Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Κοκαΐνη: Πώς φτάνει στην Ευρώπη από την Κολομβία–Μια αγορά άνω των 10 δισ. ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Πάνω από 300 κιλά κοκαΐνης εντόπισαν τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών σε σπίτι στην Καρδία Θεσσαλονίκης. Τέσσερις Άγγλοι συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, ενώ το φορτίο συνδέεται με τα 654 κιλά που εντόπισαν οι Ιταλοί στην Καλαβρία στο τέλος Απριλίου.

Η υπόθεση της Θεσσαλονίκης επαναφέρει τα ερωτήματα για το πώς κινούνται τα μεγάλα δίκτυα ναρκωτικών εντός της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το emcdda.europa.eu και όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η διαθεσιμότητα κοκαΐνης στις καταναλωτικές αγορές παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με συνεχή επέκταση της αγοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενώ μικρότερες αγορές για πιο επιβλαβείς μορφές κοκαΐνης, που συχνά αναφέρονται ως «κρακ», παραμένουν συγκεντρωμένες στη Δυτική Ευρώπη, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές αυξάνονται και εμφανίζονται σε νέες χώρες. Όπως και να έχει η Κολομβία εξακολουθεί να είναι η κύρια χώρα προέλευσης κοκαΐνης.

Περισσότεροι οι προμηθευτές στην Κολομβία
Στην Κολομβία, ο κατακερματισμός του εγκληματικού τοπίου έχει πολλαπλασιάσει τον αριθμό των πιθανών προμηθευτών. Αυτά τα εγκληματικά δίκτυα της Κολομβίας συνεχίζουν να ελέγχουν την παραγωγή, εξακολουθούν να εμπλέκονται στην προμήθεια κοκαΐνης στην ΕΕ και έχουν μετατοπίσει περαιτέρω τις δραστηριότητές τους εκτός Κολομβίας για να αποφύγουν τη δημιουργία προφίλ και να αυξήσουν τα κέρδη. Συνεργάζονται με άλλα εγκληματικά δίκτυα της Νότιας Αμερικής και της ΕΕ και διατηρούν φυσική παρουσία σε βασικές χώρες διέλευσης και στην ΕΕ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement