Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γώγος στη “Γ” για την ευλογιά των πιθήκων: «Επαγρύπνηση, όχι ανησυχία»                  

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Τέτας Γιαννάρου

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας. Το περιστατικό που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Συγγρού και εμφανίζει ήπια νόσηση είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία. Τα δείγματα του ασθενούς έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Η «Γ» απευθύνθηκε στον Καθηγητή Παθολογίας/ Λοιμωξιολόγο Χαράλαμπο Γώγο με ερωτήματα: Τι μπορεί να σημάνει το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, αν τα έως σήμερα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, εγείρουν ζήτημα για το γενικό πληθυσμό στη χώρα μας ή πρόκειται για ήπια και αυτοπεριοριζόμενη νόσο με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα και τι πρέπει να προσέχουμε;

Πλήρως καθησυχαστικός για την περίπτωση εξέλιξης της νόσου σε πανδημία γενικών, πλην όμως επισείει την αναγκαιότητα επαγρύπνησης και τεταμένης προσοχής (υψηλής υποψίας) για όποιον εμφανίζει εξανθηματική ή αναπνευστική νόσο, πυρετό και διόγκωση των λεμφαδένων που θα πρέπει να επισκέπτεται άμεσα τον γιατρό «ήταν αναμενόμενο, θέμα χρόνου να εμφανισθεί κρούσμα και στην χώρα μας. Βρισκόμαστε σε περίοδο καλοκαιριού τα μέτρα για την covid-19 έχουν αρθεί άρα υπάρχει κατακόρυφη αύξηση μετακινήσεων εντός και εκτός συνόρων. Ο ασθενής παρουσιάζει ήπια νόσηση και η κατάστασή του είναι σταθερή».

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ»

Κάθετα αρνητικός σχετικά με το ενδεχόμενο μετατροπής της συγκεκριμένης νόσου σε πανδημία ή ενδημική νόσο στην Ελλάδα ο κ. Γώγος επισημαίνει «Δεν υπάρχει κίνδυνος η συγκεκριμένη νόσος να μετατραπεί σε πανδημία ή να λάβει ενδημική μορφή στη χώρα μας. Στην Αφρική η νόσος είναι πράγματι ενδημική και αντιμετωπίζεται. Είναι πολύ πρόωρο να μπαίνουμε στην διαδικασία προγνώσεων του αν η νόσος θα γίνει ενδημική στην Ε.Ε. Θεωρώ ότι η χαμηλή σχετικά μεταδοτικότητα, τα εμβόλια και το φαρμακευτικό οπλοστάσιο θα αποσοβήσουν τον κίνδυνο.»

«ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕ  ΣΤΕΝΗ ΕΠΑΦΗ, ΟΧΙ ΜΕ ΑΕΡΟΛΥΜΑ»

Με δεδομένο ότι η νόσος μεταδίδεται με στενή επαφή και σωματικά υγρά και όχι με αερόλυμα όπως η covid-19 ο Καθηγητής εστιάζει την περιορισμένη μετάδοση της νόσου « Βεβαίως επιβάλλεται η ιχνηλάτηση των στενών επαφών του κάθε ασθενούς και η άμεση προσφυγή στον γιατρό με την παραμικρή υποψία της νόσου «Η άμεση αντιμετώπιση ελαχιστοποιεί την εξέλιξη της νόσου. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που νοσηλεύει ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων παίρνει τα ίδια μέτρα προστασίας που χρησιμοποιούνται για την covid -19.Πέραν του εμβολίου για την ευλογιά που καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό και την ευλογιά των πιθήκων ήδη έχει παραχθεί εμβόλιο και για την συγκεκριμένη νόσο, ενώ συνεισφέρουν ουσιαστικά και τα νεότερης γενιάς αντιϊκά φάρμακα όπως πχ το tecovirimat,».

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement