Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Τι σημαίνει πραγματικά δυνατή Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

H Ελλάδα είναι μια χώρα που από την αλόγιστη και χωρίς ισχυρές οικονομικές βάσεις χλιδή των τελών του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα, βρέθηκε στη δίνη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης που κράτησε δέκα ολόκληρα χρόνια. Και γλίτωσε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή χάρη στα πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα, δανεικά της Ευρώπης.

Σε αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα «μίκρυνε» πολύ. Άλλοι την έβλεπαν σαν… μίασμα και άλλοι σαν το «άτακτο παιδί» της Ε.Ε. Αλήστου μνήμης είναι εξάλλου διάφορα δημοσιεύματα και άρθρα στον ευρωπαϊκό Τύπο. Ακόμα και εκείνοι που πραγματικά συμπαθούν την Ελλάδα, κουνούσαν το κεφάλι με πικρία και απογοήτευση πολλές φορές, καταλαβαίνοντας ότι αυτή η χώρα με την μεγάλη ιστορία, ήταν τελικά μία χώρα που κυριολεκτικά διέλυσε κάθε βάση και σχεδόν κάθε θεσμό. Ούτε… πόσους συνταξιούχους και πόσους δημοσίους υπαλλήλους είχαμε, δεν ξέραμε!

Περάσαμε δύσκολα, λοιπόν. Πολύ δύσκολα. Και σιγά – σιγά, αρχίσαμε να τα καταφέρνουμε. Να συμμαζεύουμε το κράτος, να επαναδραστηριοποιούμε θεσμούς, να νοικοκυρεύουμε τα οικονομικά. Ήρθε στο καπάκι και η πανδημία που έφερε όλο τον κόσμο σε έκτακτη ανάγκη και ανέστειλε στο σιδηρούν δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και έτσι, αρχίσαμε να… ξεμυτάμε.

Έτσι, τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα άρχισε να σηκώνει και πάλι κεφάλι. Έχοντας στο πηδάλιο έναν εργασιομανή και πειθαρχημένο στον στόχο πρωθυπουργό, πέτυχε πολλά άλματα. Άλματα που έφτασαν στο σημείο να κάνουν κάθε Έλληνα να αισθάνεται και πάλι «ισότιμο» με τους Ευρωπαίους, αν όχι και καλύτερο. Φτάσαμε στο σημείο, μετά από πολλά χρόνια, να εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, να κλείνουμε αμυντικές συμφωνίες, να διατυπώνουμε θέσεις που γίνονται σεβαστές και αποδεκτές στην Ευρώπη. Εσχάτως, ήρθε και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανέδειξε ακόμα περισσότερο την έτσι κι αλλιώς ισχυρή γεωπολιτική θέση της χώρας.

Τώρα λοιπόν, που ο Ερντογάν για λόγους δικούς του αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με τον διαχρονικό τουρκικό εθνικισμό, άρχισε να προκαλεί όσο ποτέ άλλοτε, καταλαβαίνουμε πολύ καλά την αξία της δύναμης που πρέπει να έχει κάθε χώρα.

Και αυτή είναι η αμυντική δύναμη, η διπλωματική δύναμη και η οικονομική δύναμη.

Σήμερα, η Ελλάδα αισθάνεται πιο δυνατή γιατί έχει αυτά τα τρία στοιχεία. Και πρέπει να γίνει ακόμα πιο δυνατή…

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement