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Η κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο για έξοδο της χώρας από την επιτήρηση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κρατά εφεδρείες για τη συνέχεια.

Για το Fuel Pass, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «είναι υποχρέωση μας να κρατάμε εφεδρείες. Η πλατφόρμα για το Fuel Pass, είναι πολύ σημαντική παρέμβαση. Διορθώνει αναδρομικά μια αδικία. Από τον Ιούλιο θα έχουμε νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος. Οι λογαριασμοί θα είναι πολύ πιο προβλέψιμοι και προσιτοί. Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς».

Για την ένταση με την Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα προς την Τουρκία επισημαίνοντας ότι… δεν κρατά μούτρα στον κ. Ερντογάν, παρά τις αλλεπάλληλες προσωπικές επιθέσεις του Τούρκου προέδρου στο πρόσωπό του.  «Είχα την εντύπωση ότι μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν υπήρχε πλαίσιο συνεννόησης και δεν θα γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευ ρά. Δυστυχώς όμως, η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση. Είχαμε ένα πρωτοφανές μπαράζ εναέριων παραβιάσεων και μια διαρκή ανακίνηση του ζητήματος περί δήθεν μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγααίου, δηλώσεων περί αποστρατικοποίησης κ.λπ. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Προφανώς είναι υποχρέωση της χώρας μας να αναδεικνύει διεθνώς τις προκλήσεις στα διάφορα fora και να αναζητεί συμμάχους, είτε στις ΗΠΑ είτε μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους.», πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Δείτε ολόκληρη την συζήτηση του πρωθυπουργού με τον διευθυντή του Πρώτου Θέματος, Μπάμπη Κούτρα και τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Τζιοβάρα:

 

«Από εκεί και πέρα, έχουμε δει και στο παρελθόν περιόδους όπου υπήρχε ένταση στην ρητορική της Τουρκίας, η οποία μπορεί να έχει να κάνει και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γείτονα χώρα. Εύχομαι και ελπίζω, ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία, αυτή η ρητορική να μη μεταφραστεί σε παραπάνω ένταση στο πεδίο», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και υπογράμμισε ότι υπάρχουν πεδία συνεννόησης με την Τουρκία, όπως στην παράμετρο του επισιτισμού, καθώς, όπως είπε «ο μόνος τρόπος να βγει το εγκλωβισμένο σιτάρι από Ουκρανία είναι μέσω της θαλάσσιας οδού. Και η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ρόλο να παίξουν. Ας δούμε τα πεδία υπό την κατεύθυνση του ΟΗΕ, που μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσία αντί της τουρκικής ρητορικής που ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική».

«Ας δούμε λοιπόν τα πεδία στα οποία -και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, που ασχολείται πολύ με αυτά τα ζητήματα- να βρούμε κοινό πεδίο συνεννόησης. Η επισιτιστική κρίση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και μπορεί να βρεθούμε ενώπιον τρομακτικών καταστάσεων, ιδιαίτερα στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Ας δούμε πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στη λύση, αντί η Τουρκία να προβάλλει μια ρητορική ξεπερνά τα όρια και, εν ολίγοις, γίνεται και λίγο γραφική, όποτε εγείρει τέτοιου είδους ζητήματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος λέει ότι δεν μου μιλάει. Το είχε πει κιόλας μετά από τον Έβρο. Εγώ όμως δεν έχω πει ποτέ ότι δεν μιλάω με οποιονδήποτε -εγώ δεν κρατάω μούτρα στον κ. Ερντογάν. Ταυτόχρονα όμως, υποστηρίζω τις ελληνικές θέσεις, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.»

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Όσο για τις εκλογές, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι αυτές θα γίνουν το 2023, καθώς αυτό ορίζει η θεσμική τάξη. «Το γεγονός ότι φτάνουμε στο τέλος της θητείας δεν είναι άλλοθι για να ρίξουμε ρυθμούς. Είναι σημαντικό να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε αφόρητη τοξικότητα και διάλογο με κραυγές και κατηγορίες τους επόμενους 12 μήνες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Έχω πει ότι θα εξαντληθεί η τετραετία, αλλά θα ήθελα να πω και κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό. Από τον Ιούλιο και μετά, θα μπούμε στον 4ο χρόνο της κυβέρνησης. Εγώ έχω δεσμευτεί ότι, το γεγονός πώς βλέπουμε πια τις εκλογές, δεν είναι άλλοθι για να σταματήσουμε να παράγουμε κυβερνητικό έργο. Και το κυβερνητικό έργο για το επόμενο εξάμηνο, είναι εξαιρετικά πλούσιο. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό, επειδή έχουμε μπροστά μας ουσιαστικά 12 μήνες μέχρι τις εκλογές, να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μία αφόρητη τοξικότητα και σε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος θα γίνεται με κραυγές, με κατηγορίες, χωρίς προγραμματικές θέσεις. Που το μόνο το οποίο θα πετύχει τελικά, θα είναι να αποξενώσει τον πολιτη».

Για τις πυρκαγιές

Για τη φωτιά στη Βούλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε «αντιμετωπίστηκε πολύ καλύτερα από άλλες φωτιές αλλά αντιμετωπίστηκε με ομοβροντία κατηγορίων από την αξιωματική αντιποίτευση. Εχει ξεπεράσει τα όρια, με μηδενιστική κριτική. Για όσα γίνονται φταίει πάντα ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχτώ διαστρέβλωση των στοιχείων και ψέματα».

«Να δώσω ένα παράδειγμα: Είχαμε μια φωτιά το Σάββατο. Πιστεύω ότι αντιμετωπίστηκε πολύ καλύτερα από άλλες φορές. Με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Αυτό είπαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής. Κι όμως, είχαμε μια ομοβροντία κατηγοριών από την αξιωματική αντιπολίτευση. Πιστεύει, άραγε, κανείς ότι δεν θα έχουμε φωτιές φέτος το καλοκαίρι; Βεβαίως και θα έχουμε φωτιές. Το ζήτημα είναι πώς θα τις αντιμετωπίσουμε, ποια μαθήματα πήραμε και πώς θα γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι. Το λέω ως ένα παράδειγμα, ενός πολιτικού διαλόγου, ο οποίος από την πλευρά της αντιπολίτευσης έχει ξεπεράσει τα όρια. Υπάρχει μια μηδενιστική κριτική σε όλα. Για οτιδήποτε συμβαίνει στον πλανήτη, φταίει ο Μητσοτάκης. Το αν αυτό έχει ανταπόκριση στις προτιμήσεις του κόσμου, ας το κρίνουν οι ίδιοι της αντιπολίτευσης. Αλλά αυτό που αξίζει στη χώρα σήμερα, είναι μια πολιτική αντιπαράθεση, σκληρή, σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων. Πχ, αν υπάρχουν άλλες απόψεις για την υγεία, είμαι διατεθειμένος να τις ακούσω. Αυτό όμως που δεν πρόκειται να δεχτώ, είναι διαστρέβλωση των στοιχείων και μηδενιστικούς αφορισμούς ότι ‘η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους’ και ψέματα, τα οποία πρώτα από όλα αδικούν τους ανθρώπους του ΕΣΥ, που έδωσαν την ψυχή τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρέπει να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την πολιτική σε επίπεδο σκληρής προγραμματικής αντιπαράθεσης, η οποία όμως δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτά που ζήσαμε πριν από 10 χρόνια. Αλλά η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012. Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να καβαλήσουν το άλογο της δυσαρέσκειας -και υπάρχει δυσαρέσκεια, γιατί υπάρχουν προβλήματα, αλλά τα προβλήματα είναι παγκόσμια- και να γίνει μια μηδενιστική πολιτική, πιστεύω ότι κάνουν πολύ μεγάλο λάθος», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012, κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να καβαλήσουν το άλογο της δυσαρέσκειας, νομίζω ότι κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ακράδαντα σε ένα ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Σε μια σειρά από καίρια ζητήματα που άπτονται της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ygeiamou.gr. Κατ’ αρχάς ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι εντελώς απαράδεκτη, είναι άδικη για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που έδωσαν και την ψυχή τους ακόμη στη μάχη με την πανδημία, η κριτική της αντιπολίτευσης, ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους λόγω Covid. Αυτό είναι ψέμμα». Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, «ο απόλυτος δείκτης, είναι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Και βάσει αυτού του κριτηρίου, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 12η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι στην πατρίδα μας έχουμε τον 2ο γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη».

Παρόλ’ αυτά, ο πρωθυπουργός, επισήμανε ότι «επιτύχαμε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού με την 3η δόση. Κανείς δεν περίμενε 80-83%, αλλά η ‘Επιχείρηση Ελευθερία’ αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική. Βεβαίως, η αντιπολίτευση μένει στην κριτική και την μόνιμη λύση που έχει για όλα: Προσλήψεις, προσλήψεις, προσλήψεις. Κι όμως, εμείς προσλάβαμε 2.300 γιατρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν μόνιμα στο ΕΣΥ. Επιπλέον, βρίσκεται εν εξελίξει η μεγαλύτερη προκήρυξη στο χώρο της Υγείας, για την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών».

Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της Covid-19 από το φθινόπωρο και εξής, όπως προβλέπουν ορισμένοι ειδικοί, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μεν ότι «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, αυτό είναι σαφές. Όμως, δεν προβλέπω την επιβολή οριζόντιων μέτρων. Αυτό που πρέπει να διατηρηθεί με ένταση, είναι ο τακτικός εμβολιασμός και η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων μεταξύ των συμπολιτών μας».

Σε σχετική ερώτηση από τους δημοσιογράφους του Πρώτου ΘΕΜΑτος Μπάμπη Κούτρα και Γρηγόρη Τζιοβάρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «πιστεύω ακράδαντα σε ένα εντελώς δημόσιο και ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και η ενίσχυση του ΕΣΥ, η ορθολογική αντιμετώπιση των παθογενειών βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης -και για την επόμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του».

Ως ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ κατά την τρέχουσα περίοδο, είναι η υποστελέχωση και ένα ιδιότυπο «brain drain», καθώς οι γιατροί, ενώ εκπαιδεύονται στην Ελλάδα, προσελκύονται από καλύτερα αμειβόμενες θέσεις στο εξωτερικό. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το ζήτημα των αμοιβών, οι οποίες στην Ελλάδα είναι πιο χαμηλές μεσοσταθμικά από ό,τι στο εξωτερικό, μελετάται ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις και να δημιουργηθούν κίνητρα για τους επαγγελματίες της υγείας -γιατρούς, νοσηλευτές κ.α.

Παρουσιάζοντας σχηματικά τις αρχές του στρατηγικού σχεδιασμού για το μέλλον του ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον Χάρτη των Νοσοκομείων και την αβάσιμη κριτική εκ μέρους της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση, δήθεν, προωθεί κατάργηση μονάδων. Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης «εμείς δεν θέλουμε να κλείσει καμία δομή. Όμως, προκειμένου να λειτουργούν σωστά, ορισμένες μονάδες θα πρέπει να αλλάξουν αντικείμενο, ώστε εν τέλει να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι φειδωλή ως προς την ανακοίνωση δημιουργίας νέων νοσοκομείων. Πρόσφατα, εξήγγειλα ένα νέο νοσοκομείο στην Κω, ακριβώς επειδή το νοσοκομείο εκεί είναι πολύ παλιό και δεν επιδέχεται βελτίωσης. Από την άλλη, είναι ένα νησί που υποδέχεται 1 εκατ. τουρίστες το χρόνο, ενώ η Κως, βέβαια, είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη».

Αναλύοντας περαιτέρω τη θέση του για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το ΕΣΥ, το δημόσιο σύστημα υγείας, θα πρέπει να είναι πάντα ο κεντρικός πυλώνας. Όμως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε να αξιολογούμε σωστά και να διορθώνουμε αποτελεσματικά τις παθογένειες».

Στο πλαίσιο μιας πρόχειρης σκιαγράφησης των μελλοντικών σχεδίων του για τον κλάδο της Υγείας στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο πρώτος βασικός άξονας είναι η πρόληψη: Πρέπει να δώσουμε την έμφαση που πρέπει στην προληπτική διάγνωση νοσημάτων σε πρώιμο στάδιο, όπως πχ ο καρκίνος του μαστού -και ακριβώς γι’ αυτό εγκαινιάζουμε το εγχείρημα ‘Φώφη Γεννηματά’. Αντίστοιχες δράσεις θα προωθήσουμε για άλλες νόσους, όπως ο καρκίνος τους παχέος εντέρου, εγκαινιάζοντας οριζόντιες πολιτικές υγείας ξεκινώντας από τους νέους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ευρέως διαδομένα προβλήματα «που επιβαρύνουν την υγεία, σε επίπεδο ατόμου αλλά και στην κλίμακα του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν τέλει. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία, ειδικά για τα παιδιά που αποτελεί κανονική ‘βόμβα’ είναι για εμάς ένα τεράστιο στοίχημα, ως το τέλος της τρέχουσας θητείας μας, αλλά και για την επόμενη τετραετία. Το ίδιο είναι και η προώθηση της σωματικής άσκησης, της προσοχής για το σωματικό βάρος -και, βέβαια, την ψυχική υγεία».

Μετά από το ζήτημα της πρόληψης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Κατόπιν αυτών, ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη σημασία της ψηφιακής υγείας, με την κατάρτιση του ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή, τον Προσωπικό Γιατρό -ένα μέτρο που χαρακτήρισε ως «τομή» στη λειτουργία του ΕΣΥ, η οποία και θα αποτιμηθεί σε έναν χρόνο περίπου από τώρα.

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε επίσης ότι η Ελλάδα υστερεί, ενώ θα μπορούσε να έχει ενεργό ρόλο, στην ανάπτυξη του κλάδου της υγείας, με συμμετοχή στην έρευνα και εξέλιξη, εφόσον υπάρχει το αντίστοιχο, υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και οι διασυνδέσεις πλέον της χώρας με παράγοντες μεγάλης επιρροής στο εξωτερικό.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, για μια οργανωμένη και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, με στόχο την εξεύρεση λύσεων για την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και τη συνολική αναδιάρθρωση του κλάδου, παρόλον ότι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.


Ροή ειδήσεων

Advertisement